IKKE BEBODD: Huset til Svein Jøran Simonsen og Marita Rognli Simonsen er ikke beboelig. Tirsdag forklarte begge seg i tingretten. Foto: Oddgeir Isaksen
Fjellveien 10-rettsaken:

Fortvilet huseier i retten: –⁠ Hvordan går det an å være så kald og følelsesløs

Vannskadene i ekteparet Simonsens nye hus gikk på helsa løs.


(iFinnmark) Etter at det nye huset deres i Komsa i Alta ble ubeboelig, har ekteparet Svein Jøran Simonsen og Marita Rognli Simonsen gått til sak mot brødrene Eirik og Endre Oksås Kivijervi, som henholdsvis tidligere daglig leder og styreleder i Kivijervi Entreprenør AS.

Tirsdag var det tid for partsforklaringer, og først ut var Svein Jøran Simonsen (49).

Simonsen vs. Kivijervi

Ekteparet Svein Jøran Simonsen og Marita Rognli Simonsen kjøpte Fjellveien 10 i Komsa i Alta for 5,8 millioner kroner i juli 2019.

Så ble huset revet, og RT Bygg Alta AS ble engasjert til å bygge et helt nytt hus. Selskapet måtte etter hvert gi fra seg oppdraget, og Kivijervi Entreprenør AS overtok oppdraget. Daglig leder for Kivijervi Entreprenør AS var da Eirik Oksås Kivijervi, som er nærmeste nabo til Fjellveien 10.

Huset ble bygget ferdig, og familien Simonsen flyttet inn i boligen i oktober 2021. Etter en stund ble det oppdaget feil og mangler ved huset, blant annet vannlekkasjer fra taket.

Dette ble tatt opp med Kivijervi Entreprenør AS – uten at man kom til enighet.

Hovedutfordringen skal være innsig av vann, der deler av første etasje skal ha fått vannskader. Årsaken kan være vannrør i veggen som har lekket, eller feil i takkonstruksjonen, og det skal blant annet ha dryppet vann fra det ene spotlyset i gangen. I tillegg skal det over tid ha ligget vann på gesimsen oppå første etasje.

Ekteparet gikk til sak mot Kivijervi Entreprenør AS, med krav om prisavslag og erstatning. Kravet fra ekteparet mot Kivijervi Entreprenør AS skal ha vært på nærmere 21,7 millioner kroner.

19. desember 2023 ble det kjent at styret i Kivijervi Entreprenør AS meldte oppbud i selskapet.

Etter det gikk ekteparet Simonsen til sak mot brødrene Eirik og Endre Oksås Kivijervi. Brødrene er stevnet som privatpersoner med bakgrunn i at de var henholdsvis daglig leder og styreleder i Kivijervi Entreprenør AS.

De krever at brødrene dømmes til å betale 23.364.726 til Svein Jøran Simonsen og Marita Rognli Simonsen. Det økonomiske tapet består i kostnader til rivning og gjenoppbygning av boligen.

Brødrene Kivijervi krever på sin side at paret Simonsen dømmes til å betale 1.789.086,33 kroner til Eirik og Endre Oksås Kivijervi som betaling av resterende del av kontraktssummen.

X
 

Han forklarte seg om hvordan fremdriften, eller manglende fremdrift, var i byggingen etter at Kivijervi Entreprenør AS overtok ansvaret.

Eirik Kivijervi som da var daglig leder i Kivijervi Entreprenør AS, bor i huset ved siden av Fjellveien 10.

Simonsen ble spurt om han hadde dialog med Kivijervi underveis i prosessen.

– Jeg hadde dialog med Eirik. Han var jo nabo 10 meter fra oss, sa Simonsen.

– Sa han noe om hvordan han skulle følge prosjektet, spurte Bård Utstøl Pettersen.

– Eirik forsikret på tro og ære at han skulle følge opp prosjektet personlig. Det forholdt jeg meg til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORKLARTE SEG: Svein Jøran Simonsen i Vestre Finnmark tingrett tirsdag. Foto: Oddgeir Isaksen

Ble gjort endringer

I retten forklarte Simonsen tirsdag at det ble gjort endringer av Kivijervi Entreprenør AS i forhold til tegningene som var laget.

Han forklarte at underveis kom det flere konstruksjonstegninger.

 – To soverom på loftet skulle være 12 kvadratmeter begge to, men det ene var blitt på 9. Så hadde vi fått et bad som var mye større enn planlagt, og i tillegg var det speilvendt. Da måtte nye rør strekkes. Og høyden i trappa til taket var på 172–173 centimeter. Når man skulle ned, så måtte man krumme ryggen for ikke å slå hodet i taket. Hullet i taket var for lite og trappa for stor, sier Simonsen.

– Kart og terreng stemte ikke, og den som jeg forventet skulle ha oversikt, hadde ikke oversikt, sa Simonsen og viste til en navngitt prosjektleder hos Kivijervi Entreprenør AS.

– Prosjektet så ut til at det var overlatt til seg selv. Det var en hel haug med faglærte på jobb, men de var uten erfaring. Vi varslet at dette ikke aksepteres, sa Simonsen.

Overtakelse i oktober 2021

I oktober 2021 var det overtakelse av huset for familien på ti: To voksne og åtte barn.

– Vi kom til et hus der det gjensto mye arbeid. Da var styreleder Endre (Kivijervi) og den som har vært ansvarlig for byggeplassen til stede, sa Simonsen.

Også prosjektlederen var med.

– Det var ikke gjort paneling av utvendige vegger, det manglet rekkverk i veranda i andre etasje, og innvendig var det mangelfull leveranse til bad og wc. Blandebatteriet fungerte ikke, det manglet skapdører, og alt av vegger for dusj og badstu var ikke levert, sa Simonsen.

– Det var en felles forståelse av at det gjensto mye. Huset var langt fra ferdig, men det gikk an å bo der. Vi overtok huset med forklaringen om at ting skulle fullføres, sa Simonsen.

Han ble spurt om hvordan fremdriften ble etter det.

– Etter innflyttingen stoppet ting veldig opp, og vi oppdaget etter hvert mange andre ting, sa Simonsen.

Mer enn 150 punkter

Han sa at han begynte å lage en liste med avvik. Til slutt ble det en liste med over 150 punkter.

9. november kom Kivijervi Entreprenør på befaring, og man gikk gjennom alle punktene,

– De møtte opp på morgenen og vi brukte hele dagen, og så måtte vi fortsette dagen etter, sa Simonsen.

Han ble spurt om han har fått tilbakemeldinger etter befaringen.

– Jeg venter fortsatt på det, sa Simonsen.

Familien valgte å bo i huset utover vinteren 2021/2022.

– Vi opplevde å bo på en byggeplass, sier Simonsen som etter hvert valgte å engasjere en uavhengig tredjepart: Bjørn Steinar Lampe fra HRP AS avdeling Alta.

– Jeg ble stående i en svært omfattende sak med avvik, og de (Kivijervi Entreprenør) kom meg ikke i møte. Det var 150 punkter som egentlig var spørsmål. Da kom Bjørn Steinar Lampe inn for å bevare roen og freden. Vi og Eirik (Kivijervi) var naboer, og det var viktig å holde det til et kunde- og leverandørforhold, sa Simonsen.

– Det eneste rette var å få inn en tredjepart. Oppsummert har vi kommet til at to tredeler av de 150 punktene var utenfor kravene, sa Simonsen.

Tre lekkasjer

Han forklarte seg om de tre forskjellige lekkasjene som har vært i huset. Den første var 10. juli 2022.

– Det var tidlig på en søndags morgen. Jeg og kona satt ute på verandaen da vi hørte at det begynte å renne vann inne i huset. Vi sprang inn i gangen mot soverommet og så vann renne ned langs veggene. Den første tanken min var å stoppe vannet, hente bøtter og håndklær for å tørke opp, sier Simonsen.

– Vi fikk samlet opp to-tre liter, men det fortsatte å dryppe. Halvannen time etter dryppet det fortsatt. Vi tok kontakt med Kivijervi, men der var alle på ferie. Så tok vi kontakt med forsikringsselskapet. De sendte et skadesaneringsselskap som kom og boret hull i taket, og da rant det ned vann. Vi så en duk i taket med store ansamlinger av vann. Vi skar hull i duken, og da kom det ytterligere vann ned, sa Simonsen.

Han kontaktet Bjørn Steinar Lampe som kom dit samme formiddag.

– Vi klarte ikke å lokalisere årsaken, og så ikke noe spor av hvor vannet kom fra, sa Simonsen.

Ny lekkasje i februar 2023

Den andre lekkasjen var i februar 2023.

– Seint før midnatt 8. februar oppdaget jeg at det surklet av vann da jeg gikk på gulvet på soverommet vårt. Vi så at det var vann på soverommet vårt og i gangen. Vi meldte skaden inn til forsikringen og til Bjørn Steinar Lampe. Han var da vår nærmeste allierte, sa Simonsen.

Så skjedde det noe mer spesielt 12. februar.

– 12. februar hørte vi en lyd. Vi hoppet opp og sprang etter lyden og til gangen i inngangspartiet. Der kom det enorme mengder med vann ned. Vi startet med å få vannet opp, men det var ustanselige mengder, sa Simonsen.

Skaden ble meldt inn, og et nytt selskap kom for å se på skadene.

– Vannet sto 60 centimeter opp inne i veggen. Det er merker etter det i dag, sa Simonsen.

– Huset var vått og fuktig. Vi tok ned deler av himlingen og så at det var vann der. Det var vått overalt. Vi fikk selskapet til å rive også i garasjen, der var også vann i taket, sa Simonsen.

Denne vannlekkasjen førte til at familien flyttet fra huset.

– Vi hadde en luftfuktighet på 50–60 prosent i huset, sier Simonsen.

 – Vann overalt

Den tredje gangen familien oppdaget lekkasje var i april 2023. Da var ikke huset bebodd.

– Vi bodde da på forskjellige plasser, og jeg dro til huset for å hente skisko. Simonsen skulle på skitur, sa Svein Jøran Simonsen.

– Jeg så istapper der, og det var dugg på vinduene. Jeg gikk inn, og det var vann overalt. Det var egentlig bare kaos. Da var det påan igjen, sa Simonsen

– Vi så at hele hjemmet vårt var i oppløsning. Det ble oppnevnt eksperter i hopetall som ble fløyet inn for å finne sammenheng, årsaker og skadeomfang Vi har en entreprenør som ikke er til stede og et forsikringsselskap som gjør en jobb som dem strengt tatt ikke skal gjøre, sa Simonsen.

– Ansvaret hos entreprenøren

– Når det gjelder spørsmålet om søksmål mot styremedlemmene, så skal forsikringsselskapet gjøre en skjønnssak. Hva er det de er villig til å dekke, spurte Bård Utstøl Pettersen.

– De har vært tidlig ute og plassert ansvaret ganske tydelig allerede i 2022. Huset var nytt, og ansvaret ble plassert hos entreprenøren. Forsikringsselskapet dekker det som må rives og bygges nytt, altså følgeskader, sa Simonsen.

– Vi har forsøkt å finne årsak til skadene. Forsikringsselskapet har kommet fram til tre forskjellige alternativer. Det er en uoversiktlig situasjon. De som skal gjenoppbygge huset, kjenner ikke årsakene og vet ikke hva som skal utbedres, sa Simonsen.

Han forklarte at de var i kontakt med to selskaper, men ingen av dem var villig til å ta på seg oppdraget.

Svein Jøran Simonsen forklarte i retten at han sommeren 2022 fikk helseproblemer, og at han fikk akutt førstehjelp fire ganger på sju uker. Videre at han har hatt helseproblemer etter det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I RETTEN: Marita Rognli Simonsen og Svein Jøran Simonsen i Vestre Finnmark tingrett mandag. Foto: Oddgeir Isaksen

Forklarte seg også

Marita Rognli Simonsen forklarte seg også i retten tirsdag. Hun ble spurt om ansvarsfordelingen mellom ekteparet.

– Svein Jøran har hatt dialog med Kivijervi, mens min rolle har vært å ta vare på barna, hus og hjem. I tillegg har jeg et arbeidsforhold med døgnvakt på telefonen, sa Rognli Simonsen.

Hun forklarte at de flyttet inn på en byggeplass i oktober 2021.

– For meg som mamma har det vært et mareritt. Vi har en på 7 år som sa til meg at han ikke ville at noen skulle komme på besøk dit. Jeg har måttet ta meg av ungene samtidig som han har vært syk, sa Marita Rognli Simonsen og så mot ektemannen.

– Jeg jobber i et begravelsesbyrå, og det å jobbe med sorg samtidig som det vi har gått gjennom, har vært tøft, sa Rognli Simonsen før hun henvendte seg direkte til Eirik Oksås Kivijervi.

– Jeg har lyst å si noe spesielt til deg, Eirik. Hadde jeg en gang i løpet av prosessen fått en sms eller om du hadde stoppet og spurt om hvordan det gikk med oss, så hadde jeg satt pris på det. Hvordan går det an å være så kald og følelsesløs og ha total mangel på empati, sa hun.

I RETTEN: Brødrene Endre (til høyre) og Eirik Oksås Kivijervi i Vestre Finnmark tingrett mandag. Foto: Oddgeir Isaksen

Bildeserie
Debatt