Leif Anders Somby fra Norske Reindriftssamers Landsforbund (i midten) og Vegard Berge Uglebakken fra Æventyr (til høyre) er begge til stede ved matmessen i Berlin. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Uglebakken ved ministerens bord på matmessen i Berlin

Fredag åpnet Landbruks- og matminister Geir Pollestad den norske standen på Grüne Woche i Berlin. På årets messe er produsenter og bedrifter fra regionene Nord Norge og Trøndelag på plass for servere det beste av det Norge har å by på av lokale mat- og reiselivsopplevelser.


– Norsk mat og matkultur blir en stadig viktigere del av reiselivsproduktene vi tilbyr. Den norske standen viser alle de besøkende noe av det beste av den trønderske og den nordligste landsdelen kan by på av gode opplevelser knyttet til mat, drikke og reiseliv. I år har vi også en tydelig profilering av samisk mat og reiseliv. Det er stor glede for meg å ønske dere alle hjertelig velkommen til åpningen av Norges stand på Internationale Grüne Woche i Berlin, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad i sin åpningstale på fredag.

Det skriver Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding.

Næringslivsdelegasjonen som følger statsråden til Berlin og en rekke andre besøkende var til stede under messeåpningen. Norges deltakelse på Grüne Woche skal i utgangspunktet bidra til å styrke omdømmet for norsk mat og reiseliv. 

Det er ventet at over 400.000 personer besøker Messe Berlin, og 65 bedrifter fra de to norske regionene vil servere det beste landet vårt har å by på av lokale mat- og reiselivsopplevelser.

Norsk reinkjøtt profileres på Grüne Woche i BerlinSamisk mat og reiseliv profileres i år på Norges paviljong på Grüne Woche. Per Ivan og Pierra fra Kautokeino deltar på Nord-Norges stand. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Den norske deltakelsen på Grüne Woche er et ledd i å bygge Norge som matnasjon, og skal bidra til å styrke omdømmet for norsk mat og reiseliv. I år blir det lagt særlig vekt på reinkjøtt og samisk kultur. 

Reinkjøttet har ifølge departementet posisjonert seg som noe av det mest smakfulle og sunneste kjøttslaget vi har i Norge. 

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Samisk mat og reiseliv profileres i år på Norges paviljong på Grüne Woche. Per Ivan og Pierra fra Kautokeino deltar på Nord-Norges stand. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Etter flere vintre med beitekrise, registreres det en økning i slakting og produksjon av norsk reinkjøtt i 2023. Slakteuttaket i 2023 var på 68.700 rein. Dette er en økning på 16,5 prosent sammenlignet med 2022. Den gjennomsnittlige slaktevekten har gått ned fra 23,8 kg i 2022 til 22,2 kg i 2023. Nedgangen skyldes i hovedsak et høyere uttak av kalv. Høsten 2023 har kalveandelen økt fra 80 prosent i 2022 til 82 prosent.

– Etter flere tøffe vintre med beitekrise i mange reinbeitedistrikt registrerer vi nå at produksjon og slakting av norsk reinsdyrkjøtt øker. Særlig øker uttaket av kalv. Et høyt uttak av kalv reduserer tapene og bidrar til økt produktivitet, fortalte Pollestad.

 

 

Debatt