Sofie Berg. Foto: Privat

Alta-jenta Sofie Berg (24) følger i farens fotspor –⁠ satser stort som eiendomsmegler i Oslo

– Husker godt hvor stas det var å få bli med på visninger og befaringer, sier Berg.


Men at Berg skulle gå veien for å bli eiendomsmegler var likevel ikke gitt – faktisk var drømmen egentlig å bli arkitekt. 

Sofie, som er født i Alta, flyttet til Bærum da hun var fem år gammel. Det var også her sansen for bylivet og det litt mer urbane falt inn. For henne har høyt tempo og at det skjer mye vært viktig, også i arbeidslivet. 

– Jeg har alltid vært interessert i både arkitektur, interiør og bolig generelt. Da jeg som liten var med familien til Barcelona var verkene til Antoni Gaudi virkelig det store for meg og høydepunktet ved turen, humrer hun på telefon fra hovedstaden. 

Videre forteller hun at planen i utgangspunktet var å bli arkitekt. 

– Likevel husker jeg godt årene pappa jobbet som megler. Han gjorde det jo utrolig bra, og jeg husker at han virkelig hadde lidenskap for yrket. Jeg husker fremdeles hvor stas det var å få bli med på visninger og befaringer, ofte i helgene.

Å se sin far, Tommy Berg, gjøre suksess i yrket som megler, vekket også inspirasjon hos datteren. 

– Jeg har nok alltid hatt i bakhodet at det kan være en vei å gå. De siste årene har også styling blitt mer og mer «i vinden», og der kommer interessen for interiør og styling inn i bildet. Særlig i Oslo er dette de siste årene blitt en viktig del av salgsprosessen og selve presentasjonen av boligen før annonsen legges ut. En godt stylet bolig skaper et stort konkurransefortrinn og dette har folk generelt fått øynene opp for. Muligheten til å kombinere interessen for interiør med boligsalg er derfor helt perfekt for meg. 

Sofie tok utdanningen sin på BI, to år i Trondheim og det siste året i Oslo. Nå jobber hun som megler hos selskapet Schala & Partners avdeling Torshov. 

– Å være megler i Oslo er veldig spennende. De ulike bydelene bærer på en særegen historie som gjenspeiler seg i byggene og bygårdene. Mitt kontor er lokalisert på Torshov, og bydelen er kjent for sine klassiske bygårder som ble oppført rundt 
1920, primært for arbeiderklassen. I denne bydelen ble bygårdene bygget i barokkstil med store grøntarealer. Til sammenlikning og motsetning ble det på Ullevål bygget 
engelskinspirerte hagebyer, for dyre for arbeiderklassen og derav ment for funksjonærene, forteller hun tydelig engasjert.

En stor inspirasjon for å bli eiendomsmegler har Sofie fra sin far, Tommy Berg. Her sammen med sin far og to brødre. Foto: Privat

Mange om beinet

Men samtidig er det også beinhard konkurranse blant meglerne, men dette er ikke noe Berg tar tungt. Isteden fremmer hun det som viktig lærdom. 

– Konkurransen er hard, men til gjengjeld har jeg muligheten til å sammenlikne meg og ikke minst lære av de beste. Jeg er så heldig å ha mange dyktige meglere med bred kompetanse å ta lærdom av i Schala & Partners, og her er det stort fokus på å løfte de unge opp og frem.

Som ung eiendomsmegler i byen har Sofie jobbet godt med å skape et navn og rykte for seg selv. 

– Oslo er en stor by og man starter med en kundeportefølje lik null. Man må virkelig jobbe for å skape et navn og rykte for seg selv. Det er klart jeg har mange venner og bekjente i Oslo også, men når snittalderen på førstegangskjøpere i Oslo er rundt 
28 år er det begrenset hvor mange på min alder som er inne på boligmarkedet. Konkurransen er også hard, og man er i konkurranse med svært etablerte og ikke minst erfarne meglere som har vært i bransjen lenge. Det å finne sin egen vei og 
virkelig overbevise kunden om at du er den rette megleren til å selge deres bolig for høyest mulig pris kan være krevende når det er mange om beinet, innrømmer hun ydmykt.

På spørsmål om hva som er målet hennes, svarer hun at det viktigste for henne er å ha en fornøyd kundeportefølje. 

– Eiendomsmeglingsyrket er svært prestasjonsbasert så det er enkelt å sammenlikne seg med andre og også sette målsetninger ut ifra hvor man ønsker å være. Det som er 
særlig spesielt ved dette yrket er at det ikke er noen begrensninger for hva man kan få til, man er sin egen lykkes smed. Målet mitt er å bli en veletablert megler med en stor og ikke minst fornøyd kundeportefølje.

Får mer for pengene i distriktene

Siden Sofie er fra Alta og har bodd både i nord og sør, måtte vi selvsagt også spørre: Hva opplever du som de største forskjellene mellom boligmarkedet i Alta og Oslo? 

– Den største forskjellen er volumet av boliger som selges. I Oslo er gjennomsnittlig salgstid 23 dager, mens i Alta er den rundt 55 dager. Tempoet er høyere i Oslo, og kvadratmeterprisen er vesentlig høyere. Man får langt mer for pengene i distriktene, sier hun, og legger til: 

– En annen forskjell er demografien. Folk flytter oftere i byene, og tilflyttingen er større enn i distriktene, der fraflytting er et problem. I Oslo varierer kvadratmeterprisen fra bydel til bydel. På Frogner er det for eksempel vesentlig dyrere enn på Grønland. I Alta er kvadratmeterprisen mer jevnt mellom områdene.

– Jeg trives godt med bylivet, men savner selvsagt familien og mine søskenbarn som var en stor del av hverdagen hjemme, sier Berg. Her med bestefar Bernt Berg i midten. Foto: Privat

Savner familien i Alta

At Sofie trives i jobben hos Schala & Partners er det ingen tvil om, men hun savner familien i Alta.

– Jeg trives godt med bylivet, men savner selvsagt familien og mine søskenbarn som var en stor del av hverdagen hjemme, sier hun og utdyper;

– Tryggheten i å ha venner og familie i nærheten savner jeg. Jeg savner også naturen, toppturene om sommeren og skuterturene om vinteren. Man skal aldri si aldri – plutselig kommer jeg hjem igjen, avslutter hun.

Hei!

Har du tips til andre nyheter, reportasjer eller historier til Kronstadposten? Send meg gjerne e-post eller ta kontakt på telefon. Tips og informasjon behandles konfidensielt.

Julie Fredriksen
Journalist

✉ Send meg en epost

Debatt