Fylkesordførerkandidat, Odd Erling Mikalsen. Foto: Therese K. Munkvold

Alta folkehøgskole –⁠ et annerledes skoleår

– Alta FrP ble invitert til Øytun for å høre om Alta folkehøgskole og deres planer for fremtiden, skriver fylkesordførerkandidat, Odd Erling Mikalsen i dette innlegget.


En engasjert rektor Andreas Granerud fortalte om skolens historie, om driften i dag og hva som er de største utfordringene fremover.

Alta folkehøgskole, eller Øytun på folkemunne, har blitt en merkevare som Alta og Finnmark kan være stolt av! Det er ikke få «søringer» som har fått sin første opplevelse av den nordligste del av kongeriket nettopp på Øytun. Og mange har blitt! Det skal vi være glade for.

Hva hadde Finnmarksløpet vært uten Alta folkehøgskole? Ikke bare er de en ressurs under selve løpet, men skolens identitet er bygd opp rundt hundekjøring, naturbruk, jakt og fiske og livet i Arktis.

Alta folkehøgskole har nær 100 elever, over 20 ansatte, og med 25 millioner i omsetning er det en betydelig aktør i lokalsamfunnet. Det er det nok ikke alle som reflekterer over. De har en unik kompetanse innenfor flere fagfelt. I tillegg til hundekjøring er det ekspertise på skred, foto, reiseliv og mange andre fag.

Men det aller viktigste for skolen er eleven. Selvutvikling står i fokus. Mange tidligere Øytunelever har fortalt at det året de gikk på Øytun var det året de aller minst ville unnvært i livet.

Men skolen har utfordringer i form av synkende elevtall, og dermed også et svakere økonomisk fundament. Her kan politikere og alle i lokalsamfunnet fremsnakke og reklamere for denne fantastiske perlen i nord.  

Finnmark har en unik merkevare i Alta folkehøgskole. Det ville vært et stort tap om skolen ble borte. Alle gode krefter bør jobbe sammen for skolens fremtid!

Odd Erling Mikalsen

Fylkesordførerkandidat Finnmark Frp

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.