Soldater fra Norge og USA rappellerer ned fra ett Bell-412 fra Luftforsvaret under NATO-øvelsen Cold Response. Fra januar til august hadde utenlandske soldater i Norge 330.000 overnattingsdøgn i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Allierte soldater øver med Hæren i arktiske forhold

Fra januar til august hadde utenlandske soldater i Norge 330.000 overnattingsdøgn i Norge. Mange av soldatene øver med Hæren i arktiske forhold.


Og flere overnattingsdøgn skal det bli, opplyser Hæren i en pressemelding. I vinter kommer blant annet avdelinger fra USA, Storbritannia, Nederland og Tyskland for å øve med Hæren i arktiske forhold.

– Det er avgjørende at allierte styrker behersker et arktisk klima, sier oberst May Brith Valen Odlo, sjef for Trenregimentet i Hæren.

En rekke allierte nasjoner sender årlig avdelinger til Norge for å drive grunnleggende trening på vinterferdigheter og samtrening med norske styrker. Her får de blant annet kompetanse på det tidvis ugjestmilde norske klimaet og terrenget.

– Det gjør dem mer effektive når det kommer til operasjoner i den nordlige delen av NATOs ansvarsområde. Dersom vi en dag har behov for støtte fra våre allierte, er vi tjent med at de er gode på å operere under norske forhold, sier Odlo.

Allierte avdelinger som gjennomfører vintertrening i Norge gjør hovedsakelig dette i Hærens kjerneområde i indre Troms.

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.