Illustrasjonsfoto. Foto: Marit Hommedal / NTB

Åpner opp for en fjerde dose - anbefales ikke av FHI

Nå kan de mellom 18 og 64 år ta en fjerde dose med koronavaksine. Men FHI gjør det samtidig klart at det ikke er en anbefaling.


Det skriver Alta kommune på sine hjemmesider.

Der står det at det 18. november kom informasjonsbrev nummer 53 der Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser om at det nå åpnes for oppfriskningsdose også for dem som ikke har underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp, og er mellom 18 og 64 år. 

Dette er likevel ikke en anbefaling.

– Bakgrunnen for det er at slik epidemien er forventet å utvikle seg, vurderer Folkehelseinstituttet at risikoen for alvorlig sykdomsforløp av covid-19 er lav for personer 18-64 år uten underliggende risiko. Nytten av ny oppfriskningsdose vil være begrenset fordi de fleste så langt har tatt de anbefalte dosene og mange har i tillegg relativt nylig gjennomgått infeksjon. 

Alta kommune skriver videre at alle vaksiner, også koronavaksiner, har bivirkninger. 

– De fleste bivirkningene etter vaksinasjon er milde og går over i løpet av kort tid, men det er kjent at koronavaksinene i sjeldne tilfeller kan gi bivirkninger som kraftige menstruasjonsblødninger og betennelse i hjertemuskelen og hjerteposen. Den enkelte må derfor vurdere nytte opp mot risiko for eventuelle bivirkninger av vaksinene. 

– Det er imidlertid andre behov enn rent medisinske som kan ligge til grunn for at enkelte har et ønske eller behov for å la seg vaksinere. Det kan være reise, ønske om å beskytte sine omgivelser, ønske om å redusere faren for mer plagsomme symptomer etter smitte, eller en generell uro for sykdommen, skriver de videre.

Kommunen kommer ikke til å ta kontakt for å tilby noen time, og de som ønsker vaksine må selv ta kontakt med vaksinasjonskontoret. 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.