Dette blir andre gang at Inger-Johanne Larsen tar turen til messa, og hun innrømmer at dette er svære greier.
– Jeg blir stolt av å få lov til å være med på dette og vise oss frem på denne måten, for Norge har virkelig mye bra å tilby verden. Både når det gjelder mat, men også reiseliv. Man føler seg stolt av å være norsk når man deltar på messa, smiler hun.
Tar vare på gamle tradisjoner
Grüne Woche i Berlin har befestet sin posisjon som Berlins best besøkte messe. Da med 1400 utstillere fra 60 land, 1700 akkrediterte journalister fra 25 land, landbruksministere fra alle verdens kontinenter og opp mot 400 000 besøkende i løpet av de ti dagene. Dette året er det Nord-Norge og Trøndelag som skal representere Norge sin stand, med totalt 65 bedrifter fra landsdelene.– Det er enormt stort. Vi skal sette Norge på kartet internasjonalt. Vi som deltar har med mange forskjellige produkter med alt fra rein, lam og ost, til øl og sprit, flirer Larsen. Inger-Johanne startet Ingers Gårdsmat på Nyvoll tilbake i 2005. Siden har hun viet livet sitt til å ta vare på mattradisjonene fra Nyvoll og områdene rundt.
– Jeg videreforedler lam fra Finnmark. Det handler om å ta vare på gamle tradisjoner som har vært gjort fra mange år tilbake. Oppskriftene jeg bruker er fra bygda og området rundt, slik de har gjort det fra gammel tid. Dette er mat som er inn i tiden. Folk vil ha hjemmelaget mat som er laget på den gamle måten, smiler hun.
– Snart skal hele verden smake på mat fra Nyvoll, og det er veldig kult, legger hun til. Artikkelen fortsetter under bildet.
Stor interesse for Nord-Norge
Inger-Johanne deltok for første gang på messa for fire år siden. Denne gangen tar hun turen sammen med sin datter.– Det kommer folk fra hele verden. Jeg er usikker hvor mange haller det er, men jeg lurer på om det er over ti haller som er minst like store som Finnmarkshallen. Da jeg var der sist kom jeg meg ikke gjennom en brøkdel, men det var nok litt fordi jeg jobbet og hadde lite ledig tid. På det norske området er det også en norsk restaurant hvor kokker tilbereder mat av produktene til de norske representantene. Denne maten selges til besøkende. Her skal også unge kokker fra videregående skole i Vadsø, Kautokeino og Tromsø få kjørt seg.
– Også de vil få en opplevelse for livet, smiler hun.
Larsen forteller også at reindrifta skal være representert med blant annet en lavvo hvor det serveres bidos med tilhørende joik.
– Folk skal virkelig få oppleve det meste Nord-Norge har by på.
Avslutningsvis tar Inger-Johanne også med at det er stor interesse for Norge, og spesielt Finnmark.
– Jeg husker da jeg var der sist, da sto jeg litt på standen med reiselivet, og vi hadde et stort kart over Norge hengende på veggen. Folk er kjempeinteressert i Norge, og mange ønsker å besøke oss. Da vi fortalte at vi kom fra helt oppe i nord så ble de helt sjokkerte, avslutter Larsen.