Illustrasjonsfoto: Therese K. Munkvold
Stabil lav ledighet og stor etterspørsel etter arbeidskraft i nord:

–⁠ Vi må alle være ambassadører for de gode mulighetene som finnes i nord

Ved utgangen av desember er det 2.111 helt arbeidsledige og 1.039 delvis arbeidsledige i Troms og Finnmark. Det gir en ledighet på henholdsvis 1,6 prosent og 0,8 prosent, totalt 2,4 prosent. I desember ble det til sammen lyst ut 1.816 ledige stillinger i fylket.


– Vi legger bak oss et år med stabil lav ledighet og stor etterspørsel etter arbeidskraft. Ledigheten holder seg fortsatt på et lavt nivå i Troms og Finnmark, samtidig som aktivitetsnivået er høyt. Det gjør at man som arbeidsgiver må tenke utradisjonelt rundt rekruttering for å sikre arbeidskraft fremover. Vi er glade for at mange arbeidsgivere jobber langsiktig og rekrutterer inkluderende fra hele befolkningen, sier Bente Ødegaard, avdelingsdirektør i NAV Troms og Finnmark i en pressemelding.

Ved utgangen av desember er det 2.111 helt ledige og 1.039 er delvis ledige i Troms og Finnmark. Sammenlignet med samme tid i fjor var det registrert 1.609 helt ledige i fylket. 

Troms og Finnmark er fortsatt blant fylkene med lavest ledighet her til lands. Ellers i Norge er ledigheten på 1,9 prosent helt ledige og 0,8 prosent delvis ledige, totalt 2,7 prosent. Industrien er yrkeskategorien med det høyeste antall permitteringer i desember, på 355 helt eller delvis permitterte.

Ledigheten blant de største bykommunene

  • Tromsø har 536 helt ledige, 1,2 prosent av arbeidsstyrken
  • Harstad har 173 helt ledige, 1,4 prosent av arbeidsstyrken
  • Alta har 211 helt ledige, 1,9 prosent av arbeidsstyrken
  • Hammerfest har 164 helt ledige, 2,7 prosent av arbeidsstyrken
  • Sør-Varanger har 81 helt ledige, 1,5 prosent av arbeidsstyrken

Lavest i Nordreisa

Kommunen med høyest andel helt ledige er, ifølge NAV, Båtsfjord kommune med 88 ledige, som utgjør 7,7 prosent. Majoriteten av disse skal være permitterte fra fiskeindustrien.

Laveste ledighet i Troms og Finnmark er Nordreisa kommune med 22 ledige som utgjør 0,9 prosent av arbeidsstyrken. 

Stor økning i utlyste stillinger

I desember var det registrert en tilgang på 1.816 ledige stillinger i fylket, noe som er en økning på 31 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Flest ledige stillinger er det innenfor  Helse, pleie og omsorg (517), Ingeniør- og IKT-fag (176), Akademiske yrker (166), Butikk og salgsarbeid (165), Undervisning (130), Reiseliv og transport (125) og Barne- og ungdomsarbeid (124).

Annerledes-fylket

Mens resten av landet har en nedgang i utlyste stillinger på 3 prosent, er det i Troms og Finnmark en markant økning med 31 prosent. Dette er et uttrykk for et misforhold mellom behovet i markedet og tilgjengelig arbeidskraft.

– For yrker som krever høy formell kompetanse, er det særlig vanskelig å få tak i medarbeidere med riktig kompetanse. Folkene finnes, men de er ikke i Troms og Finnmark. For eksempel har vi en stor mangel innen Ingeniør- og IKT-fag med 176 ledige stillinger, samtidig som det er 3.000 registrert ledige innenfor denne yrkesgruppen nasjonalt. Vi må alle være ambassadører for de gode mulighetene som finnes i nord, avslutter Ødegaard.

 

Debatt