Alf Bjørn er leder for Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) i Troms og Finnmark og representerer Arbeiderpartiet i kommunestyret i Alta. Foto: Trygve Norum-Lunås
Vil ha teleslynge i alle offentlige bygg:

–⁠ Det bør bli mer bruk av mikrofon og høyttaler i klasserom

Ap-politiker og fylkesleder i HLF mener det må installeres teleslynge i alle offentlige bygg.


– Jeg hadde ikke kunne hørt noe her i dag om ikke det var teleslynge i bygget. Når jeg setter på apparatet, så hører jeg, forteller Alf Bjørn, i mellom slagene under et kommunestyremøte i Alta rådhus. Fra podiet i kommunestyresalen oppfordret Alf Bjørn de folkevalgte til å ta grep for å bedre situasjonen for de hørselshemmede i kommunen. Foto: Trygve Norum-Lunås

Bjørn er innvalgt i kommunestyret som representant for Arbeiderpartiet i Alta, men er også engasjert som leder i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) i Troms og Finnmark. Fra talerstolen i kommunestyret tok Bjørn til orde for at alle offentlige bygg skal tilrettelegges for de med nedsatt hørsel og brukere av høreapparater. 

– Det er én million personer i Norge med hørselsutfordringer. Vi må ta det på alvor, og legge til rette for hørselsteknisk utstyr i alle offentlige bygg, oppmanet Bjørn.  

– Skoler bør ha teleslynge

Av den millionen med hørselsutfordringer som Bjørn viser til er det 700.000 i Norge som har tinnitus. Bjørn utdyper overfor Kronstadposten hva han mener bør gjøres: 

– Jeg mener alle offentlige bygg bør utredes og få teleslynge, eller hørselteknisk utstyr, som det også kalles, sier Bjørn.

Han mener slikt utstyr også bør bli mer vanlig i skoler, særlig der det finnes barn med nedsatt hørsel.  

 – Skoler bør ha teleslynge. Og det bør bli mer bruk av mikrofon og høyttaler i klasserom. Dersom det er barn i klassen med hørselsutfordringer bør det være teleslynge, sier han.  

Nedsatt hørsel kan gi økt sjanse for demens

Som mangeårig leder i fylkeslaget for Hørselshemmedes Landsforbund (HLF), og selv en bruker av hørselapparat, forteller Bjørn at hørselsutfordringer fort kan lede til andre problemer. 

– De med hørselsutfordringer blir ofte sittende stille, og trekker seg fort tilbake. Det er vanskelig sosialt, om man ikke får med seg det som blir sagt, påpeker han. 

Bjørn viser også til studier som antyder at det er en sammenheng mellom nedsatt hørsel og demens. 

– Jeg har lest ny forskning som viser at dersom man har behov for det, men ikke tar i bruk høreapparat, så har man opp til 40 prosent større sjanse for å bli dement. Vi i HLF vil jobbe for at det ikke skjer, sier han. 

Derfor mener han at det bør bli vanlig praksis at hørselen til eldre sjekkes.  

– Hørselskontakten må knyttes til helsestasjonen for eldre, og man må få frem hørselssituasjonen når eldre er på helsesjekk, mener Bjørn.  

 

 

Debatt