Les også:
Det er usikre økonomiske tider, og i løpet av de siste månedene har det vært flere profilerte konkurser i Alta, hvor mange ansatte har mistet jobben.
Kronstadposten tok kontakt med lederen for NAV i Alta, Randi V. Østgaard, for å høre hvilke rettigheter man har som ansatt i en bedrift som går konkurs, og hva man kan og bør gjøre dersom man mister jobben.
NAV-lederen forteller at det er flere støtteordninger for de som mister jobben. Først og fremst skal lønnsgarantiordningen sikre utbetaling av lønn, men ettersom behandlingstiden kan være fra to til ni måneder anbefaler Østgaard at man i mellomtiden søker om å få forskudd på lønnsgarantimidler.
Lang saksbehandlingstid
På spørsmål om hvilke økonomisk rettigheter har en arbeider dersom bedriften man arbeider i går konkurs, svarer NAV-lederen følgende:
– Lønnsgarantiordningen skal sikre at du som arbeidstaker får utbetalt lønn, feriepenger og annet arbeidsvederlag som du har til gode når arbeidsgiveren din går konkurs. Søknaden til lønnsgarantiordningen skal sendes via bobestyrer i konkursboet. Det er dessverre lang saksbehandlingstid på lønnsgaranti, mellom to og ni måneder.
Østgaard utdyper:
– Mens du venter på at søknaden din om lønnsgarantimidler blir ferdig behandlet, kan du søke om å få forskudd på lønnsgarantimidler. Forskuddet utbetales i form av dagpenger, og du søker om forskuddet ved å sende inn en søknad om dagpenger.
– Når du sender inn en søknad om dagpenger kan du velge å søke om forskuttering av lønnsgarantimidler i form av dagpenger, og samtidig søke om dagpenger for tiden etter at lønnsgarantiperioden er over. Her er saksbehandlingstiden fem uker.
Les også:
Må registrere seg på nettet
Å navigere seg gjennom NAV-systemet kan være en utfordring, særlig om det er første gangen man gjør det og kanskje spesielt i en sårbar tid like etter at man har mistet jobben.
Østgaard forteller at man først må registrere seg som arbeidssøker, for så å gå videre med søknader og å kontakte en veileder.
– For å få hjelp fra NAV registrerer du deg som arbeidssøker på nav.no. Du vil da få tildelt en veileder som skal følge deg opp, kartlegge din situasjon og sammen med deg utarbeide en plan for hvordan du kan komme tilbake i jobb, og du kan få hjelp til å kartlegge din økonomiske situasjon.
– Dersom det haster for deg å komme i kontakt med din veileder anbefaler vi at du enten ringer oss på 55 55 33 33, eller skriver direkte til din veileder fra Nav.no. Når du er registrert som arbeidssøker får du en egen digital aktivitetsplan hvor du kan skrive som i en chat direkte med din veileder. Vi har tre dagers svarfrist på alle henvendelser inn til oss.
– Ved større masseoppsigelser og permitteringer (mer enn ti personer i samme bedrift, red.anm.) er arbeidsgiver pliktig å gi melding til NAV. Vi gir da tilbud om å komme på et personalmøte for å gi felles informasjon til de ansatte om rettigheter og plikter som er aktuell i deres situasjon. Man kan da også få en til en samtale med NAV veiledere, fortsetter Østgaard.
Økonomisk sosialhjelp – én mulighet
For noen kan behovet for økonomisk støtte være akutt. Østgaard forteller at man i så fall kan søke om nødhjelp, hvor behandlingstiden er tre dager.
– Kan de som har mistet jobben umiddelbart få økonomisk støtte fra NAV, eller er dette noe som vil ta tid?
– Dersom du står i akutt mangel på penger og ikke klarer deg til søknader om lønnsgaranti og forskudd på lønnsgarantimidler er behandlet kan du søke økonomisk sosialhjelp dersom du har brukt opp alle andre muligheter til å forsørge deg selv. Her har vi tre dagers saksbehandlingstid på nødhjelp, og tre ukers saksbehandlingstid på øvrige søknader.
– Dersom du har mye gjeld eller en uhåndterbar økonomisk situasjon når du går ned i inntekt kan du få økonomisk rådgivning og gjeldsrådgivning hos NAV. Det finnes også en del selvshjelpsressurser på nett på nav.no og for eksempel Norsk Gjeldsinformasjon og Inkassoregisteret, fortsetter NAV-lederen.
Les også:
Østgaard påpeker at det er stor etterspørsel etter arbeidskraft i Alta, og at det finnes gode muligheter for å få seg en jobb.
– Det er for tiden stor etterspørsel etter arbeidskraft, særlig i Troms og Finnmark. Hvis vi ser på hvor mange arbeidssøkere det er per ledig stilling er dette tallet på 0,9 i Troms og Finnmark. Som betyr at det er flere ledige jobber enn det er ledige, sier Østgaard.
For noen vil det være naturlig å begynne å se seg om etter nye stillinger umiddelbart dersom man mister sin nåværende jobb. Men kan man det?
Les NAV-lederens svar i boksen under:
– Om man har mistet jobben som følge av at bedriften gikk konkurs, kan man søke på ny jobb med en gang?
Randi Østgaard, leder i NAV Alta svarer:
– Du kan gå i gang med å registrere deg som arbeidssøker og søke om dagpenger tre dager før første dag uten lønn.
– Hvis du har hatt andre inntekter i perioden du søker om konkursgaranti, blir dette trukket fra kravet ditt. Dette gjelder også feriepenger.
– Hvis du har fått dagpenger som forskudd på lønnsgaranti, blir disse pengene trukket fra før en eventuell utbetaling til deg.
Les også: