Kokken Ilko Stoynov og restauranteier Habib ved Det Lille Kjøkken er godt i gang med å servere julemat for sesongen. Foto: Trygve Norum-Lunås

–⁠ Det er rart med nordmenn og julemat

«Habib» stusser over nordmenns korte periode med interesse for julemat. Men han serverer det med glede, så lenge julen varer.


Ved Det Lille Kjøkken på Elvebakken er julemat igjen på menyen, slik det har vært hver jul siden Habib åpnet restauranten i 2010.

– Det er veldig populært. Vi selger mellom 10 og 20 juletallerkener hver dag, forteller restaurant-eier Habibollah Qaderi (41).

Som innvandrer til Norge har Habib måttet lære seg norske vaner og tradisjoner å kjenne, deriblant å lage julemat.

– Det er veldig spennende å lage denne typen mat. Vi har ingenting som dette i Afghanistan – vi feirer ikke engang jul, sier Habib.

Selv om han er fascinert av de norske juletradisjonene, er han også en smule forbauset over nordmenns tilsynelatende korte, men intense periode med interesse for julemat.

Et lass med julemat står klart til servering på Det Lille Kjøkken. Foto: Privat– Det er veldig rart med nordmenn og julemat. Dere spiser ingen julemat i ti måneder av året, så er det kjempepopulært i to måneder, sier Habib, og legger til: – Og så snart julen er over, er det ingen som vil ha julemat. Vi forsøkte ett år å fortsette å servere julemat litt lenger, men det var ingen vits, sier Habib og ler.

– Umulig å ikke servere svin

Habib forteller at han elsker pinnekjøtt, men som muslim forbyr religionen ham å spise svin. Å servere svin er i en gråsone, mener han, og trekker på smilebåndet. Men som restauranteier har han lite valg: – Vi er nødt til å servere svin til nordmenn, spesielt i jula. Men også mange andre populære retter – til og med pizzaer – har svinekjøtt. Så for oss er det umulig å slutte med svinekjøtt, sier Habibollah Qaderi.

 I gang med julebord-sesongen

Det Lille Kjøkken er et populært spisested for mange, også i juletiden. Habib forteller at de allerede har hatt bestillinger til julebord, og håper på flere.

– Vi tar gjerne imot bestillinger til julebord. Vi kan servere maten her eller kjøre ut dit hvor julebordet er, averterer han.

Og juletallerkenen som serveres er typisk norsk: – Den inneholder pinnekjøtt, ribbe, medisterkaker og julepølse, og i tillegg rødkål, poteter og kålrotstappe.

 

Debatt