Jan Kåre Suhr og Andreas Stock gjennomfører NIHSS-test på "pasient" Rachel Heitmann. Foto: Eirik Palm, Finnmarkssykehuset

Slagalarmen i Alta i gang igjen: –⁠ Nå er vi der vi mener vi skal være

Fra og med tirsdag er slagalarmen i Alta igjen operativ etter å ha vært stengt siden 10. oktober.


Fra og med tirsdag 5. desember kl. 08.00 er slagalarmen i Alta, som ble opprettet i mai 2020, operativ igjen. Rundt 60 personer har vært involvert i arbeidet med nye og forbedrede prosedyrer. Dette melder Finnmarkssykehuset i en pressemelding mandag kveld.

Slagalarmen i Alta ble 10. oktober midlertidig stengt etter beslutning fra medisinsk ansvarlig. Bakgrunnen var behov for gjennomgang av prosedyrer og samtrening i fellesskap.

– Det var behov for revidering, opplæring og innøving av prosedyrer for slagalarmen.

– Det er viktig at alt fungerer optimalt, slik at vi sikrer at ansvarlig lege får korrekt informasjon og at riktige beslutninger blir tatt. Dette er et stort ansvar, for feil kan få store konsekvenser, og vi har derfor valgt å skynde oss langsomt. Nå er vi der vi mener vi skal være, sier Ane Kokkvoll, konstituert medisinsk fagsjef i Finnmarkssykehuset.

Finnmarkssykehuset har bestemt at det skal gjennomføres ukentlige slagalarmøvelser mellom Hammerfest og Alta. Dette slik at fagfolk som går i rotasjon får prøvd seg jevnlig på prosedyrene, og at fagfolkene i de to byene blir enda mer samkjørte.

– Det vil definitivt bedre kvaliteten på behandlingen vi tilbyr. For det første blir vi bedre kjent med de vi samarbeider med i Hammerfest, og vi får større trygghetsfølelse overfor hverandre, noe som er viktig i slike akutte situasjoner man blir stående i her inne, sier Lars-Erik Arstad, enhetsleder på medisinsk sengepost ved Klinikk Alta.

Over 60 personer med på øvelser

Det ble gjennomført flere kurs og seks fullskala-øvelser for helsepersonell ved Klinikk Alta og Hammerfest sykehus i uke 47. Formålet i øvelsene var å trene på prosedyrer, evaluere gjennomføringen og finne forbedringspunkter, før faggruppa samlet seg for en endelig beslutning, melder Finnmarkssykehuset.

– Hensikten var å lukke muligheter for feiltolking og feilbehandling, samt å innøve nye prosedyrer. Omlag 60 ansatte fra Prehospitale tjenester, Klinikk Alta og Hammerfest sykehus har deltatt samt har én spesialist fra UNN bidratt i arbeidet, melder Finnmarkssykehuset.

Tilbudet i Alta sikrer rask behandling med trombolyse, på folkemunne kalt plumbo, for å løse opp propper.

– Men ikke alle kan få en slik behandling, og dette er en viktig del av prosedyrene ved slagalarmen i Alta. I tillegg til at det foretas en såkalt NIHSS-score på pasienten (NIH Stroke Scale), gjennomføres to CT-er, én med- og én uten kontrast.

 

Debatt