Solveig Jensen og Alex Bjørkmann i Alta Høyre. De mener begge at både Helse Nord og Klinikk Alta må innkalles til et dialogmøte med kommunens politikere.
Kommunestyret med nok en uttalelse:

–⁠ Tiden er inne for handling og ikke brevskriving

Politikerne i kommunestyret behandlet ikke bare én, men hele tre felles politiske uttalelser i mandagens møte. En handlet om sykepleierutdanning, en om Palestina og en om spesialisthelsetjenesten i fylket.


Da uttalelsen om spesialisthelsetjenesten skulle behandles ba blant annet Alex Bjørkmann i Høyre om ordet. 

– Alta Høyre og opposisjon synes at dette er en god uttalelse, men spørsmålet er om det hjelper? Alta kommunestyre har de siste årene skrevet 20-25 uttalelser om helsesituasjon og sykehussaken. Jeg tror faktisk at de uttalelsene som vi sender over blir arkivert. De blir arkivert på Finnmarkssykehuset, hos Helse Nord og hos diverse helsepolitikere i sentrale strøk. Lite eller ingenting har skjedd, verken fra Finnmarkssykehuset, Helse Nord eller for så vidt fra dagens eller den forrige regjeringen, klargjorde Bjørkmann fra talerstolen, før han konstaterte at det nå må tas nye grep. 

– Vi tror at tiden er inne for å ta nye grep. Vi må i større grad involvere de faktiske beslutningstakerne blant annet ved å invitere de til formannskapet eller andre politiske forum her i Alta. som vertskommune for Finnmarkssykehuset har for eksempel formannskapet kun hatt ett møte med Klinikk Alta, de siste årene og det er altfor dårlig.  

Ber om at det innkalles

Bjørkmann påpekte videre at det er 150 arbeidsplasser ved Finnmarkssykehuset i Nordlysbyen, som er ekstremt viktig for Alta og Klinikk Alta leverer tjenester som er ekstremt viktig for innbyggerne. 

– Det er greit at ordføreren har snakket med dem (sentrale politiske helsetopper, red.anm.), men jeg synes at de burde inviteres inn hit, slik at de må stå til ansvar for et samlet politisk miljø i Alta. Også slik at det ikke bare blir brevskriving frem og tilbake, for stort sett blir det bare frem - i og med at ikke får noe sørlig svar på disse uttalelsene.

– Tiden er inne for handling og ikke brevskriving. Vi ber om at ordføreren innkaller Finnmarkssykehuset og Helse Nord til møte med politikerne i Alta, og da legger jeg vekt på at man innkaller og ikke at man inviterer. Og så hadde det vært greit at ordføreren og hovedutvalgslederen kunne fortalt oss litt om sine samtaler med helseministeren og andre sentrale helsepolitikere. Det trenger ikke være en skriftlig utredning om hva som har skjedd og hva som er gjort, men en kort muntlig oppsummering her til kommunestyret nå i dag, ba Bjørkmann om. 

Maner til politisk samarbeid

Trine Noodt i Venstre er hovedutvalgsleder for helse og sosial. Hun sa seg enig med Bjørkmann i at det må arbeides tverrpolitisk om man skal klare å komme noen vei med helsesaken.

– Denne kampen kan vi kun komme noen vei med hvis vi arbeider sammen. I hovedutvalgsmøte førstkommende onsdag skal jeg ha en orientering om dette, og jeg tar gjerne imot innspill til hvordan vi politisk kan arbeide sammen for å nå frem til myndighetene med vårt budskap. 

– Jeg er helt enig i at vi sender brev og det er som om det er til en brevvenn som vi aldri får svar fra. Vi har opplagt gode argumenter og det er til tider svært frustrerende. Skal vi komme noen vei trenger vi å fortsette med det gode tverrpolitiske arbeidet, klargjorde Noodt fra talerstolen.

Ordfører Monica Nielsen i Arbeiderpartiet fastslo før votering at det er utrolig viktig at Alta-politikerne fortsetter å løfte de sakene som er viktig for Alta. Hun la også til at de heldigvis sparer litt porto med alle brevene, i og med at man har gått over til å benytte e-post, men svarte ikke på Bjørkmanns oppfordring om en muntlig redegjørelse om samtalene med helseministeren og helsepolitikerne. 

Uttalelsen ble mandag enstemmig vedtatt i kommunestyret og kan leses i sin helhet under bildet.

Foto: Therese K. Munkvold

– Bevar og styrk spesialisthelsetjenesten i Finnmark 

I løpet av 2024 skal Helse Nord beslutte sin oppgave- og funksjonsfordeling for spesialisthelsetjenestene i Nord-Norge. Lekkasjer fra arbeidsgruppene som jobber med saken har skapt opprør i alle kommuner i Nord-Norge som har sykehustjenester. Forslagene som utkrystalliserer seg for Finnmark er å vesentlig svekke tilbudet ved Kirkenes sykehus, Klinikk Alta og Sami klinihkka i Karasjok. Hammerfest sykehus svekkes ikke i de foreløpige forslagene, heter det i uttalelsen.

Videre skriver politikerne at det fra arbeidsgruppene og fra svært mange andre fagfolk i Nord-Norge uttrykkes en rekke alvorlige bekymringer. 

– Blant annet til knappe tidsrammer, måten prosessen gjennomføres på og hva som ligger i oppgavemandatet. Samt at det i ROS-analysene ikke er rom for å vurdere forslagene fra arbeidsgruppene opp mot konklusjonene og anbefalingene gitt av Totalberedskapskommisjonen og Forsvarskommisjonen.

Alta kommunestyre forventer at helseministeren sikrer likeverdige tjenester i hele landet og at de sikkerhetspolitiske anbefalingene fra kommisjonene følges opp ved at:

  • Kirkenes sykehus beholder sin funksjon som intensivsykehus, at årlig bevilgning gis gjennom statsbudsjettet og brukes til å styrke og utvikle denne funksjonen.
  • Nye Hammerfest sykehus opprettholder dagens oppgaver og funksjoner.
  • Klinikk Alta styrkes med fødeavdeling og akutthelsetjenester, og gis et spesielt ansvar for å bidra til utdanning og kompetanseheving av prehospitale tjenester.
  • Sami Klinihkka i Karasjok trekkes ut av Finnmarkssykehuset og Helse Nord. Virksomheten etableres med eget styre og med egne bevilgninger i Statsbudsjettet.
Uttalelsen sendes til helseministeren og Helse Nord.

Uttalelsen tas også med i arbeidet med Altas kommunes høringsinnspill når saken på oppgave- og funksjonsfordeling for spesialisthelsetjenestene i Nord-Norge kommer på høring.

Debatt