Antti Aslak gir her ut advarsler til biler som står feilparkert. Fra og med 1. november er det slutt på advarslene. Da blir det bøter til de som feilparkerer på fylkeskommunens tomt. Foto: Therese K. Munkvold
Begynner med botsystem utenfor Alta videregående skole:

–⁠ Ser alt for mange feilparkeringer

Fra 1. november må elever passe ekstra godt på hvordan de parkerer på fylkeskommunen sine parkeringsplasser utenfor Alta videregående skole.


Årsaken er at Troms og Finnmark fylkeskommune har bestemt seg for å gi bøter til alle kjøretøy som står feilparkert. Bøtene kan ligge på alt fra 330 til 990 kroner, noe som kan svi ordentlig i lommeboken til en skoleelev.

– Vi ser at det er mye feilparkeringer og kjøretøy som blir parkert hvor enn det passer de best. Det vil vi nå ha en slutt på, sier trafikkbetjent og driftstekniker ved Alta videregående skole, Antti Aslak Lantto.

Han forklarer at utfordringene med feilparkeringene er at kjøretøyene kan blokkere veien for nødutganger, utrykningskjøretøy og for trafikkflyten. I tillegg gjør det forholdene for brøyting utfordrende for driftsavdelingen og at søppelbilen ikke kommer frem til inngangene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her har en bil parkert utenfor merkingen. Foto: Therese K. Munkvold

Oftest elevene som er syndebukkene

Lantto peker på biler som sperrer hovedinngangen foran skolen og viser samtidig til skiltet der det står «parkering forbudt».
– Alle sonene rundt skolen har infoskilt. Fremover bør nok elevene lære seg hvor det er lov å parkere og ikke. Det må man gjøre ellers rundt om i byen også.

På spørsmål om hvem som oftest feilparkerer, svarer Antti Aslak følg-
ende; – Det er for det meste elever som parkerer på fremsiden av skolen, men vi har også sett tilfeller hvor de voksne ikke følger forskrift-
ene.

Antti Aslak forteller at alle elever har fått beskjed om dette.
– Det skal sendes ut en advarsel til alle elevene på e-post, og så er det satt opp plakater inne på skolen.

Ønsker ikke å skrive bøter

Kronstadposten ble denne uken med da Antti Aslak gikk en runde rundt skolen for å legge informasjons-
lapper på de feilparkerte bilene. Dersom botsystemet denne dagen hadde vært oppe og gått, ville fylkeskommunen tjent inn mellom 30.000 og 40.000 kroner.
– Det er kjempeviktig å få ut til sjåførene at den største satsen alltid gjelder dersom man feilparkerer på en handikapp-parkeringsplass, fastslår driftsleder Tony Karlsen.
– Og så er det viktig for oss å få sagt at vi ikke ønsker å skrive bøter. Dersom vi kan gå en hel dag uten å skrive en eneste bot, ja da hadde vi blitt skikkelig glade, avslutter Lantto.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jonas Mannsverk var en av mange pliktoppfyllende ungdommer som flyttet kjøretøyet sitt så fort den gule lappen ble lagt på frontruta. Foto: Therese K. Munkvold

Ikke fornøyd

Jonas Mannsverk er en av skoleelevene som denne uken fikk en gul advarsel plassert på kjøretøyet sitt utenfor skolen. Han liker ikke at det nå skal innføres et botsystem.

– Jeg synes at det er litt dumt fordi det er altfor lite parkeringsplasser her og da må man kanskje parkere fryktelig langt unna skolen. Jeg har ikke selv opplevd at noen står parkert slik at nødetatene ikke hadde fått plass, kommenterer han.

 

 

Debatt