Reidar Olsen er planlegger i Alta kommune, og han har blitt satt på saken fra kommunens side.
– Vi har bedt om et møte med NVE for å bli orientert om foreløpige resultat, og for å få litt mer informasjon om hvordan de vurderer dette. De er fagmyndigheten i dette. Kommunen sitter ikke på noen geologer eller spisskompetanse her, så vi er avhengig av å bli orientert om problemstilling av de riktig myndighetene.
– Kommunen er definitivt på ball, og vi sitter ikke å tvinner tomler, klargjør Olsen.
Bedt om et møte
Det var til avisen Sagat at de to geologene Odleiv Olesen og Lars Olsen fra NGU tok opp saken. Ifølge deres målinger kan et fjellparti med en lengde på 600 meter og tre millioner kubikkmeter masse, rase ut i Altadammen.– I 2022 fikk vi først henvendelse fra forskerne i NGU, hvor to geologer ba om et møte for å presentere noen foreløpige funn knyttet til en mulig ustabil fjellparti oppe ved Virdnejávri. De oversendte en foreløpig rapport fra forskningsprosjektet. På det tidspunktet hadde de også, ifølge dem selv, vært i dialog med dam-eier Statskraft og NVE som er tilsynsmyndighet. Olsen forklarer at siden dette var ganske foreløpige data, så gjorde de ikke noe mer med da. De har heller ikke fått noen signaler fra dam-eier Statkraft eller NVE om at det har vært behov for å gjøre noe.
– Men nå har vi blitt kontaktet relativt nylig, hvor de samme forskerne har gjort en del supplerende nye undersøkelser for å finne ut hvor lenge siden de tidligere skredene er. På bakgrunn av det har de sendt oss et form for «varslingsbrev» hvor de gjør oppmerksom om dette, og anmoder om å sjekke det ut nærmere, forklarer Olsen.
– Statkraft eier kraftverket og dammen, og NVE er den overordnede myndigheten som har tilsynet med å følge opp. Vi er i dialog med dem, og vi har henvendt oss til NVE og bedt om et møte for å bli oppdatert på dette Så vidt Reidar vet har Statkraft engasjert NGI (Norges geotekniske institutt) til å lage en foreløpig vurdering. NGI er de i Norge som sitter på spisskompetanse når det kommer til tsunami og flom-hendelser. Han erfarer også at Universitetet i Bergen prøver å sette opp et seismisk måleapparat i området, nettopp for å kartlegge hvilke type bevegelser det er snakk om.
Følger opp eventuelle anbefalinger
Forskerne gjør det klart at hvis utrasingen skjer, så frykter de store samfunnsmessige konsekvenser. Olsen er enig i at dette er en sak som må tas på alvor.– Teoretisk sett så er det en alvorlig sak, og det er noe vi tar på alvor. Nettopp derfor har vi bedt om møte slik at vi får mer informasjon. Og det kan være at vi må gjøre tiltak i form av varslingssystem eller noe slikt, hvis dette viser seg å være reelt. Men først må vi få en faglig vurdering. Når man har fått foreløpige svar på det, så må vi sette oss ned og se på hvilke behov som må gjøres. Han forutsetter at kommunen blir holdt løpende orientert, og at de vil gjøre det de kan for å følge opp eventuelle anbefalinger. – Dere har kontroll på saken?
– Jeg tror ingen kan si med 100 prosent sikkerhet at de har full kontroll på jordskjelv. Det er dokumentert at det har gått store jordskjelv her tidligere, så å si at vi har 100 prosent kontroll er ikke riktig. Men vi jobber sammen med Statkraft og NVE for å få kartlagt et mulig hendelsesforløp hvis et nytt stort jordskjelv skulle skje. Artikkelen fortsetter under bildet.
– Kan ikke iverksette noe før vi vet om det er reelt
– Det er mange steder i Norge hvor man overvåker potensielle utglidninger, og vi må finne ut hva vi skal gjøre med dette for å overvåke. Han kaster seg på uttalelsene til Olsen om at de må la ekspertene gjøre sin jobb før kommunen kan foreta seg noe.
– I etterfølgelsene må vi se hvilke konsekvenser dette gir ved en eventuell utglidning. Vi har tidligere hatt scenario ved demningsbrudd og springflo, og da vil det være et grunnlag for vår risikoanalyse. Akkurat nå er vi i en utredningsfase.
– Vi har ikke kompetanse på dette og er ikke ansvarlig for problemet. Når de som har kompetanse og grunnlag har noe å si på dette, så kan vi gjøre noe i forhold til vår beredskapsplan. Vi kan ikke iverksette noe som helst før vi vet om dette er reelt eller ikke. Vi må vite hva dette er.