Les også:
Finnmarks nye fylkesordfører, Hans-Jacob Bønå fra Høyre, både ler lett og gråter lett. Han tåler knapt å se Stjernekamp uten at øynene fylles med tårer. Han har humor og godt humør. Sint? Ikke spesielt, men han innrømmer at sprengladningen er stor selv om lunta er lang. Han liker ikke å tråkke folk på tærne, men konfliktsky? Nei.
– Det gir bare konsekvenser underveis, og da blir enden verre, sier han i en pressemelding.
Hvis situasjonen krever det, kan Bønå være rakrygget og steinhard. Han sier han brenner for rettferdighet, og kanskje aller mest for de som har minst. De som kjenner Bønå, vil trolig beskrive han som ganske bestemt.
– Jeg står opp for det jeg mener er riktig. Også når det er upopulært, fastslår han.
Stor oppgave i vente
Tirsdag 10. oktober ble 53-åringen fra Vadsø valgt som fylkesordfører i nye Finnmark under konstitueringa av det nye fylkestinget.
Nordkalottfolket, Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Industri- og næringspartiet har inngått en samarbeidsavtale som sikrer dem flertallet i Finnmark fylkesting.
– Jeg har en svær oppgave foran meg, og jeg mønstrer på med skrekkblandet spenning.
To mesterbrev
Bønå kommer fra jobben som daglig leder på Varanger ASVO, og var fra 2015 til 2019 ordfører i Vadsø. Med to mesterbrev i lomma, som malermester og byggtapetsermester, drev fylkesordføreren sitt eget firma, Malermester Bønå, fram til ordførergjerningen.
Lei av poteter
– I 1987 gjorde jeg faktisk garantiarbeid på det nye fylkeshuset i Vadsø, forteller han.
Men det startet med en sommerjobb og en hel masse poteter på slakteriet og produksjonsbedriften Nord-Norges Salgslag, der det også fantes en gartnerhall. Og der var 17 år gamle Bønå ansatt som problemløser for sesongen.
– Faren min var disponent og var tydelig overfor min nærmeste leder på at jeg ikke skulle ha noen særbehandling. «Det skal du ikke bekymre deg for», var svaret han fikk, forteller Bønå og ler.
Salgslaget leverte ferdigskrelte poteter til hotellet i byen, og det var med potetene unge Bønå skulle tilbringe sommeren.
– Det var ingen skrellemaskin i gartnerhallen så jeg sto fra klokka sju til klokka 15 og skrelte poteter tre dager i uka. Det var hele ukesforbruket til hotellet. De to siste dagene i uka, pakket jeg poteter i poser på henholdsvis 2,5 og 5 kilo.
Politikk og håndverk
Etter tre måneder med potetjobb var Bønå så lei av poteter at han fikk seg jobb som hjelpegutt i håndverkerbedriften Olav Fiskebeck AS. Det var mens han var ansatt her at han i sin tid gjorde jobben på fylkeshuset. Og det var starten på resten.
Den politiske gnisten ble tent i diskusjon og samtaler med en god venn, mens familien ble bygd underveis. Bønå har i dag en stor familie med kone, fire døtre, to svigersønner og ett barnebarn.
Men det har også vært tunge stunder for familien. Da Bønås nest yngste datter ble syk med akutt leukemi, sto han oppunder taket på jobb og sparklet en vegg. Knærne hans begynte å skjelve da han fikk den brutale beskjeden.
Halvannet år etterpå er datteren frisk, og pappaen er både glad og veldig takknemlig for det norske helsevesenet.
– En region for framtida
Bønå skal nå ta fatt på en ny reise folkets ombud i Finnmark. Det gjør han med familien trygt i ryggen. Han har som mål å favne hele Finnmarks befolkning.
– Finnmark står foran en spennende reise i positiv forstand og er en viktig region for framtida. Det er viktig for oss å oppnå forståelse for det, og få drahjelp til det sørpå, sier fylkesordføreren.
Folketallsutviklinga har i mange år vært dyster for Finnmark som helhet. Bønå er klar til å jobbe for å snu utviklingen og kanskje til og med gjøre den til skamme. Drømmen som han trolig deler med mange er et Finnmark i vekst og et fylke som folk flytter til.
– Det verste vi gjør, er å holde kjeft. Vi må heller prate. Nå må vi tenke at vi er ett fylke og ett folk, og vi må stå sammen, sier Bønå.
Han ser nå fram til å jobbe sammen med administrasjonen i fylkeskommunen.
– Jeg ser fram til et godt og fruktbart samarbeid, til det beste for folket i Finnmark, avslutter fylkesordføreren.
Les også: