Foto: Julie Fredriksen

Avviser nedleggelse av slagalarm i Alta - gjenopptas når forholdene ligger til rette

Fredag ble det sendt ut en melding til kommunens leger og sykepleiere om at slagalarmen i Alta legges ned fra og med tirsdag. Nå opplyser Finnmarkssykehuset at slagalarmen ikke legges ned for godt.


Bakgrunnen for nedleggelsen var på grunn av en lengere periode med utfordringer i forhold til lokal kompetanse og ressurser i Alta i forbindelse med slagalarmen/trombolytiske behandlingen, og at situasjonen ikke lenger ble ansett som forsvarlig på grunn av risiko for feilbehandling. 

– Derfor har vi varslet at vi fra tirsdag stenger tilbudet med slagalarmen ved Klinikk Alta midlertidig til vi har gjennomført nødvendige tiltak. Dette skjer gjennom kompetanseheving og involvering lokalt. Så jobber vi for at oppholdet skal bli så kort som mulig. Tilbudet vil bli gjenopptatt så snart forholdene ligger til rette for det, sier Medisinskfaglig rådgiver/avdelingsleder medisinsk avdeling Hammerfest sykehus. Bjørn Wembstad, i en pressemelding søndag. 

– Vil utvikle tjeneste ytterligere

I pressemeldingen søndag bekrefter Finnmarkssykehuset at de stanser tilbudet for å utvikle det enda mer.
– Slagalarmen ved Klinikk Alta har vært i drift siden mai 2020, med i snitt 60 slagalarmer årlig, og vi ønsker å ta en fot i bakken for å utvikle tjenesten ytterligere til beste for pasient og pasientsikkerhet, skriver kommunikasjonssjef Eirik Palm i pressemeldingen. 

– Jeg registrerer også at det spekuleres i om vi skal legge ned tilbudet. Det skal vi ikke, dette handler om å sikre at personell som skal betjene slagalarmen lokalt, har nødvendig og oppdatert kompetanse. På sikt ønsker vi å koble på legene, men inntil videre besørges dette av annet helsepersonell, i samarbeid med lege ved Hammerfest sykehus.

– Vi er også kjent med at det har kommet innspill der det vises til at Nordkapp har prehospital trombolyse. Det er nok en sammenblanding her. Samtlige ambulanser i Finnmark har utstyr for å ta ekg og gi prehospital trombolyse ved akutt hjerteinfarkt. Trombolysetilbudet i Alta (slagalarmen) ivaretar pasienter med hjerneslag, avslutter Palm i pressemeldingen. 

Sterke reaksjoner

Det var lørdag at Kronstadposten kunne avsløre e-posten fra Bjørn Wembstad, som vi har fått en kopi av.

«Det har over lang tid vært utfordringer ift lokal kompetanse og ressurser i Alta i forbindelse med slagalarm/trombolytisk behandling. Situasjonen anses ikke lenger forsvarlig da risikoen for feilbehandling vurderes å være større enn hva som er akseptabelt. Tilbudet om slagalarm/trombolysebehandling i Alta må derfor dessverre trekkes tilbake med virkning fra og fom tirsdag 10.10.2023 klokken 08:00», står det skrevet i e-posten før han fortsetter;

«Dette innebærer at pasienter i Alta (Kautokeino) med symptomer på hjerneslag må transporteres raskest mulig til Hammerfest sykehus for diagnostikk og behandling. De skal ikke til klinikk Alta mtp CT-undersøkelse først da dette vil forsinke evt trombolytisk behandling. Prosedyren vedr «Slagalarm Alta» er ikke gjeldende fom angitt tidspunkt.

Nyheten kom som et sjokk for mange, og da spesielt for Irene Ojala i Pasientfokus.
– Jeg er rystet over at de kan gjøre noe sånt – dersom dette stemmer. Nå må jeg prøve å få snakket med legene i Alta, men istedenfor å forsøke å gjøre sitt beste for å få det bedre, så tar de den lettvinte løsningen med å legge ned, sukker Ojala til Kronstadposten lørdag.

Søndag la hun ut en oppdatering på partiets Facebook-side, hvor hun kommentere nyheten om at slagalarmen vil gjenopptas senere.
– Fra Pasientfokus er det bare å si: Det er bare utrolig hva rask medietrykk fra Kronstadposten og Altaposten kan få til. Her må vi aldri vike en tomme med blikket, men hele tiden - hele tiden være våken! Begge mediehus skrev om saken i går, lørdag - i dag søndag er den løst, skrev hun.

Men hun gjorde det også klart at man ikke kan slappe helt av heller. 
– Vi må holde øyne og ører åpne, og presse på at stoppen blir kortvarig!

 

Debatt