Det hele startet med familieeiendommen på det som er kjent som «Nielsenberget», eller «Nielsenkaia». Tore Wæraas sin bestefar eide området, før hans to onkler, Diedrik og Helmer Nielsen, overtok. Ti år gikk det fra han først fikk prosjektidéen i hodet, til det første byggetrinn stod klart i 2019. Nå er det byggetrinn to som står for tur.
Artikkelen fortsetter under bildet.
I alt skal det bygges fem nye blokker i Havspeil-prosjektet. Wæraas & co starter i første omgang med to av disse.
– Det blir 16 leiligheter som legges ut onsdag denne uken, og så kan de som ønsker å kjøpe eller vil vite mer om prosjektet komme hit onsdag 4. oktober, både klokken 12:00 og klokken 17:00. Vi ønsker at de skal få et innblikk i akkurat hvor leilighetene skal stå og hvor langt ut leilighetene blir å gå ut i havet. Vi har allerede klargjort for vann- og kloakksystemet, og har egentlig bare å søke IG (igangsettingstillatelse, red.anm.) fra kommunen, forteller Wæraas.
Samme pris i topp og bunn
Leilighetene som legges ut for salg er alle treroms-leiligheter. Kun fem-seks kvadrat stiller den største fra den minste.
– Det unike her er at det er samme pris i første og fjerde etasje. Det tror jeg er svært sjeldent, om ikke unikt. Men det har med plasseringen å gjøre. De nederste er på kaia og de øverste får den beste oversikten, fortsetter Wæraas.
Den billigste leiligheten ligger på cirka 5.400.000 kroner, mens man for den dyreste må opp i 6.300.000 kroner.
– Sammenlignet med Oslo må du opp i sju-åtte millioner kroner for en leilighet, og da er kvaliteten dårligere og utsikten kan ikke sammenlignes, fastslår han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Gleder seg til å se interessen
Wæraas innrømmer likevel at han er spent på mottakelsen. I byggetrinn én er det 52 leiligheter. Her er det fortsatt tre som står usolgt. Han forteller at de helst vil selges åtte av de 16 leilighetene som nå er prosjektert, før de søker IG.
– Nå som rentene har gått så kraftig opp, er det ikke tvil om at folk må tenke mer på pengene sine. Men her passer det da ypperlig å bo for eksempel min generasjon. Så kan barn og barnebarn overta barndomshjemmet med stor plen, hage og nær vei til skoler. Vi stresser ikke med å komme i gang med salget. Vi er ganske så tålmodige, men får vi solgt minst åtte, ja da kjører vi i gang med det samme.
Roser entreprenøren
Med et så stort prosjekt som Havspeil er samarbeid er viktig. Med Halvdan Heggheim som partner i prosjektet ble det naturlig at Entreprenør Harald Nilsen AS er hovedentreprenør på prosjektet.
– Jeg er kjempefornøyd med Entreprenør Harald Nilsen. Det er klart med et så stort prosjekt som Havspeil, så vil det også komme enkelte reklamasjoner. Selv verdens dyreste biler får reklamasjoner. I et boligprosjekt kan det være alt fra at det er noe galt med hvitevarene som er levert eller at en dør trenger justering, og her har Harald Nilsen vært eksepsjonell. Hvis de har vært noe og de kan hjelpe, så har de ordnet opp umiddelbart, sier boligutvikleren.
Artikkelen fortsetter under bildet.
For å få prosjektet så bra som overhode mulig, har Wæraas og co spurt ut de som allerede bor i Havspeil om de ville ha endret på noe.
– Havspeil er absolutt gjennomprøvd. Vi har snakket med de som bor her, og de ville ikke endret på noe annet enn å flytte en dør. Så det har vi selvsagt gjort. Kundene virker veldig fornøyde og da skal vi heller ikke forandre på noe som fungerer. Jeg bor jo her selv og naboene mine er også kundene mine. Det er viktig for meg med kvalitet i alle ledd.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Helstøpte leilighetsbygg
De aller fleste som bygger leilighetsprosjekter i dag, benytter seg av betongelementer. Det har ikke Wæraas gjort i Havspeil-prosjektet.
– Det er nok ganske spesielt at vi har helstøpte bygg. Det har nok ikke skjedd på minst femti år her i Alta. Det var kommet noe nytt innenfor dette segmentet og Harald Nilsen ønsket å prøve det. De har forskalet og støpt på stedet, på den gammeldagse måten kan du si, og det har gitt en helt annen kvalitet. Ofte støyper man bare heissjakta for å stive av bygget, her er alt i betong så man kan kanskje si at det er litt spenstig gjort. Det er gjort både for å få ned lyden, men også på grunn av kvaliteten.
Unik situasjon i Alta
Som utvikler og gründer har Wæraas vært med på mange prosjekter i Alta, blant annet Kunnskapsparken. Han er ikke i tvil om at Nordlysbyen er i en særegen stilling med så mange grundere, entreprenører og utviklere.
– I denne bransjen må man være tålmodig, ha kapital og kunne tenke langsiktig. I Alta har vi veldig mange gode entreprenører som leverer ordentlige prosjekter. Jeg tror ikke folk egentlig er klar over hvor heldige de er her i byen, som har en sånn fantastisk entreprenørstab som vi har her. Det er utrolig mye utvikling og masse folk som vil være med å vise at her skal vi bo. De lokale gründerne har ett mål for øyet og det er å bygge Alta. Det er ikke for ingenting at vi har kommet dit vi er i dag, det er på grunn av gründerne, fastslår han avslutningsvis.
Det er til orientering arkitektfirmaet Stein Halvorsen Arkitekter AS som har tegnet bygg og løsninger, og sammen med landskapsarkitektene på Verte AS har de kommet frem til en helhetlig løsning for prosjektet i «Nielsenkaia».
Rettelse: Selv om salgsstart er onsdag 27. september, er det altså tomtevisning i Bossekop onsdag 4. oktober.