Det er flere forhold hvor Sametinget og norske myndigheters forståelse av bestemmelsene i konvensjonen skiller seg markant fra hverandre.
– ILO-konvensjonen er en milepæl i anerkjennelsen av urfolks rettigheter, men selv 32 år etter at Norge ratifiserte konvensjonen, møter vi utfordringer som truer overlevelsen av vår kultur, språk og næringer, sier sametingspresident Silje Karine Muotka alvorstynget i en pressemelding. To av de mest omtalte inngrepssakene det siste året – Fosen-saken og elektrifiseringen av Melkøya mener Sametingsrådet må meldes inn til ILO. Norges Høyesterett har slått fast at vedtaket om konsesjon til vindkraftutbygging på Fosen er kjent ugyldig. – Regjeringen har ikke kommet til enighet med verken Sametinget eller de berørte reindriftssamene, og det pågående menneskerettsbruddet vedvarer. Det er uholdbart, understreker sametingspresident Muotka.Sametingspresident, Silje Karine Moutka. Foto: Håkon Nilsen
Sametingsrådet vil rapportere Fosen-saken og elektrifiseringa av Melkøya til ILO
Hvert femte år rapporterer Sametinget og Norge til Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). Sametingsrådet mener at Fosen-saken og elektrifiseringen av Melkøya bør rapporteres til ILOs ekspertkomité.