Magne Ek fra Alta kan bli ny fylkesordfører. Foto: Privat

Magne Ek kan bli vår neste fylkesordfører – Nordkalottfolket skriver historie på Fylkestinget

Aldri før har Finnmark fylkeskommune hatt en fylkesordfører utenom Ap eller SV. Med sine syv innvalgte politikere står Nordkalottfolket nå i posisjon til å avgjøre hvem som skal overta nøkkelen til fylkesordførerkontoret.


Med syv mandater og 19% av stemmene i Finnmark har Nordkalottfolket ryddet skikkelig plass for sine representanter i det nye Fylkestinget. Men i skrivende stund er personstemmene ikke talt opp, og hvilke politikere som får plass i det Fylkestinget er ikke klart ennå.

Nordkalottfolkets fylkesordførerkandidat, Magne Ek (51) fra Alta, er glad på partiets vegne og gleder seg til å ta fatt på jobben i Vadsø. Da uansett hvilken posisjon han selv får.
– Vi er ikke opptatt av makt eller posisjoner, men av politiske resultater, klargjør han. 

– Da vi hadde lista klar i vinter var tanken at dersom vi fikk inn 3-4 mandater i fylkestinget ville det være kjempebra. Vi har også hatt meningsmålinger som har fortalt oss det samme og i forrige uke kom det en måling som ga oss fem mandater. Jeg innrømmer at da valglokalene stengte tenkte jeg at dersom vi kommer inn med fem mandater vil det være helt fantastisk. Når vi landet på hele syv mandater er vi kjempefornøyd, men egentlig ikke veldig overrasket, sier Magne Ek.

 – Politikken på Sametinget viktig

Ek er veldig klar på at hovedårsaken til det gode valgresultatet er et resultat av den politikken Nordkalottfolket har ført på Sametinget i snart 20 år.

– Det er gjennom samepolitikken Nordkalottfolket er blitt kjent, og spesielt gjort seeg bemerket som den kraftigste, og i mange tilfeller eneste, motstemme til NSR – som i mange tilfeller skyver reindrifta foran seg. Det er blitt lagt merke til også blant fylkestingsvelgerne. 

– Er det andre årsaker også?
Utenom Sametinget har vi også gjort oss bemerket fordi vi som parti har ført en politikk som er en motvekt til annen samepolitikk. Og så er det også slik at flere nok ville ha stemt på Senterpartiet og Arbeiderpartiet på fylket, men på grunn av eksempelvis saken med elektrifisering av Melkøya, har dem valgt å stemme annerledes, og da ble vi i Nordkalottfolket et enkelt alternativ for dem.

Likeverd viktig

Men Magne Ek er også klar at det kommer nye velgere til og at disse, og mange eldre velgere, også er enig med Nordkalottfolkets standpunkter i politikken og at dette helt klart også er en av årsakene til at nesten 1/5 av velgerne har valgt å gi sin stemme til Nordkalottfolket.

– For oss er likeverd viktig, og det ligger i bunn på alt vi gjør, og det har nok også velgerne merket seg.

– Vi er ikke for fri ferdsel på fjellet

– Selv om enkelte av våre motstandere hevder at det å stemme på Nordkalottfolket er det samme som fri ferdsel på fjellet med motor, så stemmer ikke dette. Jeg vet ikke om noen parti som er for fri ferdsel, men vi i Nordkalottfolket er for å myke opp reglementet litt. Og da er vi også for å likebehandle næringer, samtidig som vi ønsker mer lokal styring.

– Hvorfor mer lokal styring?
– Da tenker jeg at om det kommer en sak om en ATV- eller scooterløype som ønskes utvidet eller stengt, vil det være lettere og nærmere for en kommune å sende ut en person på befaring, enn det er for Statsforvalteren å gjøre det samme. Vi må ha nærhet også til slike saker og nærdemokratiet er nå klar til å overta en del av den rollen. Vi i Nordkalottfolket har ikke så dårlig tro på kommunene, at vi ikke tror at dem skal kunne takle en slik oppgave.

– Hvordan vil altaværingene merke Magne Ek på Fylkestinget? 
– Først skal det forhandles, og foreløpig vet vi ikke helt hvilke personer som kommer inn gjennom personstemmene. Vi er ikke først og fremst et Alta-parti, men vi representere hele fylket, og vil ikke særbehandle noen steder, selv om altaværingene kanskje har følt at de har blitt forbigått på fylket i en del sammenhenger de siste årene. For oss er det også her snakk om likeverd.

Magne Ek er selvsagt klar over at fylkeskommunen stiller med en svak økonomi og at det nå handler om å få oversikt.
– Først må vi få oversikt om hvordan tilstanden er på fylket, og finne ut av bakgrunn for hvorfor tingene har blitt gjort slik og slik. 

– Hvilken side vil dere velge?
– Vi har hatt dialog med alle, men hvordan det blir til slutt vet vi ikke ennå. Før valget satte vi ned et utvalg som eventuelt skulle forhandle, men når vi nå får inn syv personer vil vi vente litt for å se hvem disse er, og når det er klart vil vi kanskje utvide utvalget noe. Men det er kart, med resultatet som foreligger føler vi at velgerne ønsker et skifte. 

Fylkesordførerkandidat Mange Ek håper svaret på personstemmene er klar denne uka, og at mye kommer på plass i løpet av neste uke. Akkurat nå vil ingen garantere når ting blir klart. 

Behov for skifte

Ek sier han, både før og etter at valgresultatet ble klart, er blitt kontaktet av velgere som mener det nå er på tide med et maktskifte på fylket.  

– At jeg nevner det må ikke tolkes til at vi har bestemt oss for retning. Men det er overraskende mange som ytrer sin mening om at Arbeiderpartiet bør byttes ut. De har hatt fylkesordføreren siden fylkeskommunen ble opprettet, bortsett fra en kortere periode med SV-styring, og da mener mange det er på tide å prøve noe nytt, sier Magne og legger til: – Jeg liker at folk engasjerer seg, men som sagt skal det forhandles og vi har absolutt ikke avgjort hvilken side vi vil støtte. 

Ek understreker at det i teorien finnes muligheter uten at Nordkalottfolket blir involvert. Da med følgende mandatfordeling: Ap (8), Sv (2), Sp (2), Rødt (2), Samelista (2) og Krf (1). Får de i tillegg med enten Industri og Næringspartiet, MDG eller Venstre, gir det flertall. 

– Det vil jeg tro blir en vanskelig konstellasjon, men man vet aldri hvor langt enkelte vil strekke seg når det gjelder politiske posisjoner, avslutter han. 

Debatt