Det var mandag 28. september 2020 på det brøt ut en større brann i Equinors LNG-anlegg på Melkøya i Hammerfest. Nå er selskapet ilagt et forelegg på 130 millioner kroner. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Equinor får 130 millioner i forelegg etter brannen på Melkøya i 2020

Politiet har gitt Equinor et forelegg på 130 millioner kroner etter brannen på LNG-anlegget på Melkøya i Hammerfest i september 2020.


– Etter ordre fra statsadvokaten har vi fremmet et forelegg til Equinor på 130 millioner, opplyser påtaleansvarlig Lisa Moon Sneve i Finnmark Politidistrikt til TU .

Det var mandag 28. september 2020 på det brøt ut en større brann i Equinors LNG-anlegg på Melkøya i Hammerfest. Brannen førte til at anlegget ble stengt og ikke åpnet igjen før i mai 2022. I denne perioden var også gassproduksjon på Snøhvit-feltet stanset.

Flere avvik

Kort tid etter ulykken fortalte Equinor at Petroleumstilsynet fant flere avvik og mangelfull oppfølging av tiltak på Equinors petroleumsanlegg på Melkøya kun uker før den alvorlige brannen 28. september.

Equinor opplyser ved Petroleumstilsynet i uken før hendelsen gjennomførte et elektro- og storulykketilsyn på anlegget. Her observerte tilsynet flere tiltak og avvik som ikke hadde blitt tilfredsstillende fulgt opp av Equinor siden samme type tilsyn ble gjennomført i 2017.

Brann dager før brannen

Denne informasjonen fikk Equinor 24. september, brann dager før brannen som ble beskrevet som «den mest alvorlige hendelsene i norsk petroleumshistorie» av Petroleumstilsynet.

I granskingsrapporten skrev Petroleumstilsynet at filtrene hvor brannen startet, ikke hadde vært byttet siden 2015 og var fulle av insekter.

Etter en oljelekkasje i 2019 ble det anbefalt å bytte filter, men det skjedde ikke.

Petroleumstilsynet pekte også på underbemanning og stort gjennomtrekk av ansatte ved anlegget.

Manglet systematisk tilnærming

Ifølge Petroleumstilsynet manglet Equinor en systematisk tilnærming til bruk og utførelse av avviksbehandling.

«Dette omfatter både avvik avdekket av Ptil tidligere og forhold Equinor selv har identifisert», skriver Ptil på sine nettsider tirsdag.

«Vi registrerte blant annet at flere forhold som tidligere var påpekt av Ptil, og som Equinor har meldt tilbake at skulle utbedres, ikke var korrigert eller fulgt opp i henhold til svaret», står det videre.

 

Debatt