Det er Ivar Erdal i Alta kommune som har hatt ansvaret for sauene gjennom vinteren, og han forteller at sauene ble satt i Sveenbakken for å åpne mer opp i en overgrodd skog.
– De skal rett og slett ta vekk småkratt og vegetasjon, slik at det blir mer åpent. Disse sauene er glad i absolutt alt som er grønt, uansett om det er ugress eller hva som helst. De spiser absolutt alt, smiler Erdal.
Bruker Nofence
Det var sent i 2022 at kommunen bestemte seg for å satse på sau i dette arbeidet. Og de tre sauene Ivara, Pera og Anny ble kjøpt av Michael Olsen fra Alta. Gjennom vinteren har de bodd hos Ivar i Tverrelvdalen.– De har vært hjemme hele vinteren, og de har hatt en plass de har vært. Men det tok litt tid før vi fikk tak i Nofence, og derfor fikk vi dem litt sent ut. Denne uken ble de sluppet ut, men det var ikke uten dramatikk.
– Det har vært litt strev. Sauene var godt vant til Nofence hjemme i dalen, og når de fikk støt så rømte de hjem til huset og der de hadde vært hele vinteren. Det virket som det fungerte bra. Men når vi slapp de ut her så ble det verre. I Sveenbakken har de et stort område å beite på. Men da sauene bevegde seg over gangfeltet og fikk støt, rømte de feil vei.
– Jeg har vært oppe i lia her for å hente dem, flirer Ivar. Måten Nofence fungerer på er at sauene først hører pipelyd når de nærmer seg grensa. Og hvis de går over får de støt, noe som skal gjøre at de returnerer tilbake til oppgitt område. På en applikasjon kan Ivar til en hver tid på døgnet se nøyaktig lokasjon på sauene, og hvor mange ganger de har fått pipelyd eller strøm. Artikkelen fortsetter under bildet.
Håper prosjektet går bra
– Lengere sør bruker de mye sau og geiter til å renske opp i skoger og kratt. Vi har bare tre stykker nå i starten, mens de andre har større flokker. Ivar synes det er et spennende påfunn, og han håper at prosjektet går bra slik at de kan utvide med flere sauer.
– Det kan fort hende at det kommer flere, men vi må først se hvordan det går med disse. Jeg synes dette er kjempeinteressant, fordi det er for få husdyr rundt i naturen. Akkurat derfor gror vi igjen. Fjellet og alt blir grodd igjen der det før har gått dyr, så det er enormt med ressurser rundt om kring som ikke blir benyttet, sier han. Avslutningsvis tar vi også med at selv om sauene ser kosete ut og hyggelige ut med Ivar, er ikke det tilfelle for alle mennesker.
– Folk må helst ikke gå til dyrene fordi de blir fort skremt. De er godt kjent med meg, men de er ikke kjent med andre. Folk kan selvfølgelig se på dem, men de må ikke gå til dem eller jage dem. La de helst være i fred, avslutter Erdal.