Kommunestyret i Alta ble tirsdag enige om en felles uttalelse knyttet til elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya.
Kommunestyret enig om felles uttalelse:

–⁠ Elektrifisering av Melkøya må settes på vent

I tirsdagens kommunestyremøte ble politikerne enige om en felles uttalelse knyttet til elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya.


Kronstadposten var ikke tilstede under debatten, men har fått uttalelsen tilsendt.

– Med noen få tillegg og endringer ble uttalelsen omforent vedtatt, forteller uavhengig representant Anita Håkegård Pedersen til Kronstadposten.

Uttalelsen lyder som følger:

«Elektrifisering av gassanlegget på Melkøya må IKKE gå på bekostning av samfunns- og næringsutvikling i Finnmark!

Tidligere var det utenkelig at vann og strøm skulle bli faktorer som kunne påvirke næringsutviklingen i nord. I dag er dette de harde fakta. Vi har ikke nok strøm til å møte alle behov og ønsker.

«Etablert næringsliv omstiller og ekspanderer, og nye bedrifter vil skape nye jobber.» 

«Det grønne skiftet skal bidra til en bærekraftig utvikling både på sokkelen og på land.»

«Nye spennende næringsetableringer for batteri, ammoniakk og datalagring viser sin interesse i nord.» 

Vi trenger mer kraft og bedre overføringsnett for å ivareta det etablerte næringslivet, til nye grønne næringer, til å elektrifisere samfunnet og til å nå klimamålene.

I dag er det ikke kraft nok til alt. Planleggingen med å elektrifisere sokkelen er allerede startet. Det er å starte i feil ende. Næringsutvikling må ha første prioritet!

Det haster med å få i gang produksjon av mer kraft for å dekke de nødvendige behovene denne landsdelen trenger for å møte fremtiden. Vi er allerede i en situasjon der overskuddsstrøm ikke er tilgjengelig for næringslivet. Den er reservert aktører som har vært først ute med å melde inn forventede behov. 

Ulik praksis mellom kraftselskapene på hvordan denne reserveringen gjøres, skaper også uforutsigbarhet og gjør listen over de reelle behovene høyst usikker. Forslag som fremmes i NOU «Nett i tide», ved at reservering vil koste for aktørene er et av flere tiltak som må komme. 

Ettersom utbygging av nett og kraft tar mange år, er det nødvendig med nasjonale grep NÅ. Det må sikres næringsutvikling og arbeidsplasser frem til mer nett og kraft er sikret med linjer som transporterer kraften dit forbruket er og når forbruket skjer. I denne sammenhengen står også realisert 420 kv linjen til Øst Finnmark sentral, og en ny 420 kv linje Balsfjord- Alta – Skaidi.

For å legitimere og sikre de politiske ambisjonene for utvikling i nord må det igangsatte elektrifiseringsarbeidet på Melkøya settes på vent. Samtidig må en nasjonal plan for fordeling av eksisterende kraft og ny produksjon raskt lages for å sikre vekst og utvikling i hele nord når det grønne skiftet skal rulles ut både på land og til havs. I denne planen må etableringer som skaper og trygger arbeidsplasser på land prioriteres først, fremfor elektrifisering av olje og gassinstallasjoner. 

Å sikre næringsutviklingen fremfor elektrifisering vil følge opp de nasjonale ambisjonene for nord, både i et nordområdeperspektiv, geopolitisk og i tråd med Hurdalspattformen. 

Regjeringsplattformen er tydelig på at elektrifiseringen av sokkelen ikke skal gå ut over ny eller eksisterende aktivitet på land, og at det fortrinnsvis skal løses med havvind eller andre installasjoner til havs. 

Dette må følges opp i praktisk politikk med en nasjonal plan for bruk av dagens kraft. Næringsutvikling og arbeidsplasser må settes først. Derfor må elektrifisering av Melkøya settes på vent for å unngå at den går på bekostning av samfunns- og næringsutvikling i Finnmark!».

Samtlige politikere i kommunestyret stemte for uttalelsen.

Debatt