Les også:
Mandag denne uken begynte den sivile tvistesaken i Vestre Finnmark tingrett, hvor Svea Bank AB filial Norge har stevnet Kim Ove Thomassen AS og SRS Maskin & Landbruk i solidaritet for mislighold av to spesifikke fakturaer, behandlet.
Dette er saken, i korte trekk:
- Kim Ove Thomassen AS (KOT) har utført arbeid i Sør-Odal som underentreprenør for SRS Maskin & Landbruk AS (SRS), som igjen har vært underentreprenør for Brunbjørn AS.
- Brunbjørn AS på sin side var firmaet som hadde inngått avtale med Eidsiva Bredbånd, om fiberutbygging.
- For å få bistand med fakturering og bedre likviditet i selskapet, ønsket KOT å selge to enkeltstående fakturaer på arbeid utført for SRS til Svea Bank.
Svea Bank tok kontakt med SRS angående disse to spesifikke fakturaene, som da bekreftet at begge beløpene/fakturaene, som det nå strides om i retten, var ok og ville bli betalt i henhold til forfallsdato. Dermed kjøpte Svea Bank fakturaene fra KOT, og utbetalte KOT tilsvarende fakturabeløpene.
- I ettertid har SRS valgt å ikke betale Svea Bank og begrunner det med at det i ettertid, etter at han har bekreftet at han skal betale, har kommet inn reklamasjon på arbeidet som KOT har utført.
- Svea har valgt å stevne begge entreprenørbedriftene for retten, i solidaritet, for å få igjen pengene sine.
- Beløpet det er snakk om skal være på i overkant av 2 millioner kroner.
Svea-konsernet er Nordens største privateide finansieringshus. I 2022 kjøpte banken to enkeltstående fakturaer fra KOT, etter at sistnevnte hadde blitt anbefalt av SRS å be om denne typen faktureringsbistand, både for å få bedre likviditet i selskapet og slik at SRS også fikk lengre forfallsdato på sine fakturaer.
Forsvarte seg uten advokat
Daglig leder i Kim Ove Thomassen AS, Kim Ove Thomassen, stilte denne uken i retten uten advokat. Han er med det selvprosederende i denne tvistesaken. Da han i sin partsforklaring skulle redegjøre for saken, forklarte han at han høsten 2021 begynte å arbeide på oppdrag for SRS. Thomassen fortalte at han frem til våren 2022 fakturerte direkte til SRS og at SRS betalte fakturaene.
– Da våren kom trengte vi mer mannskap og maskiner, og dermed også bedre likviditet i selskapet. Da foreslo SRS at vi kunne benytte et selskap for å utføre faktureringen for oss, da SRS tidligere hadde benyttet samme type system selv, sa daglig leder i retten.
– Vi fakturerte deretter via Svea og fikk betalt i begynnelsen, før så betalingene uteble. Det var vel lettere for SRS å være skyldig Svea penger enn oss, for da fikk han kjøpt seg tid. Hadde han ikke betalt til oss, ville vi stoppet å arbeide. Vi har utført den samme type jobben som før vi brukte Svea, og da fikk vi betalt.
– Mye av dette tror ikke jeg er helt troverdig
Videre forklarte Thomassen at han ikke kjenner til de avvikene som ble lagt frem i retten.
– Når det kommer til avvik og alt dette har SRS hatt alt ansvaret med prosjekteringen. Vi har bare fulgt kartet som vi har fått av SRS, og oppfølging har SRS stått for. Når det gjelder avvikene og bildene som ble lagt frem her i retten, så er flere av bildene uten geo-tagg. Dermed vet ingen hvor disse bildene er tatt.
Thomassen viste også til målinger som SRS skal ha gjort på arbeidet KOT har utført, og sa da at disse måleapparatene erfaringsmessig kan vise feil dybde og at det kan slå inn på kabler eller andre maskiner som er i nærheten.
– Mye av dette tror ikke jeg er helt troverdig.
Han forklarte videre at når man utfører gravingsarbeid på sen-vinteren og våren, vil det alltid bli litt rettearbeid i ettertid.
– Det er helt normalt å komme tilbake og gå over når alt er tint, og det har fått satt seg litt. Det ble lagt frem en liste med avvik her, og det jeg kan si til det er at det meste allerede er utbedret og oversendt til SRS sin prosjektleder Ove Bjørknes. Jeg synes det er mange bilder som viser feil. For eksempel på det ene bildet, der var det tatt bilde av en veistikke, og ikke et rør.
Entreprenøren forklarte at det på noen bilder vises rør som stikker opp og kabelrenner som skal krysse veien – men at disse ikke var en del av hans jobb. Disse jobbene mener han at SRS selv skulle stå for.
– Vi har en maskin som kan banke det under vei, men det har vi forsøkt noen plasser og det viste seg å ikke være vellykket. Når det kommer til at det skal ha blitt avholdt en registreringsforretning, så vet jeg ingenting om det. Vi har ikke fått informasjon eller mulighet til å delta. Mye av det som kommer frem her i retten vet jeg ikke noe om og har heller ikke sett det før. Det meste har jeg fått opplyst via media, og da har det vært pluss-saker, slik at jeg bare har lest overskrifter ettersom jeg ikke har abonnement.
– Rart at ingenting er bra nok eller godkjent i forhold til kontrakt
Thomassen la til at han tror konflikten mellom SRS og Brunbjørn er årsaken til denne tvistesaken.
– Vi er flere firmaer som har jobbet for han (SRS, red.anm.) og har masse års erfaring. Jeg synes det er rart at ingenting er bra nok eller godkjent i forhold til kontrakt.
– Sebastian (daglig leder i SRS, red.anm) har godkjent alle fakturaene og jeg har ansett det som at det er godkjent, og har fortsatt arbeidet i mange måneder. Så ble jeg flyttet fra Sør-Odalen til Gudbrandsdalen, og skulle etter planen tilbake til høsten for å ferdigstille prosjektet for SRS. Vi har vært en god stund på jobb i Gudbrandsdalen og heller ikke der har vi fått betalt.
På spørsmål fra saksøker om hvorfor han tror at prosjektet blir omtalt som et lappeteppe, svarer Thomassen at bedriften ble flyttet hit og dit fordi alle tillatelsene ikke var i orden.
– Alle tillatelser og søknader har Sebastian stått for og vi har fått beskjed om at alt er i orden, og det bare har vært å fortsette arbeidet. Så kom plutselig huseierne ut og lurte på hva som foregikk. At rør ikke er lagt under vei kan også være en grunn til at det blir kalt for lappeteppe. Men det er ikke arbeid som vi skulle utføre. Under vei tar Sebastian seg av.
– SRS har blitt uenig med sin oppdragsgiver og lar det gå utover oss
Thomassen legger til at det meste av avvikene er utbedret og at det er helt normalt at arbeid som er gjort i vårløsing ofte må utbedres etter en periode.
– SRS har godkjent fakturaene og da må han stå for dem. Om han har godkjent uten å ha dialog med sin oppdragsgiver må han stå for det. Han burde ikke ha godkjent om han var i tvil. Det er mange dokumenter i denne saken som ikke er relevant, og mye som jeg aldri har sett før. Jeg har arbeidet i minst 15 år i denne bransjen og aldri vært borti lignende. Vi har bestandig hatt god dialog, og har det vært noe har vi ordnet opp. Dette var en ganske enkel jobb i forhold til mye av det vi har utført før, men det er kanskje ikke så relevant for saken.
– Som sagt før, det hele skyldes at SRS har blitt uenig med sin oppdragsgiver og så lar han det gå utover oss, avsluttet Thomassen.
Ønsker ikke å uttale seg
Kronstadposten tok etter rettsaken kontakt med daglig leder i Kim Ove Thomassen AS for å gi han anledning til å kommentere tvistesaken gjennom media. Det ønsket han ikke.
– Ingen kommentar fra min side, fastslo Kim Ove Thomassen i sitt svar.
Kronstadposten kommer tilbake med mer fra tvistesaken, som denne uken har blitt behandlet i tingretten.