Under årskonferansen for Finnmark Arbeiderparti holdt Pål Einar Lund et innlegg fra talerstolen. Innlegget kan leses i sin helhet under her.
Folk er livredde for at strømmen blir dyrere og at det ikke kommer nye tiltrengte grønne arbeidsplasser. Folk har behov for trygghet
Karbonfangst og lagring (CCS)
Første prioritet karbonfangst og lagring (CCS). Det må kjøres på med en ny runde med Equinor, som har valgt denne løsningen bort fordi det er mer lønnsomt å hente energien fra det ordinære strømnettet. Dette er noe overraskende ved at Equinor leverer syke overskudd hvert år (773 milliard i 2022) og har kompetanse til å gjennomføre det. Det er ikke rettferdig at Equinor skjermes for kostander med å ta ansvar for reduserte utslipp og frigjøre landstrøm. Regjeringen må ha politisk styring og vise eiermakt.
For meg er det ufattelig at dette ikke prioriteres. Karbonfangst og lagring kan bli et fantastisk utviklingsprosjekt og ett utstillingsvindu for det grønne skiftet. Og ikke minst – det vil i liten gjøre beslag på det ordinære strømnettet.
Desinformasjon
Ting må gjøres i riktig rekkefølge: Det må prioriteres hurtigløp for 420kV-linje fra Skaidi til Varangerbotn- Utbyggingen av 420kV-linja til Øst-Finnmark må igangsettes før oppstart av elektrifiseringen av Melkøya. Det må også prioriteres en ny 420 kV-linje fra Balsfjord til Skaidi.
Flere sentrale politikere fra Øst-Finnmark er blitt fortalt at hvis det ikke blir elektrifisering av Melkøya – eksempelvis karbonfangst og lagring som alternativ - vil dette medføre at ny 420 KV-linje østover til Lebesby og deretter til Varangerbotn ikke blir bygd. Dette er ren desinformasjonen for å påvirke politikerne fra øst. Dette linja er på ingen måte avhengig av eller koblet mot 420 KV-linje til Hammerfest. Dette er to adskilte prosjekter. Jeg har sjekket og dobbeltsjekket dette med Statnett, dette er 100% sikkert. Det er viktig at det kommer korrekt informasjon ut! Vil ikke spekulere i kildene for denne informasjonen.
Fem ganger Alta Kraftverk
Melkøya krever 3,6 Twh. Dagens kraftverk i Alta leverer ca 700 Gwh. Det trenges altså 5 nye Altakraftverk for elektrifiseringen av Melkøya. Det må bygges jævlig mye fornybar energi. Diskusjonen blir jo hvilke reinbeiter man skal gjøre beslag på, hvilke elver som skal bygges ut eller hvilke fjell som det skal plassere vindmøller på? Hvor raskt går det å bygge ut havvind? En ting er sikkert – uansett beslutning: Det vil ta tid! Spesielt med tanke på utfordringer med miljø og reindriften.
Først til Mølla
Elektrifisering av gassanlegget på Melkøya må ikke gå på bekostning av samfunns- og næringsutvikling i hele Finnmark.
Det er prosjekter i Finnmark som har fått nei fordi strømmen er lovt bort til noen andre. Grieg Seafood har fått nei på tilgang til mer kraft (8mwh) for å utvikle smoltproduksjon i Laksefjord! En investering på omkring 2 milliard som vil gi omkring 30 arbeidsplasser. Det finnes mange slike tilfeller i nord. Vi snakker om tusenvis av arbeidsplasser. Også i Alta er det mange som vil etablere seg og er villig til å investere. Næringsareal er klart, men det mangler strøm. Og strømmen er der, men den er reservert. Det er fullbooket
Reservert kapasitet av strøm må omdeles etter nye kriterier med politiske prioriteringer som ivaretar næringsliv og grønne arbeidsplasser. Vi må bort fra «først til mølla» prinsippet. Datasenter og lignende etableringer som tar mye energi og gir lite arbeidsplasser, må fjernes fra prioriteringslisten
Som sagt: Første prioritet er karbonfangst og lagring, Men hvis det blir ett vedtak om elektrifisering av gassanlegget på Melkøya må det settes som er soleklart vilkår at den kraften som trengs må komme fra ny fornybar energi i regionen slik at det ikke gjøres beslag på den kapasitet som finnes i nettet i dag. Og nye kraftlinjer må være på plass både østover og sørover.
Les også: