Foto: Fredrik Varfjell / NTB

–⁠ Elektrifiseringen av Melkøya er vanvidd

– Equinor har som kjent planer om å elektrifisere LNG-anlegget på Melkøya i Finnmark. Behovet innebærer et økt forbruk av elektrisitet tilsvarende dagens behov for hele Finnmark, skriver Stig Brose og Stein Are Berg i dette debattinnlegget.


Videre har denne planleggingen medført at ingen andre bedrifter som får et kraftbehov større enn 5 MW vil få konsesjon til det.

Vi vet at i dag produseres nødvendig kraft på Melkøya med gass med en effektivitet på hele 70%. LNG som fraktes til Europa, og brennes i gasskraftverk der oppnår til sammenligning bare 30-40%. Dette fordi på Melkøya benyttes også restvarmen fra LNG-produksjon. Dette er altså et svært effektivt, økonomisk og miljøvennlig kraftverk.

Trusselen fra Equinor er at om de ikke får landbasert elkraft i stedet, så må de legge ned anlegget i 2030. Bakgrunnen skal være at CO2-avgiftene blir så høye at anlegget ikke lenger vil bli lønnsomt. Dessuten blir det ikke mulig for Norge å oppfylle klimamålene, om ikke dette punktutslippet, som utgjør 2 % av landets totale utslipp, fjernes.

Her ser vi igjen et eksempel på at det dysfunksjonelle «Grønne skiftet» snur sunn fornuft på hodet, og gjør et godt miljøtiltak ulønnsomt. Både for bedrift og samfunn. Skadene har i dette tilfelle potensial for å bli store.

Det er nemlig slik at elektrifiseringen vil kreve en voldsom utbygging av nye kraftkilder, og da mest sannsynlig i form av vindkraft. I tillegg må det bygges ut kraftlinjer for å føre denne krafta til Melkøya.

Dette vil opplagt rasere store deler av naturen i Finnmark. Det vil igjen ødelegge grunnlaget for reindriftsnæringen, som er en av de mest miljøvennlige måter å produsere mat på vi har her i landet. Det er utvilsomt at et slikt tiltak vil gjøre hele landsdelen både fattigere og mer sårbar.

Vanlige familier vil selvsagt bli hardt rammet av slike merkelige tiltak. Økte priser på elkraft blir resultatet her. I tillegg hemmes utvikling av næringsliv. Videre kommer risikoen for blackout når det ikke blåser. Kan virkelig Finnmark tillate en slik forutsigbar risiko for egen befolkning?

Og hele den absurditeten som vi ser her er ene og alene på grunn av en politisk vedtatt krise, som skal løses gjennom «Det grønne skiftet». Det framstår nesten som den politiske elite vil finne opp problemer når de ikke eksisterer.

Det finnes heldigvis enkle løsninger for å komme ut av denne vanvittige situasjonen. Vi må sikre at vårt samfunn igjen kommer inn på en fornuftig og reelt bærekraftig kurs. Det handler om å innse at det finnes ingen menneskeskapt klimakrise. Løsningen er å avskaffe den vanvittige forestillingen om det grønne skiftet. Dermed kuttes alle krav om å redusere utslipp av den livgivende gassen CO2 og alle CO2-avgifter fjernes.

Slik er problemet løst. Til fordel for vårt eget land og til befolkningens beste.

Stig Brose og Stein Are Berg,
Norgesdemokratene

Debatt