Daglig leder i ALI, Vegard Ludvigsen. Foto: Krister Sandaker Tårn
Styret i Alta Laksefiskeri Interessentskap:

La fram tidenes resultat på elvetinget

I god tradisjon ble også årets elveting i Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI) avholdt på Scandic Hotel i dag, lørdag. Med rekordomsetning for selskapet ble driftsresultat også det beste i selskapets historie.


Daglig leder Vegard Ludvigsen har tydeligvis styrt skuta på beste måte, og av en omsetning på 19,8 mill. la styret fram et resultat på 7,8 mill kroner på Elvetinget. Av dette hadde styret foreslått en utbetaling av elvepenger på totalt kr. 7,4 mill, som tilsvarer kr. 36.000,- pr. interessent, noe som også ble banket igjennom på elvetinget.

– Det er tidenes beste årsresultat, og det er vi selvfølgelig strålende fornøyd med. Vi har dyktige ansatte som jobber sammen. Vakter, kokker, guider og servitører gjør dette til et eksklusivt produkt - også er det min oppgave å selge det produktet til best mulig pris. Det er grunnen til det gode resultatet, smiler Ludvigsen.

Men for Ludvigsen er det ikke resultatet som er viktigst. 

– Det er selvfølgelig hyggelig med et godt overskudd, men det viktigste for oss er at vi legger til rette for laksen i elva og gjør elva så god som overhodet mulig. Første prioritet hos oss er å opprettholde elva, så får gode overskudd komme på toppen av det, sier han klokt. 

Trusselfaktorer

Med store verdier og uten langsiktig gjeld i selskapet, er det gode økonomiske utsikter framover for ALI. Men av årsberetningen kan man også lese at det er trusselfaktorer, og da er oppdrettsindustrien nevnt spesielt. 

Faktorer som i den forbindelse er tatt med er rømming, lakselus og overførbare sykdommer fra oppdrettslaks til altalaksen. Styret opprettholder derfor sin restriktive linje i forhold til dagens teknologi med oppdrett i åpne merder. På bakgrunn av dette er styrets standpunkt at en ytterligere vekst i oppdrettsindustrien i Altafjorden, som er en nasjonal laksefjord, ikke er akseptabelt.

Skjellprøver

Også i 2022 ble det samlet inn skjellprøver, totalt 448 stk. under sportsfisket. Det ble da funnet én rømt oppdrettslaks i skjellmaterialet.

– Først vil jeg si at vi har en stor jobb å gjøre med å ta flere skjellprøver. 448 skjellprøver er altfor lite, så folk må bli flinkere til det.

Han mener også at fiskerne må bli flinkere til å ta skjellprøve av grillsene.
– Ofte kaster man den bare i båten, før man tar skjellprøve av de store laksene. Oppdrettslaksen er ofte grills eller «mellomfisk», så det er viktig å ta prøvene av grillsene også.

Pukkellaks

Fra Miljødirektoratet er det bevilget 25 mill. kr. til bekjempelse av pukkellaks, men dette vil i hovedsak bli benyttet i Øst-Finnmark. Både i Alta- og Tana-elva har det blitt befart av et eget utvalg i direktoratet med mulighet for effektiv stengsel/sortering og fangst av pukkellaks. Også representanter fra ALI har vært med på slik befaring og fant mulige plasseringer for slike anlegg i nedre deler av elva. 

Utfordringa er at det i dag ikke finnes ferdigutviklet løsning for større vassdrag, og at man har en målsetting om å få på plass et slikt anlegg i 2025.

Total fangst

Totalt ble det fisket opp 18,2 tonn i 2022 laks og grillse, mot 11,3 tonn i 2021 og 13,1 tonn i 2020. I 2019 ble resultatet 11,8 tonn.

Styret er svært fornøyd med årets fangsttall. Fisket i juni og juli var spesielt godt, mens oppgangen og fangstene stoppet opp de siste ukene i august. Sesongen var preget av høy vannstand og for første gang ble det satt en kvote pr. fisker før St. Hans. Denne var satt til to laks. 

Av årsmeldingen kan det også leses at Mikkeli, Langstilla og Nedre Sierra troner øverst på lista over beste fiskeplasser. 

 

 

Debatt