Selv om flere lokale representanter, som Tommy Berg, Jan Martin Rishaug og Kristen Albert Ellingsen, brøt med eget parti og stemte for Venstres forlag, havnet de i mindretall da forslaget falt med 18 mot 38 stemmer.
Det var representantene Geir Ove Bakken (Ap), Frode Lindal (MDG) og Klemet Klemetsen (Sp) stemte mot Venstres forslag. De to første fra Alta, mens Sp-politikeren kommer fra Kautokeino. – Det er viktig å presisere at jeg aldri kunne drømme om at spørsmålet å stille liste til fylkestingsvalget skulle bli et tema. Men etter den siste tids hendelser har dette blitt mer og mer aktuelt. Det er ganske mange som er fortvilt over dagens situasjon, og ringer og spør om vi skal stille liste. Det må vi ta en avgjørelse på. Men vi stresser ikke – og vil ta tiden til hjelp før vi bestemmer oss, klargjør stortingsrepresentant Irene Ojala. Ved siste stortingsvalg fikk Pasientfokus over 40% av stemmene i Alta og over 30% i Kautokeino og ble Finnmarks tredje største parti etter Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Irene Ojala mente den gang at stemmene fra Alta ville sende et signal til de ulike partier i Finnmark om at tiden er inne til å lytte til folket. Nå konstaterer hun at så ikke har skjedd – og at folk er fortvilet. Og særlig etter stemmegivningen i fylkestinget før jul. – Når politikere fra enkelte parti, både i Alta og Kautokeino, stemmer slik at dem ikke ønsker at Alta skal være med i en langtidsplan for Helse Nord, blir folk svært oppgitt, klargjør Ojala. – Hva tenker du om at politikere fra Alta og Kautokeino stemmer mot bedre helsetilbud til sine sambygdinger? – Jeg tenker at akutt-tilbudet er ganske dårlig over hele Finnmark, der syke folk blir sendt att og fram, da til sykehusene i Kirkenes og Hammerfest – sykehus som ikke kan hjelpe dem. Derfor må det jobbes fram teleteknologiske løsninger til alle legevakter i samtlige kommuner i Finnmark, som igjen gjør at pasientene blir sendt dit dem får hjelp, og heller ikke hjem igjen via andre sykehus. I praksis skal du føle trygghet for helsetilbud uansett hvor du bor i Finnmark. Irene Ojala sier at det oppleves tungt for mange når politikere fra Alta stemmer mot egen hjemkommune, selv om de vet hvilken betydning det har for befolkningen å ha en fødeavdeling, et geriatrisk tilbud til syke pasienter, og at kreftsyke får en skikkelig behandling. Men også det at folk kan komme seg til røntgen i Alta i stedet for å måtte reise til Hammerfest, når Alta allerede har røntgenutstyr på plass.Uforstandig og uten omsorg for sine naboer
– Det vi holder på med nå med å sende syke folk med «kreftflyet» til Tromsø tidlig på morgenen, med retur og totalt utslitt med siste fly på kvelden, er bare kjempetrist. Men også å se at lokale politikerne, gjennom sin stemmegivning, faktisk ikke har omsorg for egne innbyggere, og at de tørr å avgi sin stemme som igjen muliggjør at slik elendighet fortsetter, det sjokkerer meg. Det må jeg bare understreke, sier Ojala.– Jeg vil i alle fall gå så langt som å si at det er utrolig uforstandig. Alle i Alta vet, eller burde vite, hvilken behandling syke folk i Alta og Kautokeino utsettes for. En som ringte meg nylig, sa det slik: «Jeg trodde jeg visste hvordan dette fungerte, men det gjorde jeg ikke før jeg selv ble syk og fikk føle hvor elendig man faktisk blir behandlet».
Vurderer å stille liste til Fylkestinget
– På bakgrunn av alt som har skjedd i det siste må vi i Pasientfokus vurdere hva vi skal gjøre. Skal vi stille liste kreves det 500 underskrifter og et listeforslag som må leveres valgstyret innen 31. mars. Dersom vi stiller liste, er målet å få inn to mandater på fylkestinget. For å få inn to mandater på fylkestinget må Pasientfokus klare å få ca. 1300 stemmer og ca. 600 stemmer for å få ett mandat. Dette ifølge vår valganalytiker Ole David Østli. Til sammenligning fikk Pasientfokus 4950 stemmer ved siste stortingsvalg. Uten at dette er sammenlignbart, fordi det er færre som stemmer ved fylkestingsvalg, ville et slikt stemmetall gitt seks mandater på fylkestinget. – Kommer det hevendelser fra andre deler av fylket?– Ja, folk har lagt merke til at vi jobber for bedre helsetjeneste for hele fylket. Det legges merke til at jeg stilte spørsmål til helseministeren om intensivberedskapen ved Kirkenes sykehus skal være på nivå 2 slik at akutt-tilbud ivaretas. Fra Øst-Finnmark har vi blitt spurt direkte om Pasientfokus kan bli et finnmarksparti og viser til at pasienter i Øst-Finnmark, som bor i en liten kommune, har mange av de samme utfordringene som pasienter i Alta har, men at de ikke har forstått hvor alvorlig det er før Pasientfokus begynte å snakke om at folk i Alta og Kautokeino med distrikter har rettigheter når de blir syke. Folk lurer nå på om ikke vi kan tale det øvrige Finnmark sin sak. Og Irene Ojala er helt enig i dette.
– Eksempelvis har steder som Vardø, Båtsfjord og Berlevåg flyplass. Hvorfor skal også disse sendes via Kirkenes eller Hammerfest dersom riktig behandlingssted er Tromsø? Om folk som trenger hurtig behandling skal bli helt arbeidsfør igjen er tiden viktig, og da blir det feil å ikke sende pasientene direkte til behandlingsstedet, klargjør Ojala.
Burde tatt velgerne på alvor
– Det er vel nå snakk om bedre helsetjenester, og ikke nytt sykehus?– Vi har aldri sagt at Alta skal ha et stort sykehus på seks etasjer, men vi jobber for føde- og akuttavdeling samt geriatriske avdeling operativ 24/7. Og dette har jeg fortsatt tro på at vi skal få til. – Jeg skulle virkelig ønske at dette ikke var en problemstilling – for det burde virkelig ikke være nødvendig all den tid samtlige partier i Finnmark vet hvor skoen trykker – partier som Ap, Sp og SV burde tatt velgere og pasienter med familier på alvor – særlig på bakgrunn av hva resultatet fra stortingsvalget fra 2021 må ha gitt dem.