Kristin Nicolaysen, Lillian Heitmann, Baraa Khadija, Laila Kolostyak og Anna Skrypalshchykova.

Åpnet utstilling om fred

Mandag 20. juni åpnet utstillingen «Fred og likeverd i nord» ved Alta museum. Utstillingen fant sted samme dag som verdens flyktningdag, og mange tok turen for å se.


Utstillingen består av malerier med fred som fokus. Maleriene er malt av personer med flyktningbakgrunn og eldre fra nord som ble tvangs-evakuert under 2. verdenskrig.

Mange tok seg turen for å få med seg åpningen av utstillingen "Fred g likeverd i nord".

Arrangerte verksted

Fredag 17. juni ledet kunstner Laila Kolostyak et Peacepainting verksted på museet. Peacepainting er et malerverksted hvor fred er fokuset.

– Hvordan synes du det har gått?

– Det har vært en stor glede, fordi det gir så mye energi å jobbe med så mange, hyggelige folk, med masse spennende historier. Jeg elsker også å jobbe med maling og farger, forteller Kolostyak. På verkstedet var det heller ingen strenge krav for hvordan maleriene skulle se ut. Her var det frie tøyler til å male det de forbundet med fred.

– Det er ikke bare et dystert fokus selv om det omhandler krigen, men også det man håper og drømmer om, som er friheten.

Dette forteller Kristin Nicolaysen, som er lektor ved Alta museum, og har bidratt på utstillingen fra museet sin side. Men hun gir all ære til deltakerne.– Dette er en utrolig gledelig måte å dele felles erfaringer på. For det å bli kjent med nye folk er bra, men også det å kunne møte noen som har vært i lik situasjon, og utrykke følelser gjennom bildene, forteller hun.

Flere generasjoner med felles historie

På utstillingen finner vi Lillian Heitmann, som også har deltatt på peacepainting verkstedet. Lillian er91 år gammel, og ble evakuert fra Finnmark under 2. verdenskrig. Før åpningen av utstillingen fortalte hun hennes historie og om bakgrunnen for maleriet sitt. I talen fortalte Heitmann hvordan hun føler med flyktningene, og at dette har vært givende å være med på.

Heitmann forteller om sin historie om da hun ble tvangsevakuert som ni-åring

– Jeg synes utstillingen ble kjempefin, det er så mange kreative motiver. Jeg synes alle maleriene ble bra bort sett fra mitt eget, ler 91-åringen.

Lillian ved sitt maleri øverst til venstre.

Maleriene er til sammen malt av en barneskole i Masi, Finnmarkskollektivet, Alta Integrerings- og Kompetansesenter og eldre som evakuerte under 2. verdenskrig. Det er deltakere i alle aldre som har opplevd krig og et liv på flukt. Gjennom utstillingen har de fått dele sine historier med hverandre og gjennom kunsten. I tillegg til de 62 maleriene er det også korte tekster forbundet med fred, skrevet av de som har vært med på malerverkstedet.

Avsluttet med en fredsutstilling

Rommet maleriene er hengt opp på, skal snart bygges om.

– Første gangen det var en utstilling her, hadde forsvarsmuseet en militær utstilling. Det som er så fint med det er at når rommet bygge som, er den siste utstillingen en fredsutstilling, runder Kolostyak av.

Debatt