Det ble kjent da Equinor på vegne av partene overleverte en plan for utbygging og drift (PUD) til olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) på anlegget i Hammerfest tirsdag.
Prosjektet består av gasskompresjon og elektrifisering som skal sikre fremtiden til anlegget.
Sikrer drift mot 2050
– Snøhvit Future styrker Norges posisjon som en pålitelig og langsiktig leverandør av LNG til Europa. Elektrifisering vil gjøre at vi leverer denne gassen med nær null klimagassutslipp fra produksjonen. Prosjektet sikrer langsiktig drift og eksport fra Melkøya mot 2050, sier Geir Tungesvik, konserndirektør for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor.
Ved normal produksjon leverer anlegget på Melkøya 18,4 millioner standard kubikkmeter gass i døgnet, eller 6,5 milliarder standard kubikkmeter i året. Det tilsvarer energibehovet til rundt 6,5 millioner europeiske husholdninger, eller 5 prosent av all norsk gasseksport.
I tillegg til Equinor består Snøhvit-partene av Petoro AS, TotalEnergies EP Norge AS, Neptune Energy Norge AS og Wintershall Dea Norge AS.
Kritikk fra miljøbevegelsen og Frp
Beslutningen møter kritikk fra flere hold. Blant dem er Bellona.
– Dersom Melkøya elektrifiseres med kraft fra land, vil det legge beslag på store deler av kraften og dermed hindre nye, grønne industrietableringer i fylket. Dette er en kjip julegave til distriktet, mener Bellona-leder Frederic Hauge.
MDG-leder Arild Hermstad peker også på hvordan dette vil påvirke næringer og folk i nord.
– Dette er en trist nyhet på vegne av husholdninger og industriutviklingen i Nord-Norge. Nå kommer strømregningene til folk flest til å øke i fremtiden, og mulighetene for grønn industriutvikling i det som er en region med masse muligheter, vil snevres inn betraktelig, sier han.
Fremskrittspartiets Terje Halleland mener søknaden vitner om «manglende situasjonsforståelse».
– Industrien vår er allerede i kvotepliktig sektor og vil nå sine utslippsforpliktelser gjennom kvotemarkedet. Da trenger vi ikke elektrifisering på toppen, som kun vil flytte norske utslipp til andre land for å pynte på vårt eget klimaregnskap, sier han.
Les også: