FORKLARING: Kristin Harila uttaler seg til iFinnmark etter at hun måtte gi opp søket etter sine to avdøde venner. Foto: Håkon Nilsen

Kristin Harila om søket etter avdød venn: –⁠ Skredterrenget og vinden gjorde søket uforsvarlig

iFinnmark har snakket med Kristin Harila etter leteaksjonen 7.500 meter over havet.


(iFinnmark) Harila tok seg nylig opp Shishapangma-fjellet i Kina, som er verdens fjortende høyeste fjell.

Planen til Harila og hennes følge var å finne likene til avdøde Tenjen Sherpa og Gina Rzucidlo, som døde da de forsøkte å bestige toppen i 2023.

– Jeg er selvfølgelig veldig skuffa. Vi hadde veldig stor tro på at vi skulle klare å finne dem, sier fjellklatreren til iFinnmark.

Bresprekk

Da Harila og hennes team ankom området der de håpet å finne Sherpa og Rzucidlo, skjønte de fort at det ville bli vanskelig.

– Det er noen store bresprekker der oppe, så det kan være at de har gått gjennom en av dem. Der vi leita hadde vi ganske god oversikt og vi trodde virkelig vi kunne finne dem der, sier Harila.

Mens de lette, fant de spor som tydet på at de var i riktig område.

– Den tredje personen som var i skredet og overlevde var her, i tillegg til at vi fant masse eiendeler, så vi hadde virkelig troen, forklarer hun.

Egen sikkerhet

Til tross for det omfattende søket på fjellet, ble utfordringene raskt tydelige for Harila.

– Det er utrolig vanskelige forhold 7.500 meter over havet. Det skal lite til for at det er uforsvarlig å søke, i forhold til vind og skredforhold, sier hun.

Harila var godt forberedt på de fysiske utfordringene som ventet i høyden, men værforholdene og terrengets farlighet gjorde oppdraget mye mer risikabelt enn først antatt.

ERFAREN: Vadsøværingen Kristin Harila har vært på hele 29 bestigninger av fjell over 8000 meter. Foto: AP Photo/Niranjan Shrestha

– Ikke snakk om

Med vindkast som truet sikkerheten og faren for snøskred, ble det raskt klart at de måtte sette sikkerhet først.

– Det er i et skredterreng, som gjør at forholdene er vanskeligere enn i lavlandet. Spesielt det med vinden, når det blåser i hundre kilometer i timen. Da er det helt umulig å være der oppe, forklarer hun.

Harila understreker at teamets sikkerhet alltid var førsteprioritet. Selv om motivasjonen for å finne de avdøde vennene var sterk, var det aldri aktuelt å risikere andres liv.

– Det var ikke snakk om å gå bort til bresprekkene på det her tidspunktet. Vi får se på et senere tidspunkt om det blir aktuelt, sier hun.

– Hvordan er det å gå på disse sprekkene?
– Det gjør man i utgangspunktet ikke. Hvor farlig det er, er vanskelig å si, men det er unaturlig å gå der i utgangspunktet. Vi ble enig om i forkant at vi ikke var villig til å ta noe stor risiko, for da kan det virkelig gå galt, sier hun.

Fremtiden som klatrer

Kristin Harila reflekterer over sin fremtid som fjellklatrer etter denne turen. Selv om hun har oppnådd imponerende prestasjoner med hele 29 bestigninger av fjell over 8.000 meter, er det tydelig at hennes personlige motivasjon for videre klatring har endret seg.

– I utgangspunktet er jeg ferdig. Vi var oppe på toppen nå og for min del var det bare for å få bedre oversikt nedover. Jeg har gjort mer enn nok, understreker hun.

Likevel bærer Harila med seg et sterkt følelsesmessig bånd til klatringen, spesielt når hun tenker på sin nære venn og trofaste følgesvenn, Lama Tenjen Sherpa, som gikk bort under et tidligere oppdrag.

Debatt