Kronstadposten hadde i november i fjor en artikkel om når, og på hvilket grunnlag, barmarksløypa over Gámasvárri til Stuorajávri (nederste Jotkavann) ble stengt på slutten av 1980-tallet. I ettertid har vi fått flere kommentarer rundt problemstillingen, da også fra folk som har benyttet løypa fra tidlig på 1970-tallet. Ferdselsåra over Gámasvárri ble stengt etter påtrykk fra olje- og energidepartementet. Departement- et anså at en barmarksløype i dette området var unødvendig, blant annet fordi det da var etablert vei en asfaltert vei fra Stilla til Tutteberget. Arbeiderpartipolitiker Ole Steinar Østlyngen er en av de som reagerer på stenging av denne barmarksløypa, som har vært en gammel ferdselsåre fra hestetiden. Senere ble det brukt traktor på denne veien, og etter hvert også firhjulinger.
– Ikke et nytt naturinngrep
– Dette er noe jeg vil forsøke å finne en løsning på. Slik det er nå, at anleggsveien starter midt oppe på fjellet i nedre del av Jotkavannet, gir ingen mening. Lokalbefolkningen har nå ingen mulighet å ta seg fram til løypestart når anleggsveien er stengt med bom. Også det at hyttefolket i Jotka er utestengt fra sine hytter i store deler av året gir liten mening, sier Ap-toppen. Østlyngen er også klar på at uansett burde den gamle barmarksløypa fra skiferbruddene i Stilla til Nedre Jotkavann vært åpen i perioden som bommen er stengt og fram til sesongslutt. Dette handler tross alt om å benytte et etablert kjørespor og ikke å gjøre nye naturinngrep. På de siste kilometerne mot åpen barmarksløype ved Jotkajávri er det til og med opparbeidet farbar gruset vei fra tiden da anleggsveien Stilla-Sautso ble utført. – Det er bare å se på den lange fine høsten vi har hatt i år der Altas befolkning har vært avskåret fra å bruke denne delen av vidda. Da fordi bommen i Stilla har vært stengt fra 1. oktober. Slik kan det ikke fortsette, klargjør Østlyngen. – Hva skal til for å få til en gjenåpning?– Dette er ingen enkel prosess, men Altas befolkning fortjener at vi politikere gjør forsøk på å få dette til, avslutter Østlyngen.
Brukerne hilser initiativet med takk
En av de som bruker vidda når det er mulig, både sommer og vinter, er Vidar Simensen. Også han er klar på at her har det blitt gjort vedtak om permanent stenging av barmarksløypa uten at man har klart å se konsekvensene av dette.– Ja, i høyeste grad. Slik det har vært siden 1989 er det kun en liten andel som slipper til innenfor bommen, mens Altas befolkning utestenges. Ikke minst hytteeiere i Jotka og folk som skal besøke fjellstua.