Administrerende direktør Jørgen Masvik i Vefas IKS er sammen med Raymond Kames, administrerende direktør Vefas Retur AS, under gransking etter å ha fått et varsel mot seg fra en ansatt. Foto: Arkiv/Kronstadposten

Ansatt forteller om et giftig arbeidsmiljø hos Vefas: –⁠ Mye bruk av hersketeknikker, baksnakking og splitt- og hersk

– Det er greit at vi er i et mannsdominert yrke, men det er grenser for hva vi skal tåle. Dette er psykisk terror, sier Vefas-ansatt varsler, som ber kommuneledelsen om å rydde opp.


(iFinnmark) iFinnmark omtalte nylig en Vefas-sak som er til behandling hos Arbeidstilsynet. Da avviste direktør Jørgen Masvik at det var noe dårlig arbeidsmiljø i bedriften og mente saken måtte isoleres til en enkeltsak.

Flere reagerer

At dette er tilfelle, avvises på det sterkeste av flere ansatte i Vefas. iFinnmark har vært i kontakt med flere ansatte som reagerer sterkt på beskrivelsene fra Masvik.

De ansatte ønsker å være anonyme i avisen. Alle har mange års fartstid i virksomheten. Varsleren er innforstått med at varslersaken er godt kjent internt i bedriften, og at hun vil være identifisert opp mot de som kjenner saken, men ønsker ikke å stå frem med navn og bilde i avisen.

Alle de ansatte som iFinnmark har snakket med, frykter for jobbene sine.

– Det er først og fremst fordi jeg regner med å måtte søke ny jobb at jeg ønsker å være anonym, sier hun.

Beskrivelsene de ansatte kommer med, er av et giftig arbeidsmiljø.

Det går også frem i Arbeidstilsynets behandling av saken at det ikke er snakk om en enkeltsak, men at det er flere tilfeller, påpeker varsleren.

– Hemis og innleid HR har heller ikke bidratt i behandlingen av varselet slik Jørgen Masvik sier til Arbeidstilsynet og avisa, fastholder varsleren, som også stiller spørsmål ved at direktør Masvik kommenterer et varsel som omhandler han selv i avisa.

Varsleren forklarer at arbeidssituasjonen har vært en voldsom belastning for henne de siste årene, og hun har fått store helseplager.

– Tiden hittil i år er brukt mellom fastlege, psykolog, fysioterapeut og hjemme.

Dette står i varselet

iFinnmark har også fått tilgang til varselet som nå er til behandling hos Arbeidstilsynet. Varselet gjelder administrerende direktør Jørgen Masvik, samt daglig leder ved Vefas retur AS, Raymond Kames.

«Ledere går rundt og baksnakker/nedsnakker egne ansatte som i mitt tilfelle. Det blir fortalt løgner om meg som rammer både meg, min familie og en navngitt kollega», står det å lese i varselet.

Den ansatte forteller at mobbing og trakassering har forekommet helt tilbake til høsten 2023, og at hun har blitt beskyldt for å bruke av arbeidstiden på private samtaler og besøk.

«Jeg fikk også beskjed om at alle mine telefonsamtaler er kartlagt, også dem som er privat»

Sykmeldt i snart ett år

Kvinnen har vært sykmeldt i ett år og forteller at denne perioden har vært vanskelig. Hun sier at hun leverte muntlig varsel allerede i 2022. Hun har jobbet i Vefas i mange år, og vært avdelingsleder.

«Jørgen var oppringt av styreleder om at jeg ikke hadde det bra på jobb. Jeg var på kontoret hos Jørgen og bekreftet at dette stemmer og jeg blir dårlig behandlet av Raymond som nærmeste leder. Jeg nevnte mange historier som jeg da fikk beskjed av Jørgen om at dette er ren mobbing og det må vi ta tak i for sånn kan vi ikke ha det. Etter det skjedde det ikke noe mer og jeg fikk ingen videre beskjed eller oppfølging

I varselet beskrives det langvarige arbeidsmiljøutfordringer.

«Vi har hatt store problemer med arbeidsmiljø i mange år og det er gjennomført undersøkelser i 2019 av Hemis og nytt i 2023. Men alt stopper der».

Det går også frem i varselet at svært mange ansatte har sluttet de siste årene.

«Vi har hatt folk inne fra Nav, Hemis, Aksis og nu er Nav inne for å prøve å rette på oss udugelige ansatte som lager dårlig miljø og vi får beskjed om at vi som har mye fravær burde finne oss en annen jobb, vi er enten med eller mot Vefas».

En av fem rapporterer om mobbing og trusler iFinnmark har også fått tilgang til arbeidsmiljørapporten det vises til i varselet. Her tegnes et bilde som står i motstrid til uttalelser fra Jørgen Masvik om et kjempegodt arbeidsmiljø hos Vefas.

I undersøkelsen går det frem at:

  • 36 prosent opplever ikke hjelp og støtte fra ledelsen
  • 18 prosent rapporterer om mobbing, trusler, trakassering på arbeidsplassen.
  • 15 prosent utsatt for kritikkverdige forhold på arbeidsplassen
  • 45 prosent opplever at kommunikasjon og samarbeidsklima ikke er godt på jobb.
  • 66 prosent opplever at arbeidet ikke blir anerkjent og påskjønnet av ledelsen
  • 30 prosent opplever at de i liten grad har mulighet for ny læring
De ansatte i virksomheten som iFinnmark har snakket med, har forskjellig arbeidssituasjon i dag. Varsleren er fortsatt sykmeldt.

Vi får også se Teams-melding fra Masvik som er sendt til alle ansatte. Der skriver han at de som har andre verdier enn Vefas enten må endre eller ta konsekvensen av avvik mellom egne ønsker og Vefas sine ønsker:

– Det høres brutalt ut, men det er viktig at alle i Vefas har energi til å møte opp hver dag for å sikre at bedriften og fellesskapet lykkes, skriver han i meldingen.

– Mye tårer på jobb

Varsleren sier at hun mange ganger har grått på jobb.

– Jeg har hatt det slik i mange år, men trodd at det var meg det var noe galt med. De har kalt meg hårsår. Det har tatt meg mange år å forstå hva som skjer. At det er mobbing og trakassering er overraskende selv for meg som står midt i det. Det er mye bruk av hersketeknikker, baksnakking og splitt- og hersk som gjør at det er vanskelig å forholde seg til og forsvare seg mot. Det er med på å skape et utrygt og vanskelig arbeidsmiljø som ingen ønsker, sier hun.

De ansatte som iFinnmark har snakket med, beskriver ledere som ikke ønsker innspill, og vil styre det meste.

iFinnmark har også sett skriftlig dokumentasjon på at det har kommet andre bekymringsmeldinger til direktør Masvik i Vefas, knyttet til både mobbeproblematikk, men også at det brukes utstyr som ikke er godkjent.

Styreleder grep ikke inn

Da varsleren tok kontakt med styreleder Monika Olsen, fikk hun til svar at saken måtte tas opp med nærmeste leder. Styreleder har imidlertid gitt tilbakemelding til Arbeidstilsynet om at hun ikke har kjennskap til baksnakking eller nedsnakking og løgn.

– Dette selv om dette er varslet til styreleder muntlig i april 2022 og skriftlig i desember 2023, påpeker varsleren, som understreker at mobbeproblemene har vart betydelig lengre enn det.

– Når styreleder får varsel, så har hun gått til de det er varslet på, og nå er situasjonen at Vefas-direktørene behandler et varsel der de er omvarslet, sier hun.

Beskrivelsene går på at det har dannet seg flere grupperinger på arbeidsplassen.

– Arbeidsmiljøet er på en måte delt inn i tre. Det er de som er med ledelsen, de som er i midten som bare gjør jobben og ikke stiller spørsmål, og vi som er utstøtte. Dette er en gammel ukultur i Vefas som går langt tilbake i tid. Hemis har vært inne flere ganger, det blir laget en plan, og så er man raskt tilbake der man var, får iFinnmark opplyst fra en ansatt.

Ber kommuneledelsen gripe inn

En av de andre ansatte som iFinnmark har snakket med forteller om en episode med personangrep og stygg språkbruk, som ledelsen skal ha valgt å ikke gjøre noe med.

– Varsler om hendelser blir ikke fulgt opp, sier vedkommende.

Varsleren håper nå at ledelsen i Alta kommune engasjerer seg i saken og setter inn ressurser for å rydde opp hos Vefas.

– Det å gå på jobb og bli trakassert og stå og gråte er ikke noe hyggelig. Det er greit at vi er i et mannsdominert yrke, men det er grenser for hva vi skal tåle. Dette er psykisk terror, sier varsleren.

– Ikke flere varsel

iFinnmark tar kontakt med direktør i Vefas, Jørgen Masvik. Vi spør ham aller først om det er flere enn én varslersak som nå behandles?

– Nei, det er kun en varslersak som nå behandles i Vefas.

– iFinnmark har fått innsyn i undersøkelsene som Hemis har gjort. Der kommer det eksempelvis fram at 36 prosent opplever at de ikke får hjelp og støtte fra dere i ledelsen, og 18 prosent rapporterer om mobbing. Det er høye tall. Hva tenker du som leder om disse tallene?

– Den viser at vi har utfordringer på enkelte avdelinger. Alle svarene er analysert og gjennomgått med de ansatte på hver enkelt avdeling. Gjennomgangen har resultert i en handlingsplan som vi jobber etter.

Varsel håndteres av tredjepart

– I varselet står det at varsleren snakket med deg om Raymond Kames, administrerende direktør Vefas Retur AS, og du skal ha sagt at det var direkte mobbing og at du ville ta det opp med ham. Rakk du å gjøre det?

– Dette er ikke korrekt, sier Masvik kontant.

– Varsleren nevnte ledere i flertall, og jeg forstår at dere har to ledere – Kames og deg selv. Når hun snakker om ledere, er vel du også inkludert? Er det da riktig at du behandler varselet?

– Det er styreleder som ga Arbeidstilsynet første tilsvar. Arbeidstilsynet kom deretter tilbake og ønsket at vi brukte en tredjepart, Hemis. Som også er vår bedriftshelsetjeneste. Vi er organisert i flere ledd med egne avdelingsledere, totalt har begge selskapene 12 ledere inkludert Raymond Kames og meg, opplyser Masvik.

– Hva tenker du om at det er et varsel mot deg?

– Det vil jeg ikke kommentere.

Konklusjon ved årsskifte

– Har dere fått noen signaler fra Hemis om når de vil trekke en konklusjon?

– De har bedt om fristforlengelse til 31. desember, noe Arbeidstilsynet har godkjent.

– Betyr det at saken er omfattende?

– Nei, de hadde ikke tid til å starte arbeidet før i september. Det var årsaken til fristforlengelsen.

– Noen ansatte hevder det er stort gjennomtrekk i bedriften. Stemmer dette?

– Nei, det kan ikke stemme. Folk jobber lenge hos oss. Området hvor vi har mest gjennomtrekk, er blant renovatørene som står bakpå søppelbilene. Det er ofte unge mennesker som jobber et par år før de finner noe annet å gjøre.

– Ansatte har nevnt at du i et Teams-møte og en e-post sa at man måtte ha samme filosofi som Vefas, ellers kunne man nærmest finne seg noe annet å gjøre. Er det en tøff arbeidskultur hos dere?

–Nei, vi har ikke en tøff arbeidskultur. Utsagnet kjenner jeg meg ikke igjen i, fremholder Masvik.

– Det er trist

– Hva tenker du om at denne varslersaken er noe iFinnmark nå omtaler for andre gang? Er det belastende for bedriften?

– Veldig! Det er trist.

– Hva ser du for deg som en løsning på denne saken?

– At vi finner ut av varselet og behandler det på en ordentlig måte. Det er viktig for meg.

– Har du en avsluttende kommentar?

– Det viktigste nå er at det blir ro rundt saken, slik at Hemis kan jobbe uforstyrret og komme fram til et svar som Arbeidstilsynet er fornøyd med. Vi ønsker ikke slike situasjoner i fremtiden, understreker Jørgen Masvik, direktør i Vefas.

Raymond Kames, administrerende direktør i Vefas Retur AS. Foto: Privat/ArkivBelastende med varsel

iFinnmark har også vært i kontakt med Raymond Kames, administrerende direktør i Vefas Retur AS.

Han henviser oss først til direktør i Vefas, Jørgen Masvik eller styreleder Monika Olsen.

Vi forteller ham at vi kommer til å skrive om varselet mot ham, og at vi derfor av presseetiske hensyn må gi ham muligheten til samtidig imøtegåelse mot påstandene om mobbing og trakassering.

– Jeg ønsker uansett ikke å kommentere en pågående personalsak, sier Kames.

På direkte spørsmål fra iFinnmark, bekrefter han imidlertid at det er en personlig belastning for ham å ha et varsel på seg.

– Ja, absolutt, sier Kames.

Og sier avslutningsvis:

– Nå synes jeg Hemis skal få jobbe i fred med saken, og så vil de komme med en konklusjon.

Monika Olsen er styreleder for begge Vefas-styrene og håndterer varselet. Oppfattet det først ikke som varsel

 Neste på vår liste er styreleder i både Vefas Retur og Vefas IKS, Monika Olsen.

Varsleren reagerte på at hun som styreleder tok saken opp med de omvarslede. På spørsmål om dette stemmer, sier Olsen til iFinnmark at hun ikke oppfattet de første henvendelsene som formelle varsler.

– Jeg oppfattet ikke dette som et varsel i begynnelsen. Jeg har som styreleder snakket med daglig leder om at jeg ble kontaktet av en ansatt. I ettertid er det kommet inn som et varsel, og vi har vært i kontakt med Arbeidstilsynet for å samle opplysninger, forklarer hun.

Varslingssaken er nå under behandling med involvering fra både Arbeidstilsynet og den eksterne tredjeparten Hemis. Monika Olsen har avtalt et møte med Hemis i den kommende uken for videre oppfølging.

– Viktig at varsler blir behandlet etter reglene
Hun bekrefter at varslingssaken omhandler kritikk rettet mot ledelsen i både Vefas Retur og Vefas IKS. Videre at dette er den eneste varslingssaken de har per nå. Styreleder Monika Olsen sier at hun er opptatt av at slike saker blir håndtert etter etablerte prosedyrer.

– Som styreleder er jeg selvsagt opptatt at der er et godt arbeidsmiljø i bedriften og at de ansatte trives i Vefas. Alle bedrifter kan oppleve varslingssaker, men det viktigste for meg er at de behandles i henhold til reglene og at man får saken grundig belyst, sier Olsen.

BLANDER SEG IKKE INN: Alta-ordfører Monica Nielsen føler det ikke naturlig å blande seg inn i den pågående personalsaken. Foto: Julie FredriksenPolitisk innblanding avvises

Varsleren har ønsket politisk engasjement i saken. Monika Olsen mener at verken kommunen eller lokalpolitikerne har en rolle i denne typen saker.

– Politikere skal ikke blande seg inn i personalsaker. Kommunestyret har kun arbeidsgiveransvar for kommunedirektøren. Når det gjelder Vefas, er det enda lenger unna, og kommunen har ingen direkte rolle her, sier hun.

Også ordfører Monica Nielsen sier i en kommentar at det ikke er naturlig at politikerne engasjerer seg.

– Det står i kommuneloven at politikere ikke skal engasjere seg i personalsaker. Det er kommunedirektøren som har personalansvaret i selve kommunen. I de interkommunale avfallsselskapene har vi valgt styrer med styreleder, som har personalansvaret for lederne i disse selskapene, fastslår Nielsen.

 

Debatt