Ojala viser til Grunnloven § 98, som sier: «Alle er like for loven. Intet menneske må utsettes for usaklig eller uforholdsmessig forskjellsbehandling.» Hun ønsker å få bekreftet om fødekvinner i Alta og Kautokeino opplever diskriminering når de skal føde, sammenlignet med kvinner fra andre byer i regionen.
Ojala påpeker at Alta, som har en jordmorstyrt fødestue og relativt flest fødende per innbygger i Nord-Norge, også har den lengste reiseveien til nærmeste fødeavdeling i Hammerfest. Denne strekningen, som går over det værutsatte Sennalandet, kan være spesielt utfordrende vinterstid med ofte stengte og kolonnekjørte veier. – Grunnloven § 98 understreker prinsippet om likhet for loven og forbudet mot usaklig forskjellsbehandling, som gjelder alle i Norge, inkludert fødekvinner. Regjeringen har som mål å tilby en «felles helsetjeneste» av høy kvalitet i hele landet, skriver Ojala i sitt spørsmål til Vestre.Sommerstengte fødeavdelinger
I sommer har det vært omfattende medieoppslag om sommerstengte fødeavdelinger, hvorav fem av de seks avdelingene som er stengt, ligger i Nord-Norge. Ojala peker på at kvinner i Narvik, som må kjøre til Harstad for å føde, har en kjøretur på omtrent halvannen time uten fjelloverganger. Til sammenligning er kjøretiden mellom Alta og Hammerfest fødeavdeling omtrent 2 timer og 15 minutter over en krevende veistrekning. Tall fra SSB viser at Alta har relativt flest fødsler i Nord-Norge. I 2023 hadde:- Narvik kommune (22.000 innbyggere) 177 fødsler.
- Alta kommune (21.700 innbyggere) 246 fødsler.
- Harstad kommune (25.000 innbyggere) 236 fødsler.
- Rana kommune (26.000 innbyggere) 250 fødsler.