Tor Espen Jolma er den eneste som har klart "trippelen" i Offroad Finnmark. I år er det fire som prøver seg, blant annet Leif Anders Bongo fra Alta. Foto: Anders Abrahamsen

Snart går startskuddet for årets Offroad Finnmark: –⁠ Alle vet at rittet er krevende –⁠ men nettopp derfor melder folk seg på

Lørdag går startskuddet på Offroad Finnmark, og over 250 deltakere skal ut på sin 150 kilometer lange tur. Daglig leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, kan stolt fortelle at det er en økning i deltakere på hele 50 prosent. – Det er nesten til å bli svimmel av, så jeg prøver å ikke tenke så mye på det, humrer han.


Johansen er klar på at Offroad Finnmark med god margin er det største rendyrkede terrengrittet med flest deltakende jenter.

 – Vi har utvidet limiten to ganger på Sparebank1 Nord-Norge OF150, og listen ble full allerede i februar. Sett i den konteksten er det bare å bukke og takke. Vi skal gjøre alt vi kan for å gi deltakerne det tilbudet de forventer, sier han og legger til at det naturligvis følger et større behov for frivillige med flere deltakere.

– Det er klart det krever mer, og vi så egentlig ikke dette komme. Offroad Finnmark har alltid vært heldig med fantastiske frivillige, og nå trenger vi ekstra assistanse for å lande dette på en god nok måte. Det er fortsatt mulig å melde seg som frivillig, og vi skal sørge for at alle får en oppgave. Men det er viktig at man er tålmodig for akkurat nå er det full gass og fullt kjør, men jeg skal ta kontakt med alle som ønsker å være frivillig.

En skikkelig grenseprøvelse

At Offroad Finnmark sine løyper er krevende, kommer ikke som en overraskelse på noen. Ifølge Kjetil er det også derfor folk melder seg på.

– Offroad Finnmark er populært fordi vi har krevende løyper og lange distanser. Mange vil oppleve rittet som utfordrende, og det vet alle som starter. Det flotte med dette arrangementet er at de vet at når de har meldt seg på, må de også holde seg i gang hele året. Dette smitter også over på barna og er en stor inspirasjonskilde for fysisk aktivitet.Daglig leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen. Foto: Therese K. Munkvold

– Hvorfor melder folk seg på Offroad Finnmark?
– Jeg tror de fleste melder seg på for å se hvor grensen egentlig går. Kommer du i mål på OF150, som 98 prosent gjør, vet du at grensen i hvert fall ikke går der. Det er fantastisk deilig å komme i mål, og de fleste søker nye utfordringer i etterkant. De søker etter mål de ikke tror de kan klare, og det å delta er en fascinerende øvelse for å teste egne grenser.

Fire prøver seg på trippel

I de seneste versjonene av Offroad Finnmark har deltakerne selv funnet opp en ny øvelse, nemlig trippel. Det innebærer å sykle alle distansene: 150, 300 og 700 km innen tidsfristen. I fjor var det flere som prøvde seg, men kun en som klarte å gjennomføre, Tor Espen Jolma fra Lakselv.

I årets versjon er det fire som prøver seg: Paw Nørgaard fra Danmark, Eirik Bang fra Kirkenes, Per Arne Helgesen fra Akershus og Leif Anders Bongo fra Alta. Sistnevnte prøver seg for tredje gang, noe Johansen berømmer.

– Jeg hyller pågangsmotet hans. Han er et godt eksempel å ta etter. Han er en av de få som finner ut hvor grensen går gjennom dette. Det er en grunn til at kun én mann har klart dette, og det er fordi han er perfeksjonist når det gjelder forberedelser.

En annen ting Johansen mener er viktig å merke seg, er at små marginer kan stanse hele rittet for en deltaker.

– Det er så mange ting som kan skje og som kan gjøre at man må bryte. Det er derfor dette er en så krevende øvelse, og det er ingen andre ritt som ligner. Dette har deltakerne funnet på helt selv, og det er sinnsvakt spør du meg. Jeg har selv syklet 1.400 ritt, men dette er noe annet.

Forventer 700 deltakere totalt

Foreløpig er det totalt 484 påmeldte deltakere, og de aller fleste er voksne. Når barna som skal sykle barnerittet er påmeldt, vil det være cirka 700 deltakere, ifølge Johansen.

– I fjor hadde vi 70 barn påmeldte, og det er ikke sånn at de melder seg på året før. Vi inviterer til barneritt noen dager i forveien. Barn er barn, og de skal nyte hvert sekund. Det som skjer nærmest er viktigst – og der har faktisk vi voksne noe å lære. Vi passerer nok 700 deltakere med god margin, og det som er litt gøy er at vi satte et treårsperspektiv på å nå 700 deltakere.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Det er med god margin påmeldingsrekord til Offroad Finnmark. Med 50 prosent økning i OF150 og 30 prosent i OF300. Foto: Krister Sandaker Tårn

Han legger til at det også er interessant hvor stor optimismen er blant deltakerne, og at den øker jo lengre distansen er.

– Smilet er på plass, og jo lengre etappe, jo større er optimismen. De som deltar i 700 km-distansen er alltid i godt humør. Det er veldig fascinerende.

Oppfordrer til å heie frem deltakerne

De som skal sykle Sparebank1 Nord-Norge 150 km starter fra Alta sentrum på lørdag. Kjetil håper så mange som mulig kommer for å heie frem de modige deltakerne.

– Ta med noe som lager lyd, strekk ut handa og gi high-five når de sykler rolig og kontrollert for å ønske dem en god tur. Jeg tenker alt fra flagg og utkledning til plakater og egentlig alt som kan få frem et smil. Smilet sitter løst og galgenhumoren høyt blant deltakere og frivillige. Det er morsomt å kjenne at pulsen slår mens smilet er på plass, avslutter han.

 

Debatt