Kjerkol svarer at Klinikk Alta har en fødestue som gir tilbud om svangerskapsomsorg, ultralyd-undersøkelse, fødsler, barselomsorg, følgetjeneste for fødende med lang reisevei og hjemmebesøk etter fødsel.
– Jeg vil innledningsvis understreke at fødetilbudet i Alta er et godt og trygt tilbud til friske gravide og som bidrar til en sammenhengende svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg. Det er i tråd med våre føringer om svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen i Nasjonal helse- og samhandlingsplan.
Utfordrende med fødeavdeling i Alta
Kjerkol henviser til Helsedirektoratets retningslinje om fødselsomsorgen som angir kvalitetskrav til fødselsomsorgen og som ligger til grunn for nivåinndelingen av fødeinstitusjoner med henholdsvis fødestue, fødeavdeling og kvinneklinikk.
– Etter mitt skjønn vil det være svært utfordrende å etablere en fødeavdeling i Alta som er i tråd med kvalitetskravene i Helsedirektoratets retningslinje, deriblant kravene om bemanning, kompetanse og med behov for vaktordninger innen anestesi og for fødselsleger.
– Tilgang til kvalifisert personell er en betydelig utfordring flere steder, og det gjelder blant annet spesialister i fødselshjelp og kvinnesykdommer, i tillegg til jordmødre. I likhet med landet ellers, synker fødselstallene i Finnmark. Få fødsler fordelt på flere fødeavdelinger og dermed behov for flere fagfolk, vil gi utfordringer med å gi jordmødre og annet personell tilstrekkelig mengdetrening.
– Lang reisevei forutsetter et godt samarbeid
For å svare på det opprinnelige spørsmålet til Ojala, bekrefter Kjerkol at Alta skiller seg ut fra gjennomsnittet i reisevei av større steder i Norge.
– Statistisk sentralbyrås oversikt over reisevei til fødeinstitusjon viser at det er mange befolkningsområder som har lang reisevei til sykehus. Alta skiller seg ut fra gjennomsnittet av større steder i Norge, men har da også et fødetilbud lokalt og luftambulanse. Representanten Ojala har samtidig rett i at fødende som selekteres til å føde i Hammerfest, får lengre reisevei. Det forutsetter et godt samarbeid med prehospitale tjenester og en velfungerende følgetjeneste som skaper trygghet. Som det framgår av Nasjonal helse- og samhandlingsplan, har de regionale helseforetakene fått i oppdrag å sette i verk tiltak for å forbedre følgetjenesten.
– Avslutningsvis vil jeg nevne at regjeringen vil legge fram en stortingsmelding om de akuttmedisinske tjenestene.
Les også: