Thea Celina Simu (21) kan nå kalle seg energimontør etter å ha bestått fagbrevet. Det er et yrke hun er stolt av å ha, og hun forteller om spennende arbeidshverdager. Foto: Krister Sandaker Tårn

Thea Celina (21) tok fagbrev og fikk fast jobb i Statnett: –⁠ Sinnsykt stolt over yrket mitt

Altaværingen Thea Celina Simu (21) har alltid ønsket å jobbe innenfor elektro. Men da elektrikeryrket ikke var noe for henne søkte hun seg til høyspent. Nå kan hun skilte med et ferskt fagbrev og fast jobb i Statnett.


Etter å ha begynt som lærling høsten 2021 har hun stått i det og lært for hver dag som har gått. Og det er med stolthet hun nå kan kalle seg energimontør.

– Det føles veldig godt og det er som en drøm som går i oppfyllelse. Det har vært en turbulent lærlingetid for det er ikke bare-bare å komme inn som eneste jente i et mannsdominert yrke. Men jeg er skikkelig stolt over yrket mitt og at jeg har fått jobb
videre i Statnett. Her er jeg nok sikret jobb livet ut, stråler 21-åringen.

Fra lavspent til høyspent

Thea Celina Simu er født og oppvokst i Finland, men flyttet til Alta i barneskolealder. 
Hun minnes at interessen for yrkesfag har vært med henne siden hun var «en liten tøtta», og det gjorde at hun søkte seg inn på elektrolinja på Alta videregående skole.

– Jeg var først inne på tanken om å drive med lavspent som elektriker, men jeg fant fort ut at elektrikeryrket ikke var noe for meg. Det var ikke så artig å bare være inne å skifte stikkontakter og lys. Jeg ville være mer ute og ha mer varierte arbeidsdager.
Hun bestemte seg da for å heller søke som lærling hos både Statnett og Alta Kraftlag. Da ble hun innkalt til intervju hos førstnevnte, og fikk lærlingeplass.

– Man lærer ikke så mye om energimontørfaget på elektrolinja, for det er mer rettet mot elektrikere. Derfor var dette veldig ukjent for meg da jeg begynte som lærling.
Etter å ha vært lærling i to og et halvt år kunne hun gå opp til fagprøven.

Og denne fagprøven varte i hele to uker.

– Min fagprøve besto av strekk av høyspentlinjer, samt nettstasjonsarbeid. Det er et ganske bredt fag så energimontør-fagprøven er kanskje den heftigste fagprøven man kan ta, sier hun.

21-åringen har fått fast jobb videre i Statnett, en stor nasjonal aktør hvor ting virkelig er på stell. Her kan hun godt bli arbeidslivet ut. På bildet sammen med eiendomsforvalter i Statnett, Silje Kjellmo. Foto: Krister Sandaker Tårn– Kan ikke ha høydeskrekk

Simu besto prøven med glans og fikk fast jobb videre. På Statnett i Finnmark er hun én av cirka 20 energimontører som har i oppgave å vedlikeholde Statnetts anlegg og
linjer.

– Vi har et ganske stort driftsområde her i Finnmark, så jeg er i alt fra Kirkenes til Nordreisa. Men det er fint å farte litt rundt mens man kan.

Thea forteller at hun har varierte dager som energimontør, hvor både høyder,  høyspent og vær tar mye av hverdagene.

– Jeg er mye oppe i høyden. Det er veldig artig, men man kan ikke ha høydeskrekk for å si det sånn.

– Hva er det beste med yrket?

– Det beste med dette yrket er at det er veldig varierte dager, man får være mye ute og styrer sine egne dager. Alt i alt så er det et veldig fint yrke, og jeg har skikkelig yrkesstolthet, svarer hun.

Vil utdanne seg mer

Av de drøyt 20 energimontørene i  Statnett er det bare to av disse som er jenter. Thea Celina skulle gjerne sett at enda flere gjorde som henne. 

– Det er mange jenter som søker elektro, men de aller fleste blir elektriker og det tror jeg er fordi man ikke hører så mye om energimontøryrket. Ekstremt få satser på høyspent, og det burde absolutt vært flere.

– Vi trenger flere jenter i disse mannsdominerte yrkene og det gjør seg veldig med jenter inn i gruppene. Vi kan ofte være mer forsiktige og nøye. Det blir også mye grisesnakk med bare gutter, så det er bra med damer som kan sette guttene
litt på plass, nikker hun.

– Så du vil anbefale å bli energimontør til andre jenter?

– Ja, kjør på. Det er mange veier å gå innenfor elektro, og høyspent er
en av dem. Det er også muligheter for å gå videre, svarer hun. 

Og den muligheten ønsker hun selv å benytte seg av.

– Jeg tenker å bli elektroingeniør en gang i fremtiden, men jeg vil jobbe noen år som montør først og bygge opp erfaringen ute i feltet. Men etter det skal jeg tilbake til skolebenken, avslutter Thea Celina Simu, rykende fersk fagutdannet energimontør i
Statnett.

Thea Celina jobbet først som vanlig elektriker, men hun ønsket mer varierte arbeidsdager. Det har hun fått som energimontør, hvor det blant annet blir mange luftige svev. Foto: Privat.

Denne reportasjen var på trykk i vår papiravis fredag 1. mars 2024.

 

Debatt