Utstillingsåpning av URSUS – bjørner i nord

DSC_0600

Mandag 1. juni klokken 19.00 åpner Alta Museums store sommerutstilling URSUS –  I denne utstillinga står du ansikt til ansikt med bjørner i mange varianter, fra vår egen brunbjørn, til isbjørn, svartbjørn, grizzlybjørn og kamtsjatkabjørn. I tillegg til de ni utstoppede bjørnene består utstillingen også av en storkobbe og en elgkalv.

Utstillingen fokuserer på bjørneartene som lever på den nordlige halvkule. I tillegg til de forskjellige installasjonene med utstoppede dyr, består utstillingen også av tekst, illustrasjoner og bilder som forteller mer om de ulike bjørnene. En del av dyrene er det lov å klappe og føle på, noe som gir utstillingen en ekstra dimensjon. Utstillingen passer for alle aldersgrupper. For barn og unge ligger mye av aktivitetene i selve utstillingskonseptet, hvor man kan kjenne på pels og klær, se på store foto, illustrasjoner og film, eller ta bilder av seg selv sammen med bjørnene.

Utstillingen er produsert av Naturama as i Kristiansand som også sto bak utstillingen «Deres Majestet» om elgen som ble vist på museet sommeren 2012. Alta Museum er første visningssted i Nord-Norge, og utstillingen kan oppleves i hele sommer, fra 1. juni til 30.august.

I forbindelse med denne utstillingen, planlegger museet flere spennende aktiviteter for små og store utover sommeren. Det starter allerede med utstillingsåpningen mandag 1. juni. Da vil lokalhistoriker og rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn, Rolf Randa fra Pasvik, fortelle om bjørnens plass hos oss de siste tusen år, og om bjørnens årssyklus og bestandsutvikling, sportegn og væremåte. Foredraget er krydret med bilder og filmklipp, og ferske opplysninger om bjørnebestanden i Finnmark i dag. Randa har kalt foredraget for «Bjørnen – mytisk og menneskelig».

DSC_0587

Utstillingen rigges til.


Søndag 7. juni kl. 17.30 er det anledning til å høre «Villmarksbarna» fortelle og vise film og bilder fra sine bjørneopplevelser. Dette arrangementet er en del av programmet for Miljøuka, og da vil også ordfører Laila Davidsen kunngjøre resultatet av avstemmingen om Altas beste friluftsområde. Denne dagen blir det også mulighet for å bli med arkeologene ut og høre om bjørnens betydning for de som lagde helleristningene for 7000 år siden.

Om ettermiddagen 17. juni planlegger museet en «steinalderdag» for barnefamilier hvor det vil være anledning til å skyte med pil og bue på bjørn, lære å slå stein til redskaper, og andre aktiviteter. Hver onsdag formiddag i juli planlegges det dessuten «bjørnejakt» med pil og bue.

grizzly(Pressefoto: Alta Museum)

Kommentarer

kommentarer