Tirpitz Museum i Kåfjord

Even Blomkvist

I bakgrunn den største Tirpitz modellen i verden i målestokk 1:32. Den er bygd av en modellbygger i Tromsø som ønsker å være anonym. Modellen er gitt i gave til museet. Den er ikke 100 prosent ferdig ennå men vi vil nå invitere modellbygger å frivillige verden over til å bidra med å fullføre denne fantastiske modellen. På bildet, Even Blomkvist.


Tirpitz Museum er et krigsmuseum som ligger i Kåfjord i Alta og omfatter slagskipet Tirpitz. Museet ble åpnet i 2005 av daværende fylkesordfører i Finnmark Helga Pedersen og overlevende veteraner fra Tirpitz og av førsteoffiser John Lorrimer fra den britiske miniubåten X-6. Museet har i tiden etter åpningen fått en rekke verdifulle bidrag og donasjoner noe som har ført til at museet i dag har verdens største samling av bilder og gjenstander fra Tirpitz. Så har du ikke besøkt museumet er det absolutt verd å gjøre det. 

Magda Helen Nilsen

Det viser en BMW R71 1939 modell som var produsert i litt over 3000 eksemplarer. I dag er dettte en svært sjelden sykkel. Denne motorsykkelen har også en litt spesiell historie. Den ble etterlatt av tyskerne i Tana da de trekte seg ut av Finnmark høsten 1944. Etter krigen ble den tatt vare på av en Tanabonde som kun var ute etter å bruke motoren i et sagbruk han hadde. Motoren ble tatt av og satt på låven mens resten av sykkelen ble gravd ned bak fjøsen hans. Etter 30 år ble den gravd opp. Takket være den tørre finsanden den var gravd ned i var den faktisk i slik stand at den lot seg restaurere. På bildet, Magda Helen Nilsen.

Hjul

Hjul fra et engelsk krigsfly. Dette ble levert inn til museet for noen år siden. Hvilket fly det stammer fra har Even Blomkvist ingen opplysninger om.

Evakueringsordre

Dette er en kopi av evakueringsordren gitt av tyske myndigheter til befolkningen i Kåfjord og omeng. 

7. november 1944 starter tvangsevakueringen av befolkningen i Kåfjord og 16 november samme år ble bebyggelsen brent ned til grunnen som følge av den brente jords taktikk.

(Wikipedia)Under andre verdenskrig iverksatte tyske tropper brent jords taktikk for alle områdene på Murmanskfronten som de måtte trekke seg ut av sommeren og høsten 1944, i Sovjetunionen (Russland), på Lapplandsfronten i Finland og i Norge. Tvangsevakueringen og nedbrenningen av Finnmark og Nord-Troms førte til at all bebyggelse og infrastruktur i norske områder nord og øst for Lyngen ble ødelagt for å hindre at de invaderende, sovjetiske styrkene fra øst fikk tilgang på forsyninger. De tyske styrkenes systematiske og totale rasering av landsdelen denne siste krigsvinteren ble av kong Olav omtalt som den største katastrofen i norsk historie siden svartedauen.

Kommentarer

kommentarer