Rusken-aksjonen i Alta

rusken

Fra venstre: Roy Knutsen, Bjørnar Strøm-Hågensen, Cicilie Kåsbøll, Tom-Jøran Olsen og Ann-Elisabeth Karlsen. Foto: Suhr v/Alta kommune


Tradisjonen tro drar Alta kommune i gang sin vårlige «Rusken-aksjon». Nytt av året er at det det deles ut egne søppelsekker øremerket aksjonen, og at privat søppel ikke blir tatt med. Et heldig ryddegjeng blir også trukket ut, og får en premie verdt kr 10 000,-.

Etter en lang vinter er endelig mai-måneden her. Mens kvikksølvet kryper langsomt oppover gradestokken, tiner det stadig fram mer søppel langs veikanter og populære utfartsområder. Det er på tide å «ruske» løs igjen, og få det pent og ryddig rundt oss.

Vårtid er ryddetid!

Allerede nå kan vi se synlige spor flere steder i Alta etter flittige elever fra barneskolen som har gått rundt langs veikanter å plukket søppel. Nærområdet skal ryddes, og søppelet de finner samles inn i sekker som settes igjen langs ruten deres. Det er straks Rusken tid, og Alta kommune utfordrer lag, foreninger og nabolag til å slå seg sammen til effektive ryddelag.

Ny Rusken-ordning

I år prøver vi ut en ny måte å organisere Rusken-aksjonen på, forteller Siv Johanne Suhr i Alta kommune ved Kommunalteknikk. Rusken-aksjonen er rydding av offentlige områder, og gjennomføres i regi av Alta kommune ved Kommunalteknisk virksomhet.

Formålet er fortsatt at vi skal få fjernet alt det uønskede søppelet som ligger å flyter rundt, men for å stimulere flere til å delta på denne dugnaden gir vi hver ryddegjeng et lodd. Dette loddet har en verdi på kr 10 000 for det heldige ryddelaget som blir trukket ut.

Bedre oversikt

En annen fordel slik vi ser det er at vi får en bedre oversikt over hvilke områder som blir ryddet, og hvilke gjenstående områder man må sette inn frivillige for å rydde.

Målet er at vi skal få det ryddig i alle deler av Alta. Når ryddelagene melder seg, får de utdelt egne merkede søppelsekker. Det er kun disse sekkene som blir hentet inn fra avtalt oppsamlingsplass, fortsetter Suhr.

Ikke privat søppel

Vi ønsker å presisere at Rusken-aksjonen ikke gjelder rydding av private boder & garasjer. Rusken gjelder søppel som ligger å flyter langs veikanten, og søppel som har blitt etterlatt på våre mange utfartsområder, avslutter Suhr ved Alta kommune, Kommunalteknikk.

Gratis-dager på Stengelsen

Det har allerede vært gratis-dager på Stengelses- moen i mai. Veldig mange husholdninger leverte sitt private grovavfall gratis. Vefas gjentar gratis-dager under høstryddingen. Det fremkommer på våre hjemmeside hvilke ordninger som gjennomføres i distriktene og hvilke datoer som gjelder fremover, forteller Siw Line Thomassen hos Vefas IKS.

For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at det å levere inn hageavfall (løv, gress og små kvister) er gratis hele året. Det er heller ingen avgifter forbundet med å levere inn elektrisk avfall, avslutter Thomassen.

Rusken-aksjonen avholdes onsdag 3. juni.

Nærmere informasjon om aksjonen og ordninger for utkant-Alta finnes på hjemmesiden til

alta.kommune.no.

Kommentarer

kommentarer