Formannskapet i Alta kommune, her fra et møte tidligere i år. Foto: Therese K. Munkvold

Anbefaler at kommunen melder seg inn i Norske kjernekraftkommuner

Onsdag skal politikerne i formannskapet ta stilling til om de ønsker at Alta kommune skal melde seg inn i Norske kjernekraftkommuner eller ikke. Administrasjon har innstilt positivt til innmeldingen.


I sin vurdering i saksfremlegget skriver kommunedirektør Oddvar Konst følgende:

«I flere prosesser knyttet til offentlige utredninger om både kraftproduksjon og nett, har kjernekraft som en del av energimixen i Norge blitt etterlyst. Kjernekraft som kilde til energi er utelatt som utredningstema i flere NOU`er, og har medført at flere kommuner nå ønsker at dette må løftes frem.

Å utvikle moderne kjernekraftanlegg vil ta lang tid, og dette arbeidet ønskes derfor starte slik at et grundig beslutningsgrunnlag kan benyttes for fremtidige valg.

Alta kommune har nå mottatt invitasjon til medlemskap i Norske kjernekraftkommuner, og saken løftes derfor i samråd med politisk ledelse til formannskapet for drøfting og beslutning om medlemskap».

Innstiller positivt

I innstillingen fra administrasjon kommer det frem at administrasjon innstiller positivt til et medlemskap.

– Formannskapet i Alta kommune vedtar innmelding i Norske kjernekraftkommuner (NKK). Formannskapet ber administrasjonen underrette interimsstyrets sekretariat om vedtaket, og formelt melde Alta kommune inn i organisasjonen i etterkant av den formelle etableringen 31. mai 2024, heter det i innstillingen.

I saksfremlegget kommer det frem at Norske kjernekraftkommuners interimsstyre ble nedsatt 6. november 2023 og at dette styret består av av kommunene Vardø, Heim, Narvik, Porsgrunn, Aure og Halden. I slutten av mai i år skal det avholdes et årsmøte, hvor Norske kjernekraftkommuner formelt skal etableres.

  Bakgrunnen for stiftelsen av interimsstyret:

  • Inntil nylig har kraft vært en infrastruktur kommunene i mindre grad har befattet seg med. Nok og rimelig kraft og et tilfredsstillende strømnett har vært en selvfølge i Norge. Olje, gass og vannkraft har vært bærebjelken for utviklingen av både næringslivet og velferdsstaten.
  • Spesielt med Strømnettutvalgets rapport, NOU 2022:6 «Nett i tide» og Energikommisjonens rapport, NOU 2023:3 «Mer av alt, raskere» skjøt diskusjonen fart i Norge. For mange deler av landet la Statnett fram områdeplaner som fortalte om et strømnett som ikke lenger var rustet
    for framtiden. 
  • Mange norske kommuner fikk en bratt læringskurve og omfanget av elektrifisering førte til erkjennelser om at kraftspørsmålet er et lokalt og regionalt politisk anliggende.
  • Idéen om Norske kjernekraftkommuner oppstod i denne prosessen, og NKK mener at kjernekraft må være en del av de utredningsprosessene rundt energi som vil komme. Vi mener at det ikke går an å vente til 2035 før vi skal starte disse utredningene.
Ifølge saksfremlegget har Norske kjernekraftkommuner en ambisjon om at kommunene som står i førstelinjen for samfunnsutviklingen, kan opptre samlende om de forskjellige hensyn i debattene, og ser det derfor som naturlig at norske kommuner organiserer seg for å bidra til å løse fremtidens utfordringer.

Norske kjernekraftkommuner er partipolitisk nøytral og skal være en pådriver for å avklare mulighetene og forutsetningene for kjernekraft i Norge.

Medlemskommuner i Norske Kjernekraftkommuner tilbys:

  • et nettverk i en partiuavhengig interesseorganisasjon som vil utrede kjernekraft
  • et informasjons- og kontaktnettverk for kunnskap om kjernekraft
  • medlemskap i en organisasjon som fremmer samarbeid mellom medlemskommunene, andre relevante miljøer/organisasjoner og samarbeid med kjernekraftkommuner i andre europeiske land
Det er altså opp til politikerne i formannskapsmøte onsdag å avgjøre om Alta skal bruke 20.000 kroner på å melde seg inn.

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.