KP-portrettet: En «steinbit» fra Nesset!

2015-04-22-0003 2

Nils Arne Eggen og Terje Olsen i hyggelig samtale etter kampen mellom Rosenborg og Ajax 02.10.2002. Kampen endte 0-0.


Terje Olsen fra Amtmannsnes vokste opp i en søskenflokk på seks – tre gutter og tre jenter. Foreldrene fikk åtte barn, men Ole ble bare noen uker gammel og Liv døde da hun var fem år.

hunnlaks

Terje med sin hunnlaks på 18,4 kg tatt i Jorra.


Folk i Alta kjenner nok Terje best fra tiden på Frionor og kanskje også fra  bedrifts-idretten? Men Terje opplevde mye før dette. Etter fullført grunnskole ble det jern og metall- og maskinlinja på Yrkeskolen i Alta (1962–1965) før han tok videreutdanning i Trondeim. I 1970 var han ferdig utdannet ingeniør med «høyere fagingeniøreksamen, maskinteknisk linje» som det står på hans ingeniør-diplomet.

Jobb fikk han nesten før han hadde diplomet i hånden. Han ble produktutvikler på sentral-varmesiden med stort ansvar i NOBØ. Da var Terje bare 24 år gammel.

Han samarbeidet tett med salgs- og markeds-siden i fabrikken i 6,5 år. Mens han var i Trondheim fant han også sin kone, Kirsten. Hun er fra Grong og sammen har de to barn, Anniken og Stig.

Da NOBØ skulle etablere NOBØ Fabrikker avdeling Rognan, tok Terje familien med og flyttet til Saltdalen. Her jobbet han som NK for daglig leder i ett år før turen gikk tilbake til Trøndelag, nå NOBØ avdeling Stjørdal, i 1975. Fabrikken produserte elektriske varmeovner og styringsenheter. Her drev Terje med forebyggende vedlikehold. Våren 1977 var Terje tilbake i Alta og i jobben som produksonsleder på Frionor. Fabrikken hadde på det meste 120 ansatte. Omlag 100 av disse var kvinner. Her var det produksjon fra 07:30 på morgenen til 19:30 på kvelden, etterfulgt av rengjøring fram til ca. kl. 23:30.

Fabrikken produserte i hovedsak fiskepinner, det meste for eksport. I peridoden 1990–2005 jobbet Terje som altmuligmann på Alta Produkter før han, da helsa begynte å svikte, måtte slutte i jobben.

Terje har alltid vært interessert i ski og fotball. På veggen i hobbyrommet henger hoppskiene fra 1954 av merke Åsnes. 225 cm lang med tre renner under. Som smurning på disse minnes Terje at det ble brukt sølvswix og ikke minst hopplakk fra Reidar Andersen. I Rishaugen er Terjes rekord på 28 meter. Frionor/Hotellet hadde et felles bedriftsfotballag og i 1979 var Terje bl.a. med på å bli cupmester. Han dømte også flere hundre bedriftskamper i fotball i tillegg til at han var med på organiseringen av bedriftsidretten i Alta. Terje har også vært med å vinne ærespris i Nipivannstafetten sammen med Frionor for størst deltakelse.

«Det skal dem ha, Real Madrid, dæm prøvd!».

Tiden i Trondheim minnes han med glede. Han var alltid til stede på Lerkendal når Rosenborg spilte kamp. Han husker tiden med Odd Iversen og Harald Sunde. Da spilte Nils Arne Eggen back. Senere også tiden med Bjørn Wirkola, Arne Hansen og Terje Mørkved. Terje har møtt Nils Arne mange ganger og ønsker å sende en hilsen til han igjennom Kronstadposten. Terje har også spilt bedriftsfotball mot Odd Iversen på teningsfeltet til Rosenborg. Også etter at han flyttet til Alta reiste Terje til Trondheim for å se fotball, og han minnes spesielt da Real Madrid ble slått 2–0 på Lerkendal i 1997. Det var da trener Nils Arne Eggen uttalte etter kampen: «Det skal dem ha, Real Madrid, dæm prøvd!».

DSC_0239

Pokalen er fra Nipivannstafetten. «Ærespris tildelt for største deltakelse 1982».


Terje er også glad i laksefiske og har fisket i alle elvene i Trøndelag. Og det var ikke vanskelig å ta opp denne hobbyen i Alta. I Altaelva fikk han en hunnlaks på hele 18,4 kg – og for denne fikk han ABU’s gullmerke. Den største hannlaksen Terje har fisket opp fra elva er på 25 kg.

Småbrukersønnen er kjent som en hard negl – eller det blir vel riktigere å skrive som en steinbit – siden han kommer fra Amtmannsnes. De siste årene har han jobbet med «Prosjekt Haldde». Dette kunne man lese om i Kronstadposen i oktober og i Altaposten i forrige uke. Kostnadsoverslaget er laget av Roald Johansen as og prospektet er designet av Fagtrykk Idé as. Nå mener Terje at tiden er inne for å ta neste steg. Det er mye historie i Kåfjord som etterhvert bør utnyttes i turist-øyemed, og han håper at dette kan resultere i arbeidsplasser i Kåfjord.

Det første «trinnet» er kostnadsberegnet til ca. 15 millioner kroner.

Men selv om Terje alltid er i godt humør så har han også tunge dager. Det var under en fisketur i 1995 at han oppdaget at ikke alt var som det skulle. Han begynte å fryse når han stod i elva med vaderne på. Når han kom på land hadde han en rar smak i munnen, og senere merket han at han spyttet blod. Da det ikke var bedring å spore etter noen uker dro han til legen. Etter en tid ble det oppdaget kreft i den høyre lungen. Kreften spredde seg etter hver til begge lungene og Terje måtte naturlig nok sette ned tempoet. Tankene gikk til tiden som 14 åring på juksafisket østpå. De så «røyksoppene» fra Novalja Semlja stige til værs. Var det da det hele startet? Det får Terje aldri svar på, og i det siste har han blitt veldig kortpustet. Men humøret kan ingen ta i fra han. Når 69-åringens dager er talte vet selvsagt ingen. Og selv om han ikke regner seg selv som religiøs, så bruker han å si til venner og kjente: «Om Gud vil, så sees vi ved elva til sommeren…»

DSC_0261

Fra hobbyrommet hjemme i Tollevika.

Kommentarer

kommentarer