Kildesortering lønner seg

Britt Helga Sigvaldsen vinner 4. trekning 2014 1

Britt Helga Sigvaldsen fra Alta ble nylig trukket ut som en av de heldige i Returkartonglotteriet, og kan nå feire en premie på 10 000 kroner. Og hun kan skrive under på at kildesortering lønner seg.

For det er ikke første gangen familien Sigvaldsen har fått en hyggelig telefon fra Vefas IKS om at de har vunnet i Returkartonglotteriet. I 2004 kunne Vefas IKS overbringe fam. Sigvaldsen beskjeden om at de hadde vunnet hovedpremien på kr 100.000,-.

Siden 1997 har alle som skyller, bretter og stapper drikkekartonger samtidig deltatt i Returkartong-lotteriet, som administreres av Grønt Punkt Norge. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner. Denne gangen var det Britt Helga fra Alta som vant 10.000 kroner.

Bruker 720 millioner
drikkekartonger i året

Det var det interkommunale selskapet Vefas IKS, som trakk ut den heldige vinneren blant alle kartongloddene som var kommet inn. Selskapet er ansvarlig for innsamlingsordningene i kommunen, og er glade for å være med på å belønne flinke kildesortere.

– Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. De som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine kan bli belønnet for miljøinnsatsen, sier Siw Line Thomassen fra Vefas IKS.

I Norge forbruker vi om lag 720 millioner drikkekartonger hvert år, viser tall fra Grønt Punkt Norge. Det betyr at hver nordmann må kvitte seg med cirka 150 kartonger årlig. Omkring 70 prosent av befolkningen oppgir at de benytter seg av returordningene for gjenvinning av drikkekartonger. Og noen av disse følger eksempelet til Britt Helga Sigvaldsen og gjør kartongene om til lodd i Returkartonglotteriet, som i 2014 er i gang for 18. året.

Ekstra verdifullt materiale

Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk sorterer og leverer inn kartonger.

Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartonger i Norge, og administrerende direktør Jaana Røine forteller at gjenvinning også er med på å senke avgiften som er lagt på emballasjen – noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.

– Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i omløp. Derfor kan fibrene i en innlevert drikke-kartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg, for eksempel som pizzakartong, sier Røine.

Dette er Returkartonglotteriet

• Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og liknende.

• Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner og
4 premier på 100 000 kroner.

• Seks tomme og skylte drikkekartonger brettes ned i en åpen drikkekartong. Dette utgjør en «kubbe». Korker og lokk kan godt henge utenfor. For skolemelkskartonger gjelder fire tomme kartonger i den femte.

• Deltager skriver navn og telefonnummer på den de vil skal vinne på «kubben» og leverer denne i den kommunale innsamlingsordningen. Da har man ett lodd.

• Kubber trekkes på 85 forskjellige trekkesteder spredd over hele landet. Her trekkes det mellom 1 og 7 kubber avhengig av innbyggertall, til sammen maks 188 hvert kvartal. Disse kubbene går videre til nasjonal trekning.

Skjermbilde 2014-11-27 kl. 17.44.12

Kommentarer

kommentarer