Juletrehogst i Borraslia

20141213_102457

Disse har vært med siden begynnelsen i 1997. Fra venstre: Yngvild Martinsen, Toril Mjøen, Terje Bakken, Helge Martinsen og Odd Johan Jacobsen.


– Ingen kunstige juletrær slår de naturlige som hugges i Borraslia. Det mener i alle fall Terje Bakken og Toril Mjøen som de siste ti årene har benyttet muligheten til å være med på selvhogst i Borraslia.

Av.birte.lotte.mjøen

Hvert år møtes noen av Altas befolkning til juletrehugst i Tverrelvdalen. Her er det både store og små som møter gledelig opp for å finne det perfekte juletreet. Juletrehoggingen finner sted i en av Tverrelvdalens fineste skogsfelt. Den 13. desember kan alle som vil dra hit for å finne et fint og rimelig juletre.

Eiendommen eies av Finnmark Skogselskap. Finnmark Skogselskap ønsker at våre innbyggere får mulighet til å oppleve skogen som arena for ulike aktiviteter, opplevelser og verdier. På forhånd merker kommunen opp ca 80–90 trær som kan hugges. Trærne står innenfor et areal på ca 6 dekar (6000 kvadratmeter).

Hyggelig

– En ting er det å få naturlig tre i hus, men enda viktigere er kosen det er å delta på juletrehogsten. Her er det bare å gi Tor Håvard Sund og alle dem som står bak arrangementet all mulig ros, sier Terje Bakken i en kommentar.

Bakken og Toril Mjøen er de gode naboene som har deltatt på juletrehogsten til skogbruksselskapet nesten helt siden tilbudet med juletrehogst i Borraslia tok til. De to mener at det første året de hugget juletrær i Borraslia var i 1997.

– Det blir ikke skikkelig jul uten å ha vært på juletrehogst. Det er bare å skryte av skogbruksselskapet. Det er rett bare rett og slett kjempetrivelig, er beskjeden.

Den årlige juletrehoggingen er en hyggelig begivenhet med gode tradisjoner langt bak i tid. Her kan alle som ønsker komme både store og små. Det serveres kaffe, varm saft og vafler for å gjøre det ekstra koselig så alle kan få en liten godbit før de setter i gang med hoggingen. Skogbrukssjef i Alta kommune, Tor Håvard Sund mener dette er en veldig fin tradisjon.

– Selvfølgelig er dette en inntektskilde men det har flere viktig formål. Han syntes det er viktig og få vist fram den fine skogen og ikke minst at det er en fin tradisjon for familier som ønsker et ekte lokalt og kortreist juletre til en billig penge, sier Tor Håvard.

20141213_102300

Tor Håvard Sund, skogbrukssjef i Alta kommune. 

Snart slutt?

Arrangementsansvarlig sier til Kronstadposten at han dessverre tror at juletradisjonen vil avta ettersom trærne blir for store og stadig flere kjøper kunstig juletre. Han legger også til at om 10–15 år vil et nytt felt med fantastisk fine juletrær være klar til hogging.

I år er det det 18. året med juletrehogging i Borraslia, første året var vinteren 1987. I begynnelsen var det en del folk som hadde med seg ungene ut på tur for å hugge juletre. Nå er det ungen, som kanskje den gang var rundt 10–15 år, som har med seg ungene sine for å hugge juletre.

– Så vi kan se at dette er blitt en betydningsfull tradisjon for mange. Det vil være et stort tap dersom det skulle ta helt slutt, mener Sund.

En av grunnene til at interessen har avtatt kan være at den siste tiden er det blitt populært å kjøpe juletre av plast, eller importert juletre fra Danmark, til en mye dyrere pris. Sund sier også at et ekte norsk og kortreist juletre er det beste du kan få, med en deilig lukt av gran/furu.

20141213_101423

Jan Henning Pettersen har stått for kaffe og vaffel serveringen i alle år. Lørdag var barnebarnet med og gjorde en god jobb på kjøkkenet.

Skjermbilde 2014-12-18 kl. 23.50.29

Kommentarer

kommentarer