– Julen er forandret

IMG_3882

Opp gjennom årene har julen endret seg, både forberedelser, tradisjoner og fokuset. Nå er det et større fokus på materielle ting og pengepresset er stort.

birte

Kronstadposten har intervjuet pensjonert gårdbruker Erland Opgård i Tverrelvdalen om hvordan julen var i hans barndom og den han i dag opplever og han bekrefter det at gavene er av den store forskjellen.

– Før fikk vi kladdebøker, fargeblyanter, spill, hjemmelagde klær og svarteper kort, gjerne hvert år. Det var også levende lys istedenfor elektriske lys på juletreet, forteller Erland.

Dyrere og større

Undersøkelser viser også at vi bruker mer og mer penger på julegaver og julen. Det som spesielt blir lagt merke til er verdien av gavene vi gir. Før fikk de kladdebok, fargeblyanter og hjemmestrikkede klær, i dag derimot er det vanlig å få gaver til flere tusen. Vi ser altså at kravet til større og dyrere gaver har vokst enorm med årene.

– Gleden av kladdebøker var akkurat like stor som ungene i dag får av gavene til en mye større verdi, påpeker pensjoisten i Dalen.

Nytt med adventskalender 

Noe som er svært omtalt i det siste er fenomenet adventskalender. De fleste barn i dag får adventskalender, og heller ikke her holder vi prisene lave på gavene. Dette er kanskje også med på å forsterke pengepresset og viktigheten av materielle ting.

– Før i tiden hadde man heller ikke adventspakker, noe som vi har i dag, påpeker Erland.

Noen tradisjoner er også forandret

Juletradisjonene er også noe som har forandret seg siden forandret seg med tiden.

– Første juledag var en dag man skulle holde seg hjemme, da dro man ikke på besøk til andre. Nå er det ikke slik lengre for de fleste. Det var også tradisjon å gå julebukk, da både for store og små. Erland sier også at de hadde en tradisjonell juletrefest. Dette var julas høydepunkt, og noe alle gledet seg til.  Da gikk de rundt tréet og sang julesanger.

Nye matvaner

Enten vi ønsker ferdig juleribbe eller pinnekjøtt, pepperkakedeig eller pepperkakehus, gjør vi dette gjerne på den enkle måten og drar på butikken. Slike varer var det naturligvis ikke å finne da pensjonisten foran oss var ung. Folket måtte dermed trå til selv.

– Julematen måtte man tilberede og sørge for selv, man kunne ikke springe på butikken å kjøpe ribbe og pinnekjøtt som de gjør nå. De startet tidlig med å bake julekaker, og det er akkurat de samme tradisjonelle julekakene som vi har nå. 1–2 uker før jul startet noe som de kalte fattigmanntørka. Da var det mildvær og man brukte å starte med julevasken. Dette var noe alle brukte å glede seg til, for da fikk de rene klær og rent hus. Til jul var det også vanlig å få sydd nye klær. Da satt gjerne moren i huset oppe på natten og sydde klærne så de var klar til julaften, forteller Erland Opgård og legger til:

– Det var strev i gamle dager med jula, men vi gledet oss like mye, om ikke enda mer.

Kommentarer

kommentarer