Fylkets største gartneri i Nerskogen: Julestjernene i skarp rute

geir tore olsen

Geir Tore Olsen med 4300 julestjerner snart klar for høytiden.


Frykt ikke. Det blir julestjerner også i år. Gartner Geir Tore Olsen besøker drivhuset med 4300 planter hver dag. Og plantene er i rute. Når jula nærmer seg kommer julestjernene i butikken.

– Vi er de eneste i fylket som produserer egne julestjerner. Det betyr jo en del i forhold til kvaliteten at blomstene er dyrket i Finnmark i stedet for å ha vært transportert over lengre strekninger. Julestjerna tåler ikke transporten så godt, sier Geir Tore Olsen. Det er nå 30 år siden femtiåringen etablerte Elvebakken Blomster. For fem år siden ble butikken på Elvebakken lagt ned.

Nå er det åpen butikk i Nerskogen også i vinterhalvåret samtidig som han har blomsterutsalg på Amfi.
I vinterhalvåret er fire heltidsansatte engasjert, mens det i sommersesongen er langt flere som holder gartneriet i gang. Med betjeningen på Amfi kan han telle 12 årsverk.

Alltid blomster

Geir Tore har i grunnen alltid vært opptatt av blomster. Det lå i kortene svært tidlig at han ville bli gartner, ikke bare på hobbybasis. På ungdomsskolen ble han et lite ork for lærerne. I stedet for å grave seg ned i kjedelige bøker tok han fri for å selge blomster. Og som 20 åring etablerte han og fru Marita egen blomsterbutikk på Elvebakken. Og siden har det bare ballet på seg, til en virksomhet med blomster og alt annet som hører faget til på det store området i Nerskogen. Her har han også fugledam med påfuglen som den stolte kongen.

Avvikler fugledammen

– Nå vil det ikke gå så lang tid før jeg avvikler fugleholdet. Akkurat det tar for store ressurser samtidig som det jo selvsagt ikke gir noen avkastning. Det å drive med fugler krever sitt, daglig stell og ettersyn noe vi ikke har anledning til lengre. Derfor rigger vi ned fuglehusene, sier Geir Tore. At barna har moro av å besøke fuglene får så være. Det blir for mye å holde styr på. – Vi skal jobbe med blomster. Det tar all vår tid.

Reportasjen fortsetter under bildet.

butikksalg

Butikken har det meste som hører med i en blomsterhverdag, et rikholdig utvalg for hage og terrasse.


Alltid virksomhet

Normalt er vinteren en stille tid for bransjen. Elvebakken Blomster leverer omtrent 90 prosent av blomstene til alle begravelser i Alta, Kautokeino og Loppa. I tillegg kommer brudebuketter osv.

Konkurranse fra dagligvarehandelen

– Vi merker selvsagt konkurransen fra dagligvarehandelen. På handelsrunden før helga er det svært lett å ta med seg en blomsterbukett. Her kan ikke vi konkurrere. I dagligvaren får man i alle fall ikke kjøpt båre-og brudebuketter eller andre oppsatser, sier gartneren i Nerskogen som nå ser frem til det store julerushet. Over 4000 julestjerner skal ut før jula ringes inn.

100 000 sommerplanter

Nå er selvsagt våren og sommeren den store sesongen for gartneriet som kan tilby rundt 100 000 planter av egen produksjon når sommersalget kommer i gang. Da kan tilstrømmingen til området være så stor enkelte dager at det er vanskelig å finne parkeringsplass, selv om gartneriet rår over adskillige mål grunn.

Økt kundetilstrømming

– Ja, det kan være hektisk enkelte dager når folk i byen skal stelle sine blomsterbed, terrasser og hager. Det er klart at vi har mange faste kunder, men det kommer alltid nye til. Alta har vokst de siste år, og det merker vi like godt som alle andre som driver forretning. Nå selger vi jo ikke bare blomster i butikken, men også andre produkter som skal plasseres i hagen og terrasser sammen med blomstene. Repertoaret blir stadig utvidet, sier han som snek seg ut i skoletimene for å selge blomster, og som nå er den desidert største på området i hele fylket. Og uten at han sier det så tror vi vel at det ligger nye planer for utviklingen av området i Nerskogen. Gartneren vet at det bare er fantasien som setter en grense for en sikker fremtid. Akkurat i dag besøker han julestjernene for å påse at de er i rute. Og som han sier; Det blir julestjerner i alle hjem i Alta også i år. Nå er de flotte og tradisjonsrike plantene inne i blomstringsperioden.

Mia og Marianne

Mia Medlie, til venstre, og Marianne Arnesen jobber i butikken i Nerskogen. Her er det sesong hele året.

Kommentarer

kommentarer