Flytur over Tromsø – i Bossekop!

Ronald Andersen_1

Det stemmer faktisk – bak Rema 1000 i Bossekop bor Ronald Andersen sammen med sin kone Annette og parets lille hund. På terrassen i rekkehusleiligheten har Andersen bygget seg et eget lite «gutterom» på knappe 8 m2 – og det er her på gutterommet flyturen finner sted. Andersen har bygget seg en flysimulator og «flyr» seg en tur hver dag.

– Jeg kan fly over hele verden men jeg flyr i Finnmark og noe i Troms, sier han, mens han peker på skjermene og forteller hvor vi er og hva vi ser på skjermene som utgjør «vinduene» i cockpit.
– Se på skyene – de glir helt «smud» forbi, og vi blir litt imponert over grafikken som programvaren leverer. – Jeg har kjøpt det beste grafikkortet på markedet – 54 frames view, røper Andersen, og jeg har fått lagt inn 50 megabit datahastighet, sier han. Det aner meg at man må være litt over middels datakyndig for å gå i gang med å bygge sin egen flysimulator.

Kostbart

Ronald vil ikke røpe hva gutterommet med innhold har kostet i kroner og øre. – Men du kan skrive at det er like dyrt som en bil i mellomklassen, humrer han, – det ble litt mer enn jeg hadde regnet med, men du verden så moro. Jeg er jo ikke helt ferdig enda – jeg skal bygge ut instrumentpanelet og skal ha instrumentene på skjermer – det kalles glasscockpit og så skal jeg skifte ut disse throtlene, jeg vil ha disse mest mulig realistisk, sier han. Vi ser at han har nye liggende i vinduskarmen.

Ronald har en meget allsidig yrkesbakgrunn. Han har jobbet både som journalist og på fiskebåt. De siste 12 årene før han ble pensjonist jobbet han på UNN ved Institutt for klinisk medisin, hvor han blant annet tok bilder fra operasjoner og assisterte de som skulle ta doktorgrad.

Mange som flyr

Nå nyter han pensjonist-tilværelsen på gutterommet og han har ikke tenkt å ta ordentlig flysertifikat. – Jeg har flydd litt «på ordentlig» og forteller om en gang de var en hårsbredd fra å få en fugl inn i cockpit. – Det er billigere å styrte her på gutterommet, humrer han. Andersen er heller ikke alene om fly-hobbyen sin, han forteller at rundt 200 000 nordmenn «flyr» på en eller annen datamaskin rundt om i landet, og det finnes et eget forum på nettet hvor disse fly-entusiastene «møtes». Men det er ikke mange som har en så avansert maskin som Ronalds. Før han bygget simulatoren var det modellfly som sto på panelet.

cockpit

Kommentarer

kommentarer