Finnmarksløpet: Alle kjører etter Wirkola!

004426_KJELL O BRUN_www.finnmarkslopet.no_

 Foto: Kjell O. Brun / finnmarkslopet.no


I morgen lørdag kl. 11:00 går startskuddet på Finnmarksløpet. Og i sleden til det første hundespannet som kjører ut fra gågata i Alta Sentrum sitter Finnmarks første verdensmester på ski, Bjørn Wirkola.

Finnmarksløpet kunne vel ikke ha funnet en mer lokal og verdig representant til å være med å åpne showet? Hundekjøreren som kjører sammen med Bjørn opp til Sorrisniva er Per Weddegjerde. Han deltar i klasse FL 1000.

Finnmarksløpet ble første gang arrangert i 1981 og hele tiden har det vært start og mål i Alta kommune. Foruten om dette så har veldig mye endret seg i et av verdens tøffeste hundeløp. Traséen har vært endret mange ganger og pengepremiene har skutt i været. Det samme har mediedekningen. Til årets løp er det påmeldt om lag 140 kjører til start. Og nytt i år er at løpet også har status som verdensmesterskap.

Fra verdensmester til verdensmester?

Det er VM i tre klasser. FL-junior (20 km), FL-500 og FL-1000. Begge de lengste distansene kjører til Levajok. FL-500 kjører via Suossjavri og Karasjok og snur tilbake til Alta i Levajok. Den lengste distansen, FL-1000 kjører via Skoganvarre til Levajok og vil derfor ankomme Levajok først. Videre kjører FL-1000 via Varangerbotn, Neiden, Kirkenes og Pasvik før den snur tilbake mot Alta. Den første kjøreren i hver klasse som kommer til Levajok vil motta en gave fra Levajok Fjellstue v/Bernt Olsen og Finnmarks første verdensmester på ski, Bjørn Wirkola. Og kanskje vil den som kommer først til Levajok også vinne løpet? Slik at gaven vil bli overrakt fra en verdensmester til en annen? Men det vet man selvsagt ikke før første hundespann i hver klasse kommer tilbake til Alta.

Målgang

De første kjørerne i FL-junior er beregnet å komme i mål på søndag etter kl. 14:00. Mandag etter kl. 12:00 er det beregnet at verdensmesteren i FL-500 kan kjøre inn i gågata mens vinneren av den lengste distansen ikke er beregnet i mål før tidligst natt til fredag i neste uke. KP har snakket med Steinar Kristensen på Jotka som er en av favorittene til å vinne den lengste distansen. Han sier at både han og hundene er i kjempeform og at en plass blant de fem beste bør være innen rekkevidde.

Kronstadposten ønsker deltakere, arrangør og frivillige mannskaper lykke til med arrangementet og vil komme tilbake med bilder og stoff fra det første verdensmesterskapet som arrangeres i Finnmark i vår neste papirutgave.

IMG_3357

Kommentarer

kommentarer