Bjørn Wirkola før dokumentaren om seg selv: – Jeg var veldig spent på hvordan den ble

DSC_0070

Rolf Wilhelmsen – med boka «Knall og fall», Nina Østlyngen og Bjørn Wirkola på premieren.


Bjørn Wirkola fra Alta hadde sin storhetstid som skihopper på 1960-tallet, og var i flere år verdens suverent beste skihopper. Han ble verdensmester i stor bakke og normalbakke i VM på ski i 1966 i Oslo, og vant den tysk-østerrikske hoppuka tre ganger i årene 1967–69. Wirkola satte også flere verdensrekorder i skiflyging og er fortsatt den eneste som har greid å vinne hoppuka tre ganger på rad. 

Det har gitt opphavet til uttrykket «Å hoppe etter Wirkola», og i dokumentaren som ble vist på NRK2 mandag tok Wirkola selv rede på hvem som har hoppet før ham. Bjørn, sammen med historiker Arvid Petterson fra produksjonsselskapet Siivet, nøstet opp i Wirkolas kvenske og finske røtter.

Kronstadposten var tilstede på Alta Kvenforenings premiere på dokumentaren om Wirkola torsdag kveld i forrige uke. Hovedpersonen selv, Bjørn Wirkola, var selvsagt også til stede i tillegg til Arvid Petterson, og vel 100 andre oppmøtte.

DSC_0059

Arvid Petterson fra produsentselskapet Siivet.


 

– Jeg syntes det er tøft hvordan de (forfedrene, journ.anm.) opplevde ishavet med det utstyret de hadde og det de hadde til rådighet.

– Bjørn Wirkola


 

Filmen tar utgangspunkt i Wirkolas hoppkarriere, men hovedsaken er å fortelle historien om de som kom før ham. Wirkola var med på filming i Alta, Finland og på ishavet rundt Spitsbergen. Wirkola synes det er interessant å undersøke røttene sine. Han reiste sørover i tenårene, og har ikke gått så dypt inn i den kvenske og finske bakgrunnen sin tidligere, som i denne dokumentaren.

Når du vokste opp i Alta. Tenkte du noe over din kvenske bakgrunn eller visste du noe om det?

– Nei, jeg gjorde egentlig ikke det annen enn at foreldrene mine og de andre voksne snakket kvensk. Og når de pratet kvensk var det helst for at vi ikke skulle skjønne hva de sa og pratet om, sier Bjørn Wirkola og fortsetter; det har blitt mer og mer snakk om det kvenske etterhvert, spesielt det siste året da filmopptakene begynte, sier Bjørn Wirkola.

Du oppdaget mye nytt på ishavet som du ikke visste før denne dokumentaren ble filmet?

– Ja, for meg var det mye nytt med dette fra ishavet, for jeg har ikke så mye peiling fra det i min barndom. Jeg syntes det er tøft hvordan de (forfedrene, journ.anm.) opplevde ishavet med det utstyret de hadde og det de hadde til rådighet.

DSC_0062

Bjørn Wirkola signerer boka «Knall og fall».


 

Etter dokumentaren signerte Wirkola boka «Knall og fall» som oppmøtte kunne kjøpe fra Fagtrykk, da vi spurte han følgende: Hva følte du da dokumentaren var ferdig og du hadde sett den for første gang?

– Jeg var veldig spent om hva som kom til å bli av dette for jeg hadde ingen anelse, men det som ble vist var jo noe av det vi var igjennom det siste året. De filmet veldig mye og over veldig lang tid, så det måtte jo være noe å plukke ut. Jeg syntes kanskje det var litt lite med fra Altaelva, for vi hadde en veldig fin tur der, men alt skal være med på 40-50 minutter og det er ikke jeg som bestemmer hva. Så det ble jo en fantastisk bra dokumentar til slutt!

Dokumentaren ble vist på NRK2 mandag og tirsdag og vises neste gang mandag 6. april (2. påskedag) klokken 10:50 på NRK1.

I tillegg ligger dokumentaren på nett-tv og kan spilles av akkurat når du selv ønsker det.

DSC_0060

 

Kommentarer

kommentarer