Akilles døde før redningsmannskapet fikk hunden ut av fjellet: Redningen kom dessverre for sent!

20150207_131201

Ruben Larsen og Mathias Kurt Viking Grankulla. Fotos: Bjørn Ove Thomassen


Forrige fredag skrev vi om redningsaksjonen som pågikk i Nerskogen/Transfarelvområdet etter at en jakthund hadde satt seg fast fire meter inn i fjellet.

Hunden, som var av rasen tysk jaktterrier med navnet Akilles, tilhørte Søren Grankulla. Han var på revejakt da Akilles fikk los og startet inn i en sprekk i fjellet etter en rev. Reven kom senere ut, mens Akilles gikk seg fast inne i fjellet. Dette skjedde mandag og påfølgende torsdag for en uke siden lyktes det redningsmannskapet å lokalisere nøyaktig hvor hunden var. Og med hjelp av kamera fra firma Asbjørn Simensen AS hadde man full oversikt hvor Akilles befant seg, og den fikk både mat og vann servert inne i fjellet.

Men etter hvert ble det klart at det var umulig å få Akilles berget ut uten bruk av borerigg. Men først måtte man få tillatelser fra Alta kommune og fra FeFo for transport i terrenget og for å borre i fjellet. Dette gikk veldig fort og redningsarbeidet fortsatte med stor styrke fredag og lørdag i følge Altapostens nettutgave.

20150206_191505

Det ble borret mange «prøvehull» før man traff der som hunden oppholdt seg. Som bildet viser var det nok totalt laget 6-7 små hull før man borret med større borrekrone. Og på lørdag, etter at Akilles hadde vært innestengt hele uka inne i fjellet, klarte man å borre to hull med stor borrekrone til stedet der hunden var. Akilles døde imidlertid en halv time før redningsmannskapet klarte å få den ut, mest sannsynlig på grunn av oksygenmangel.

Lasse Klemets, jaktkamerat av hundeeier Søren Grankulla, sier til Kronstadposten at selv om man ikke klarte å berge Akilles så er man selvsagt utrolig glad og imponert over den hjelp som man fikk fra entreprenører og privatpersoner. Klemets, som selv også deltok i arbeidet med å redde Akilles, sier at folk i Alta har et godt hjerte, og den hjelpen som Grankulla fikk er nok ikke mulig å få mange andre steder. Det er bare å rette en stor takk til bedriftene Asbjørn Simensen AS, Elvebakken Rør AS, Roy Yngve Thomassen AS og Alta Graving og Transport AS. Men selvsagt også til privatpersoner som var med på redningsaksjonen. Det var Jarl Inge Roxrud, Olav Olsen, Bjørn Ove Thomassen, Oddgeir Simensen, Geir Arne Nilsen og Ruben Larsen.
På vegne av Grankulla ønsker Klemets å takke dem så mye igjennom Kronstadposten. Han sier at alle gjorde sitt ytterste for å berge livet på Akilles og det er rørende å se at voksne mannfolk står med tårer i øyekroken når man ikke lykkes etter en slik enorm innsats. Men med deres hjelp vet man at det som var mulig å gjøre ble gjort.

Og når ingen tar seg betalt for arbeidet er jo dette bare helt overveldende.

20150207_104410

Kommentarer

kommentarer